Haberler

29 Ekim, Vatan Caddesi'nde Düzenlenen Törenle Kutlandı

Güncelleme:

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 100. yıldönümü dolayısıyla Fatih'teki Vatan Caddesi'nde de geçit töreni düzenlendi. İstanbul Valisi Davut Gül törende yaptığı konuşmada, "Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, bu toprakları bize vatan kılan aziz şehitlerimizi, kahraman gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum. Ruhları şad, makamları âli olsun" dedi.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın 100. yıldönümü dolayısıyla Fatih'teki Vatan Caddesi'nde de geçit töreni düzenlendi. İstanbul Valisi Davut Gül törende yaptığı konuşmada, "Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, bu toprakları bize vatan kılan aziz şehitlerimizi, kahraman gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum. Ruhları şad, makamları ali olsun" dedi.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın 100. yıldönümü dolayısıyla İstanbul'da, Vatan Caddesi'nde geçit töreni düzenlendi. Çok sayıda vatandaş, ellerinde Türk bayraklarıyla Vatan Caddesi'ne koştu. Kutlamalar kapsamında; İstanbul Valisi Davut Gül, 1. Ordu ve İstanbul Garnizon Komutanı Orgeneral Ali Sivri ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, üstü açık askeri araç üzerinde vatandaşları selamladı. Törende; Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile tüm şehitler için saygı duruşunda bulunuldu. İstiklal Marşı okundu ve Türk bayrağı göndere çekildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mesajının okunmasının ardından, İstanbul Valisi Davut Gül şöyle konuştu:

"TARİH BİZİM KADAR BEDEL ÖDEYEREK CUMHURİYETİ KURAN BİR MİLLETİ DAHA GÖRMEMİŞTİR: Tarih, bizim kadar bedel ödeyerek, Cumhuriyet kuran başka bir milleti daha yazmamıştır. Aziz milletimiz, çok büyük sınavlardan geçti, çok büyük acılar yaşadı. Yirminci asır başladığında yorgun düştüğümüzü zannettiler. Karşımızda yedi düvel, memleketimizde yokluk ve yoksulluk vardı. Vatan sathı gibi sinemiz de alev alevdi.  Anadolu bir umut ışığı arıyordu. O ışık 19 Mayıs 1919 sabahı 'Milletin istiklalini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır' inancıyla Samsun'da bir güneş gibi doğdu. Ardından tüm vatana yayıldı. Milli sınırlar çizildi ve yeniden dirilişimiz başladı.

NİCE MEHMETÇİĞİMİZ ŞEHADETE KOŞTU: Bu uğurda nice Mehmetçiğimiz şehadete koştu. Elleri öpülesi ninelerimiz cepheye mermi taşıdı. Necip milletimiz kendine biçilen kefeni yırtıp attı. Kanıyla, canıyla Cumhuriyeti yoktan var etti. İşte, Türkiye Cumhuriyeti, bu emsalsiz mücadelenin, bu büyük destanın eseridir. Kadınıyla, erkeğiyle, genciyle, yaşlısıyla 7'den 70'e, kalbi hürriyet için çarpan aziz milletimizin sevdasıdır. Boğaz'a demirleyen düşman gemilerine bakıp 'Geldikleri gibi giderler' diyen o yüksek iradenin emanetidir. Cumhuriyetimiz, sadece bu toprakların umudu değildir. Vatanları işgal altındaki mazlum milletlerin bağımsızlık rehberidir, en büyük umududur. Önümüzdeki 100 yılı şekillendirecek en büyük güçtür.

OMUZ OMUZA ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYORUZ: Aziz milletimiz maziden atiye hiçbir surette esarete, zillete boyun eğmemiştir. Bu eşsiz karakter, ecdadımıza nice destanlar yazdırmıştır. Anadolu'nun kapılarını açtırmış, cihan imparatorluğu kurdurmuştur. Sevr'i parçalayıp tüm emperyalist devletlerin suratına tokat gibi çarpmıştır. Nihayetinde tüm ihtişamıyla 'ezelden beri hür yaşamış' bu milletin evlatlarının omuzlarının üstünde yükselen Türkiye Cumhuriyeti var olmuştur. Siyasi, sosyal ve ekonomik alanda attığı adımlarla bölgesindeki ve dünyadaki önemini daha da pekiştirmiştir. Bugün de güçlü demokrasisi ile Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türkiye Yüzyılı'nı inşa etme yolunda emin adımlarla yürüyüşüne devam etmektedir. Gayemiz, emanete layık olabilmektir. Derdimiz, bu ülkeyi muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkarmaktır. Bu yüksek ideal için İstanbul'da ve vatanın dört bir yanında el ele, omuz omuza çalışmaya devam ediyoruz. Sevgili Gençler, Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Yeryüzünün en çetin mücadelesiyle kurulan milli onurumuzun simgesi cumhuriyetimizin sizlerin omuzlarında yükseleceğini bildiriyor. Allah'ın izniyle, ' fikri hür, irfanı hür, vicdanı hür nesiller' Gazi'nin tevdi ettiği bu görevi layıkıyla yerine getirmektedir.  Yürekten inanıyoruz ki getirmeye de devam edeceklerdir.  Bu duygularla, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, bu toprakları bize vatan kılan aziz şehitlerimizi, kahraman gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum. Ruhları şad, makamları ali olsun."

Askeri bando takımının tören alanında yerini almasıyla geçit töreni başladı. Dünyada 8 süpersonik savaş uçağıyla gösteri yapan ilk ekip olan "Türk Yıldızları" da İstanbul Boğazı üzerinde yaptığı şovla, Cumhuriyet'in 100'ncü yıl coşkusuna renk kattı.

Kaynak: ANKA / Güncel

Mustafa Kemal Atatürk Cumhuriyet Bayramı Vatan Caddesi Davut Gül İstanbul 29 Ekim Fatih Aziz Polis Belediye Güncel Haberler

title