Haberler

Ağa takılan uçan balık gemi kaptanını bile hayrete düşürdü: Böyle bir türe daha önce hiç rastlamamıştım

Güncelleme:

Çanakkale'de gırgır teknesiyle avlanan balıkçıların ağına, Türk kara sularında az sayıda görülen "uçan balık" takıldı. Uçan balığı görünce şaşırdıklarını belirten gemi kaptanı, "Değişik bir tür. Uçan kırlangıç olarak biliyoruz. Ben çocukluğumdan beri balıkçılık yapıyorum ama böyle bir türe daha önce rastlamamıştım" diye konuştu.

Çanakkale Boğazı'nın Ege Denizi yönünde sardalya avı için denize açılan balıkçıların ağından yaklaşık 50 santimetre boyunda ve 1 kilogram ağırlığında geniş yüzgeçleriyle uçan kırlangıç balığı çıktı. Yılmazlar-5" isimli gırgır teknesinin kaptanı Erhan Çiftçi, daha önce de farklı türlerin ağlarına takıldığını söyledi.

"BÖYLE BİR TÜRE DAHA ÖNCE RASTLAMAMIŞTIM"

Uçan balığı görünce şaşırdıklarını belirten Çiftçi, şöyle devam etti; "Boğaz girişinde yaklaşık 50 metre derinlikte sardalya avındaydık. Ekip, ağlarda farklı bir balık olduğunu söyledi. Hemen indik baktık. Balığı Çanakkale'nin en batı ucunda avladık. Değişik bir tür. Uçan kırlangıç olarak biliyoruz. 9-10 çeşidi olduğunu öğrendik. Bu türlerden biri bize denk geldi. Ben çocukluğumdan beri balıkçılık yapıyorum ama böyle bir türe daha önce rastlamamıştım. Daha önce bulduğumuz yılan balığı da yine aynı bölge civarında çıkmıştı."

Çiftçi, Çanakkale Boğazı'nın biyolojik zenginliğinin korunması ve balığın canlı kalmasını istedikleri için görüntüledikten sonra Biga'nın Kemer köyünde suya geri bıraktıklarını dile getirdi.

Ağa takılan uçan balık gemi kaptanını bile hayrete düşürdü: Böyle bir türe daha önce hiç rastlamamıştım

"İNSANLARA KARŞI ZARARSIZDIR"

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Avlama Teknolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burak Daban ise bu balığın, Türk kara sularında nadir görülen bir tür olduğunu bildirdi. Balığın bu bölgedeki varlığının bilindiğini aktaran Daban, şu ifadeleri kullandı; "Dactylopterus volitans, Dactylopteridae familyasından bir balık. Türkçe ismi 'uçan kırlangıç' olarak bilinen bir denizel kemikli balık türüdür. Geniş bir coğrafik dağılıma sahiptir. Batı Atlantik'te Kanada'dan Arjantin kıyılarına, Doğu Atlantik'te ise İngiliz kanalından Angola'ya kadar dağılım göstermekle birlikte Akdeniz'de de bulunmaktadır. Ülkemiz sularında çok eski tarihlerde Akdeniz, Ege Denizi ve Marmara Denizi'nde bulunduğuna yönelik kayıtlar bulunmakla birlikte Gökova Körfezi'nde, Saros Körfezi'nde materyale dayalı kayıtları mevcuttur.

Ağa takılan uçan balık gemi kaptanını bile hayrete düşürdü: Böyle bir türe daha önce hiç rastlamamıştım

"YAKIN GELECEKTE KARADENİZ'E GİRMESİ SÜRPRİZ OLMAYACAKTIR"

Daban, son haftalarda Marmara Denizi'nde avlanan balıkçılar tarafından uçan kırlangıç balığına rastlandığını aktardı. Bu türün boyunun 50 santimetreye, ağırlığının 1,8 kilograma kadar ulaşabildiği bilgisini veren Daban, şöyle konuştu; "Küresel ısınmayla denizel balık türlerinin dağılım alanları genişlemektedir. Marmara'da az olan stokunu artırmaya başladığı görülmektedir ve yakın gelecekte Karadeniz'e girmesi sürpriz olmayacaktır. Ekonomik değeri azdır. Büyük görsel akvaryumlarda kullanılmaktadır. İnsanlara karşı zararsızdır. Türkçe ismi uzun pektoral kanatları yüzünden verilmiş olsa da aslında dibe bağlı kum ve çamurlu alanlarda yaşar. Asıl uçan balık pelajik ortamda (açık deniz) yaşayan exocoetidae familyasından hirundichthyes rondeletii türüdür ve bu tür ile karıştırılmaması gerekmektedir. Özellikle gece seyirlerinde balıkçıların ya da teknelerin güvertelerine düşen tür hirundichthyes rondeletii türüdür. Bu tür çok uzun pektoral yüzgeçleri sayesinde bir gürültü veya tehdit hissettiğinde avcısından kaçmak için suyun üzerinde metrelerce sürülebilir."

Kaynak: AA / Güncel

Balıkçılık Çanakkale Güncel Haberler

500

Yorumlar (5)

bekir yapici:

68 yasindayim ve gelibolunun bir sahil köyündenim 20- 30 yil öncesine kadar sarozda bu ucan balik dahil ton kilic ve halkimizin tanimadigi kayis baligi uskumru mercan karagöz cok boldu malesef ülkemizde bilincsiz ve bilgisiz sadece para kazanma hirsinla avlanma sonucu balik nesli kurutuldu.

67
2
yanıtYanıtla
Hi:

Cahil suya atsana filim cekecegine,

13
3
yanıtYanıtla
Güray Dilli :

Balon balığından etkilenmiş gibi

15
0
yanıtYanıtla
Faruk Boz:

hayvan konuşmuyo sövüyo

0
0
yanıtYanıtla
Panther Panthera:

Denizlerde daha kesfedilmemis bir cok canli turunun olduguna inaniyorum vede degisen iklim sartlari canlilarida degisime mecbur ediyor. Yakinda ucan diger hayvanlarda gormek mumkun olacagina inaniyorum.

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title