Haberler

Cumhurbaşkanı Gül İskoçya'ya Gitti

Cumhurbaşkanı Gül: "Türk ve İngiliz taraflarının özverili ve disiplinli çalışmaları neticesinde organize edilen üçüncü toplantı kapsamında düzenlenecek panellerde katılımcılar, Türkiye ve İn...

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türk ve İngiliz taraflarının özverili ve disiplinli çalışmaları neticesinde organize edilen Türk-İngiliz Tatlıdil Forumu'nun üçüncü toplantısı kapsamında düzenlenecek panellerde katılımcıların, Türkiye ve İngiltere'nin ortak gündeminde yer alan küresel ekonomik gelişmeler, enerji güvenliği, AB ile ilgili konular ve bölgede yaşanan gelişmeler gibi güncel konuları değerlendireceklerini bildirdi.

Gül, Türk-İngiliz 3. Tatlıdil Forumu'na katılmak üzere İskoçya'nın başkenti Edinburg'a hareketinden önce Sabiha Gökçen Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi.

Türk-İngiliz Tatlıdil Forumu'nun 1-3 Kasım'da düzenlenecek üçüncü toplantısına katılmak üzere Edinburg'a gittiğini belirten Gül, beraberindeki heyette Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in yanı sıra, üst düzey bürokratlar ve akademisyenlerin yer aldığını anlattı.

Gül, her iki ülkeden eski Dışişleri Bakanları Yaşar Yakış ve Jack Straw'un eşbaşkanlığında yürütülen Tatlıdil Forumu'nun, Türkiye ve İngiltere arasında mükemmel düzeyde seyreden siyasi ilişkilerin ruhuna uygun şekilde, ikili işbirliği ve koordinasyonun entelektüel düzeyde de ilerletilmesi amacıyla iki sene önce başlatılan bir sivil toplum girişimi olduğunu kaydetti.

Temaslar

Sivil diyaloğu güçlendirme hedefini taşıyan forumun, iki ülkenin iş, akademi, siyaset ve medya çevrelerinin temsilcilerini tek bir platformda topladığını, katılımcıların güncel ikili veya uluslararası meseleleri gayrıresmi ve esnek bir yaklaşımla tartışmalarına imkan tanıdığını dile getiren Gül, şöyle konuştu:

"Bu çerçevede, TBMM'de grubu bulunan tüm siyasi partilerden milletvekillerimizin yanı sıra önde gelen işadamlarımız, akademisyenlerimiz ve medya mensuplarımız da forum kapsamında iki gün sürecek olan panellere ve etkinliklere katılmak, bu vesileyle İngiliz muhataplarıyla temaslarda bulunmak üzere Edinburg'u ziyaret edeceklerdir.

Türk ve İngiliz taraflarının özverili ve disiplinli çalışmaları neticesinde organize edilen üçüncü toplantı kapsamında düzenlenecek panellerde katılımcılar, Türkiye ve İngiltere'nin ortak gündeminde yer alan küresel ekonomik gelişmeler, enerji güvenliği, AB ile ilgili konular ve bölgemizde yaşanan gelişmeler gibi güncel konuları değerlendireceklerdir.

Edinburg'u ziyaretim sırasında York Dükü Prens Andrew'in evsahipliğinde düzenlenecek akşam yemeğine katılarak, forum katılımcılarına hitaben bir konuşma yapacağım. İngiliz yetkililer ve basın mensupları ile gerçekleştireceğim bazı temasların yanı sıra  Edinburg ve civarında yaşayan vatandaşlarımızla biraraya gelmeyi de öngörüyorum."

4. toplantı Türkiye'de yapılacak

Türk-İngiliz Tatlıdil Forumu'nun gelişiminin, forumun kurumsallaşmasına yönelik çabaları teşvik ettiğini vurgulayan Gül, şunları kaydetti:

"Dördüncü toplantısı gelecek yıl ülkemizde yapılacak olan forumu, şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da desteklemeye devam edeceğiz. Forumun iki ülkeden çeşitli alanlarda faaliyet gösteren grupları bir araya getirerek birbirlerini tanımalarına, ileriye dönük yararlı bağlantılar kurmalarına, karşılıklı anlayışın artmasına vesile olacağını ve forum çerçevesinde gerçekleştirilecek entellektüel tartışmaların her iki ülkeden siyasetçilere ışık tutacağını düşünüyorum. Forum çalışmalarının dostumuz, müttefikimiz ve stratejik ortağımız İngiltere ile ilişkilerimize önemli katkı yapacağına ve sivil diyaloğu da içerecek şekilde derinleşmesini sağlayacağına samimiyetle inanıyorum." - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Abdullah Gül Edinburg Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title