Haberler

Cennet Koyu'nda Yapılaşmaya Turizmciler de Karşı

Muğla'nın Bodrum İlçesi Göltürkbükü Beldesi'nde asırlık çam ağaçlarının bulunduğu ormanlarla kaplı Cennet Koyu'nda tekneler akın etti.

Muğla'nın Bodrum İlçesi Göltürkbükü Beldesi'nde asırlık çam ağaçlarının bulunduğu ormanlarla kaplı Cennet Koyu'nda tekneler akın etti. Günübirlik tur tekneleri ve özel yatları gören turizimciler, koyun turistik tesis yapılaşmasına açılacak olmasını bir kez daha kınadı. Dünyanın En Güzel Koyları Birliği İkinci Başkanı Galip Gür, "Ben de turizmciyim. Kesinlikle turistik tesis yatırımına karşı değiliz. Ancak tarih, kültür ve doğa gibi bir daha geri gelmeyecek güzellikleri ve değerlerimizi kaybetmemiz durumunda turizm yapılacak yerde turist bulamayız. Cennet Koyu'na yatırım yapıp betonlaşmaya çevirecek olanlar ve ilgili bakanlıkların bu durumu bir kez daha gözden geçirmesini diliyoruz" dedi.

Göltürkbükü Beldesi'nde 1985-2003 yılları arasında uluslararası turizm ve yat dergileri tarafından mavi yolculuğun en önemli duraklarından biri olarak gösterilen ve 1'inci Derece Doğal SİT alanı ilan edilen Cennet Koyu, balık çiftlikleri ve aşırı kirlilik nedeniyle gözden düştü. Bu gelişmelerin ardından koy, mavi yolculuk rotalarından çıkarıldı. Çevreciler ve sivil toplum örgütlerinin verdiği uzun uğraşlar sonucu Cennet Koyu üç yıl önce yeniden eski günlerine döndü.

Ramazan Bayramı tatili nedeniyle Bodrum'a gelen tatilciler de günübirlik tur tekneleri ve yatlarla koya akın edip bol bol yüzdü, tatilin tadını çıkardı.

CONTEPE: KOYU TAM KURTARDIK DERKEN

Yeşiller Partisi eski Eş Başkanı Bilge Contepe, verdikleri mücadele sonunda balık çiftliklerinin Cennet Koyu'ndan taşınmasını sağladıklarını, ardından düzenlenen kampanyalarla koyun temizlendiğini belirtti. Ancak bölgenin son birkaç aydır turizm tahsisleri nedeniyle yapılaşmaya açılma hazırlıklarının başladığını, bu nedenle Bodrumlu sivil toplum örgütleri olarak çok sert tepki göstermek amacıyla toplantılar düzenlediklerini belirten Contepe, "Biz koyları kurtarmak için mücadeleden, onlar rant uğruna peşkeş çekmekten bıkmadı. Cennet Koyu tam pislikten kurtuldu derken, bu kez de yapılaşmaya açılacak. Sırf rant uğruna değerlerimizin yitirilmesine asla müsaade etmeyeceğiz. Gerek hukuki gerekse eylemsel tüm önlemleri alacağız. Bu koyu başkasına rant olsun diye değil, gelecek nesillere miras bırakmak için kurtardık. Hevesleri kursaklarında kalacak" dedi.

'PLANSIZLIĞA KARŞIYIZ'

Dünyanın En Güzel Koyları Birliği İkinci Başkanı ve Bodrumlu turizmci 49 yaşındaki Galip Gür de duruma tepki gösterdi. Gür, "Ben de turizmciyim. 1970'li yıllarda Bodrum'un en büyük otellerinden birini yaparken, 5 kat izni almıştım ama sadece üç kat yaptım. Bizler turizmden ekmeğimizi kazanan kişileriz. Kesinlikle turistik tesis yatırımına karşı değiliz. Ancak Bodrum'a dünyanın dört bir tarafından gelenler tarih, kültür ve doğa güzelliği için geliyorlar. Bu güzellikleri kaybedersek bir turist getiremeyiz. Cennet Koyu mavi yolculuğun en güzel ve yarımadada en çok ilgi gören koyların başında geliyor. Buraya yatırım yapıp betonlaşmaya çevirecek olanlar ve ilgili bakanlıkların bu durumu bir kez daha gözden geçirmesini diliyoruz. Turistik tesis yatırımları, mavi yolculuğun yapılmadığı ve deniz turizmi sektörüne darbe vurmayacak koylara yapılabilir. Bunun planlamasını da ilgili bakanlıklar yapmalı ve doğa, kültür ve tarihi önemi olan bakir koyları kesinlikle yapılaşmaya açmamalı" diye konuştu.

Maliye Bakanlığı'nın Bodrum Gölköy'deki Cennet Koyu'ndaki 678 bin 963 metrekarelik arazinin satışı için düzenlediği ihaleyi, 277 milyon liralık teklifle TMC Mazıdağı Fosfatları Sanayi ve Ticaret A.Ş. kazandı. Şirketin koya lüks bir turizm tesisi yapacağı öğrenildi. - Muğla / Bodrum

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Galip Gür Bodrum Muğla Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Ahmet Can kimdir? Ahmet Can Altıntaş kaç yaşında, nereli? Ahmet Can puan aldı? Çorlu tren kazasında kaç kişi öldü? Çorlu tren kazası ne zaman, kaç yılında oldu? Ehliyet alımında yeni bir karar! Kimler ehliyet alamayacak? Ehliyet alabilmenin şartları neler? 1 Mayıs resmi tatil mi? 1 Mayıs Çarşamba günü tam gün mü, yarım gün mü tatil olacak 2024? ADET GECİKMESİ NEDEN OLUR? Adet gecikmesinin en yaygın sebebi ne? Çorlu tren kazası duruşması ne zaman? Çorlu tren kazası davası ne oldu? 25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Bilge Can kimdir? Bilge Can kaç yaşında, nereli? Bilge kaç puan aldı? Demet Akalın ve kiracı olayı ne? DEMET AKALIN kiracısı ile kriz mi yaşadı? Demet Akalın, evini ne kadara kiraladı, olay ne? Sevda Türküsev kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Sevda Türküsev kaç yaşında, nereli? Sevda Türküsev biyografisi! Kilis Belediyesi hangi parti? Kilis Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? FAİZ ARTTI MI? Merkez Bankası Nisan ayı faiz kararı ne oldu? Gönül Dağı setinde taciz mi yaşandı? İki kadın arasında taciz şoku! Davada ne karar çıktı? Survivor yeni bölüm tanıtımı yayınlandı mı? Mavi takıma hangi yarışmacı geçecek? Arka Sokaklar'ın Mesut Komiser'i yeniden dizide! ŞEVKET ÇORUH Arka Sokaklar'a döndü mü? FRAGMAN CANLI İZLE Mehmet Tolga Akalın kimdir? NOW Çalar Saat konuğu Mehmet Tolga Akalın kaç yaşında, nereli? Mehmet Tolga Akalın biyografisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title