Haberler

Doğu'ya Rusya Uzmanı Komutan

Cumhurbaşkanı Sezer'in Onayının Ardından YAŞ Kararları Açıklandı. Rusya Uzmanı 4. Kolordu Komutanı Saldıray Berk Orgeneralliğe Yükseltilerek Doğu Sınırını Kontrol Eden 3. Ordu Komutanlığı'na Getirildi

Cumhurbaşkanı Sezer’in onayının ardından Yüksek Askeri Şûra kararları açıklandı. Rusya uzmanı 4. Kolordu Komutanı Saldıray Berk orgeneralliğe yükseltilerek Doğu sınırını kontrol eden 3. Ordu Komutanlığı’na getirildi. Emeklilikle boşalan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na Oramiral Ataç, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na da Orgeneral Babaoğlu atandı.

YÜKSEK Askeri Şura’da (YAŞ) alınan kararlar, dün Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in onayının ardından resmen açıklandı. 34 general ve amiral, bir üst rütbeye; 45 albay, general ve amiralliğe yükselirken, 40 general ve amiralin görev süreleri 1 yıl uzadı.

MOSKOVA ATAŞESİ

YAŞ’tan bu yıl sürpriz bir karar çıkmazken, en ilginç terfi, Rusya uzmanı bir korgeneralinki oldu. 4. Kolordu Komutanı Saldıray Berk, orgeneralliğe 3. sırada yükseldi ve Ermenistan ile Gürcistan sınırına kadar dayanan 3. Ordu Komutanlığı’na getirildi. Türkiye’nin Rusya ile yakınlaşmasının doğru olup olmayacağı tartışmaları ve Genelkurmay internet sitesinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bir konuşmasının yayınlandığı döneme denk gelen terfi dikkat çekici bulundu. Geçmişte Moskova Kara Ataşeliği ve Bakü Silahlı Kuvvetler Ataşeliği görevlerinde bulunan Berk, özgeçmişindeki bilgilere göre İngilizce bilmiyor ama çok iyi Rusça konuşuyor.

HUDSON’A 1 YIL TEMDİT

Seçimler öncesinde Türkiye’de yoğun tartışmalara neden olan, Türkiye ile ilgili felaket senaryolarının konuşulduğu ABD’deki Hudson Enstitüsü toplantısına giren Genelkurmay Stratejik Araştırma ve Etüd Merkezi (SAREM) Başkanı Tuğgeneral Süha Tanyeri’nin görev süresi 1 yıl uzatıldı. SAREM’in bağlı olduğu Askeri Tarih ve Stratejik Etüt Başkanlığı (ATASE) görevine ise tümgenerallikten korgeneralliğe yükseltilen Galip Mendi getirildi. Özel harp uzmanı Mendi, KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı da yapmıştı. İsviçre’de yapılan Kıbrıs’a ilişkin Annan planı müzakerelerine TSK adına katılan Güney Görev Grup Komutanı Tuğamiral Haydar Mücahit Şişlioğlu, 1. sırada terfi alarak tümamiralliğe yükseldi.

DONANMA’YA YİĞİT

Donanma Komutanlığı’na oramiralliğe yükselen Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Eşref Uğur Yiğit, Harp Akademileri Komutanlığı’na da orgeneralliğe yükselen Hava Kuvvetleri Kurmay Başkanı Korgeneral Hasan Aksay atandı. 3. Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Koçman, emekli olan 1. Ordu Komutanı Fethi Remzi Tuncel’in yerine atandı. Eğitim ve Doktrin (EDOK) Komutan Yardımcısı Korgeneral Necdet Özel de 1. sırada orgeneralliğe yükseldi ve emekliye ayrılan Orgeneral Şükrü Sarıışık’ın yerine Ege Ordu Komutanlığı’na getirildi.

ERDAĞI EMEKLİ

8. Kolordu Komutanlığı inşaat ihalesinde usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla askeri mahkemede yargılanarak ceza alan ve cezası ertelenen 3. Kolordu Komutanı Korgeneral M. Ethem Erdağı geçen yıl aldığı temditin ardından emekliye sevk edildi. Erdağı bir dönem Afganistan’da ISAF Komutanlığı yapmıştı.

Sincan paşasına terfi

28 Şubat’ta tankları yürüten komutan olarak tanınan Kara Kuvvetleri Denetleme ve Değerlendirme Başkanı Korgeneral Erdal Ceylanoğlu da, 2. sırada orgeneralliğe terfi ederek, emekliye ayrılan Orgeneral Orhan Yöney’in yerine EDOK Komutanı oldu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title