Haberler

"Cumhurbaşkanımızı 7 Yıl İçin Seçtim"

Avrupa Birliği Bakanı Bağış, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresinin 7 yıl olduğunu belirtti.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresinin 7 yıl olduğunu belirterek, "Cumhurbaşkanımızın 7 yıl görev yapması için oy verdim."dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun ev sahipliğini yaptığı 24'üncü Reform İzleme Grubu toplantısı Konya'da Dedeman Otel'de düzenlendi. Toplantıya başta Dışişleri Bakanı Davutoğlu, olmak üzere Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin katıldı.

Toplantı öncesi Bakan Davutoğlu ile birlikte dün gerçekleşen Şeb-i Arus Törenlerine katılmak üzere Konya'ya gelen Başbakan Yardımcı Bülert Arınç, toplantının düzenlendiği oteldeki KTO Karatay Üniversite öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahım Erol Kozak'ın oğlu Şamil Kozak ile Selçuk Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Osman Yılmaz'ın kızı Meryem Yılmaz'ın düğün törenine katıldı. Düğüne kısa süre eşlik eden Arınç, daha sonra Anraka'ya hareket ederken, Davutoğlu'da toplantıya katıldı.

'TÜRKİYE KALKINMAYA, REFORMA, GELİŞMEYE, ZENGİNLEŞMEYE DEVAM EDECEK'

Toplantı öncesi gazetecilerin sorularını cevaplayan Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) yolunda attığı reform ve demokratikleşme adımlarını değerlendirmek üzere toplantıklarını belirtti. Mevlana'nın şehri Konya'da AB reformlarını değerlendirmenin anlamlı olduğunu ifade eden Bağış, şunları söyledi:

"Mevlana'nın güzel bir sözü var. 'Aynı dili konuşanlar değil, aynı duyguyu konuşanlar anlaşırlar' diye. AB'nin kuruluş felsefesi bu zihniyettedir. Farklı dilleri konuşan ve tarihleri boyunca savaşmış, milletler bir daha savaşmamak üzere bir barış projesi ortaya atmışlardır. Bugün Türkiye'nin AB'ye katılımı da o kıtasal barış projesini küreselleştirmek için çok anlamlı bir platform oluşturacaktır. Hz. Mevlana'nın aramızdan ayrılışının 738'inci Vuslat Yıldönümü'nde kendi memleketinde, onun huzurunda Türkiye'nin AB yolunda attığı reform adımlarını, demokratikleşme adımlarını değerlendirmek için 4 bakan arkadaşımızın bir araya geliyor olması Türkiye'nin bu konudaki kararlılığının göstergesidir. Hem dışardaki, hem içerdeki muhalif çevrelere rağman Türkiye kalkınmaya, reforma, gelişmeye, zenginleşmeye devam edecektir"

CUMHURBAŞKANLIĞI GÖREV SÜRESİ

Bakan Egemen Bağış, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresi ile ilgili soru üzerine, Cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik TBMM Anayasa Komisyonu'nda yasa tasarının görüşüleceğini ifade etti. Bağış, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yasa tasarısı ilgili komisyondan çıktan sonra genel kurula gelecektir. Ama o, bir sonraki Cumhurbaşkanı'nın seçilme prosedürünü belirleyecektir. Nasıl aday gösterileceği, seçimin nasıl yapılacağı, kaç tur olacağı, hangi partilerin veya şahısların aday olabileceği veya aday gösterileceğiyle ilgili süreci belirleyecektir. Ama şu an daki Cumhurbaşkanımızın seçilme sürecinde kendisine oy vermiş bir milletivekili olarak söylüyebilirim. Ben kendisinin 7 yıl görev yapması için oy verdim. Kendisi gibi TBMM tarafından seçilmiş bütün Cumhurbaşkanları, bugüne kadar 7 yıl görev yaptılar. Meclisin kendi kararıyla kendi seçimini öne çekme, her zaman görüşmüş yaşanmış tecrübe edilmiş bir süreçtir."

En son yapılan genel seçimlerin süresinin iktidar ve muhaleftin hep birlikte aldığı karar gereği 5 yıl süre olmasına rağmen 1 yıl erken seçime gidildiğini ifade eden Bakan Egemen Bağış, "Cumhuriyet tarihimizde, Cumhurbaşkanlığı seçiminin öne çekilmesine dair hiç bir örnek yoktur. Sayın Cumhurbaşkanımız 7 yıllığına seçilmiştir. Görev süresini tamamladığı zaman, Anayasamızın kendisinin seçimden sonra değişmiş hükümleri gereği yeni seçilecek Cumhurbaşkanı meclis tarafından değil, halk tarafından seçilecektir. 7 yıllığına değil 5 yıllığına seçilecektir. Eğer vatandaşımız halkımız isterse ikinci bir 5 yıllık daha seçilecektir. Kendi yorumum budur."

TOPLANTININ GÜNDEMİ

Basına kapalı olarak gerçekleşen toplantıda, yargı ve temil haklar ile adelet, özgürlük ve güvenlik konuları ele alınacağı belirtildi. Yargı ve temel haklar içinde; ifade özgürlüğü, tutukluk süreleri, insan hakları alanındaki kurumsallaşma, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararları, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu tasarısı, Avrupa Konseyi Denetim Mekanizmaları'nın Türkiye raporları ve Birleşmiş Milletler Mekanızmalarına özellikle keyfi tutuklama iddialarıyla bağlantılı olarak yapılan başvuralarda görünün artış. Adalet, özgürlük ve güvenlik ana başlığı altında yapılan görüşmelerde ise, Türk vatandaşlarına yönelik AB'nin vize uygulaması ve geri kabul anlaşması, göç yönetimi ve entegre sınır yönetimi konularanın değerlendirileceği bildirildi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Canlı anlatım! Şampiyonluk maçında gol perdesi açıldı

Canlı anlatım! Şampiyonluk maçında gol perdesi açıldı

İsrail basını yazdı: Rusya'dan güç alan İran büyük saldırı hazırlığı içinde

İsrail basını yazdı: Rusya'dan güç alan İran büyük saldırı hazırlığı içinde

Canlı anlatım! Kadıköy'de gol yağmuru var

Canlı anlatım! Kadıköy'de gol yağmuru var

Bakmadan Geçme

FENERBAHÇE KİM GOL ATTI? Fenerbahçe İstanbulspor maçında fark açılıyor! Kim gol attı, MAÇ KAÇ KAÇ? KADIKÖY'DE İLK DÜDÜK ÇALDI! #9917 Fenerbahçe İstanbulspor maçı kaç kaç, kim gol attı? SANİYE SANİYE CANLI ANLATIM! ŞAMPİYONLUK MAÇI BAŞLADI! #129349 Galatasaray Konyaspor maç kaç kaç, kim gol attı? CANLI ANLATIM! #9917 TRABZONSPOR ANKARAGÜCÜ CANLI HD İZLE! Trabzonspor Ankaragücü maçı hangi kanalda, İLK 11'LER AÇIKLANDI! #9917 FENERBAHÇE İSTANBULSPOR MAÇI CANLI HD İZLE! Fenerbahçe İstanbulspor maçı hangi kanalda, ilk 11'ler kim? #9917 GALATASARAY ŞAMPİYONLUK KUTLAMASI NE ZAMAN? #129349 Galatasaray'ın şampiyonluk kutlaması olacak mı, nerede olacak? #9917 GALATASARAY - KONYASPOR MAÇI CANLI İZLE! #129349 Galatasaray maçı hangi kanalda, saat kaçta? Galatasaray - Konyaspor maçı FULL HD İZLE! #9917 GALATASARAY İLK 11'LER! Konyaspor ile karşılaşmada Galatasaray'ın ilk 11'leri kim? Erbaaspor Muşspor maçı CANLI izle! (HD) 26 Mayıs Erbaaspor Muşspor maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Erbaaspor - Muşspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Erbaaspor - Muşspor maçı nereden izlenir? Kurban Bayramı emekli ikramiyesi ne zaman yatacak? Kurban Bayramı emekli ikramiyesi hangi tarihte, ayın kaçında ödenecek 2024? Popeyes boykot mu? Popeyes İsrail malı mı, boykot listesinde var mı? Popeyes Türk malı mı, sahibi kim? Bugün Fenerbahçe'nin maçı var mı? Bugün hangi Fenerbahçe maçı var, hangi kanalda? Fenerbahçe - İstanbulspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Fenerbahçe - İstanbulspor maçı nereden izlenir? Gülşehir Belediyesi hangi parti? Gülşehir Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2024 İstanbul Gülşehir yerel seçim sonuçları!
Özgür Özel'den mitingde ilk seçim vaadi: Emekli maaşı asgari ücretin 1.5 katı olacak

Özgür Özel'den mitingde ilk seçim vaadi: Emekli maaşı asgari ücretin 1.5 katı olacak

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title