Haberler

"Boru"Dan "Kağıt Parçası"Na İlker Başbuğ Dönemi

İnternet Andıcı soruşturması kapsamında tutuklanan Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, görev süresi boyunca tartışılacak sözlerin altına imza attı İnternet Andıcı soruşturması kapsamında tutuklanan Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, görev süresi boyunca tartışılacak sözlerin altına imza attı.

İnternet Andıcı soruşturması kapsamında tutuklanan Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, görev süresi boyunca tartışılacak sözlerin altına imza attı İnternet Andıcı soruşturması kapsamında tutuklanan Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, görev süresi boyunca tartışılacak sözlerin altına imza attı. Hakkında "kara propaganda" yapılarak, bir dönem Museviler'in Ağlama Duvarı önünde çekilmiş fotoğrafları ile gündeme gelen Başbuğ, toprak altından çıkan kullanılmış Law silahlarını "boru", darbe hazırlığı niteliğinde olduğu öne sürülen belgelerin fotokopilerini ise "kağıt parçası" olarak nitelendirmesi, tartışmalara neden olmuştu.

İlker Başbuğ, 2008 yılı Yüksek Askeri Şura kararları ile Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 26'ncı Genelkurmay Başkanı olarak görevini Orgeneral Yaşar Büyükanıt'dan devraldı. Göreve geldiği günlerde dikkat çeken ilk icraatı TSK'de bir ilki gerçekleştirerek 30 Ağustos resepsiyonuna astsubayları davet etmesi olmuştu. Başbuğ'un bu kararı bir güç gösterisi taktiği olarak değerlendirilmişti.

-SİLAH DEĞİL BORU, PLAN DEĞİL KAĞIT PARÇASI-

Başbuğ'un görev süresinde akıllara kazınan çok sayıda önemli cümlesi olmuştu. Ancak özellikle iki açıklaması uzun süre kamuoyunda tartışılarak gündemde kaldı. 21 Nisan'da Poyrazköy'de Bedrettin Dalan'ın arazisinde başlayan kazılarda 15′i dolu 22 LAW silahı bulunmuştu. Yaklaşık bir hafta sonra basının karşısına geçen Orgeneral İlker Başbuğ'un bu konudaki değerlendirmesi "Bunlar silah değil, boru" şeklinde olmuştu. Bu açıklamadan iki ay sonra da "Kaos Planı" olarak bilinen İrtica ile Mücadele Eylem Planı'nı da "kağıt parçası" olarak nitelemişti.

Başbuğ TSK'ya karşı medya üzerinden asimetrik psikolojik harekat yürütüldüğünü savunarak, "Bu kağıt parçası TSK'yı yıpratmak amacıyla hazırlandı" demiş ve bu belgenin sorumlularının bulunması için istihbaratı göreve çağırmıştı. Başbuğ düzenlediği iletişim toplantısında gazetecilerin Ergenekon soruşturmasına yönelik soru sormaları üzerine ise gazetecileri "Ergenekon" dememeleri konusunda sert bir dille uyarmıştı.

-"LANETLİYORUM"-

Başbuğ'un anımsanan bir diğer konuşması ise, Trabzon Limanı'nda demirli TCG Oruçreis Fırkateyni'nde düzenlediği basın toplantısında sarf ettiği sözler oldu. TSK'ya karşı yürütülmekte olan psikolojik harekata, asimetrik psikolojik harekata değinmek istediğini söyleyen Başbuğ, "Bu konuya özellikle, bugün üzerinde beraber olduğumuz TCG Oruçreis Fırkateyni'nde değinmemin özel bir anlamı vardır. Herhalde herkes, açıkça ne demek istediğimi anlamaktadır" sözleri uzun süre tartışılmıştı.

Taraf gazetesinin 20 Ocak 2010 günü "Fatih Camii bombalanacaktı" manşeti de Başbuğ'un sert açıklamalarına kaynak olmuştu. Başbuğ bu haberle ilgili Balyoz darbe planını inkar ederek "Allah Allah diyen bir ordu cami bombalar mı" diye sorarak masaya yumruğunu indirdi ve bu haberi yapanlara "Lanetliyorum onları" diyerek tepki göstermişti.

-BAŞBUĞ'UN DA SES KAYDI ÇIKTI-

2010 yılında ardı ardına çıkan ses kayıtlarının arasında Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un da kayıtları yer aldı. Daha sonra Genelkurmay Başkanlığı'nın, Başbuğ'un yurt dışında yaptığı bir konuşmadan alındığını açıkladığı ve MGK toplantısının başladığı saatlerde ortaya çıkan ses kaydında Başbuğ'un, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ı takip iddiasından, "kozmik oda"da yapılan aramaya kadar değişik konularda ilginç değerlendirmeleri yer almıştı.

-GÖREVİ KOŞANER'E DEVRETTİ-

Orgeneral İlker Başbuğ oldukça hareketli gelişmelerin yaşandığı bir süreçte yürüttüğü Genelkurmay Başkanlığı görevini, 2010 yılı Yüksek Askeri Şura kararları ile emekli olarak tamamlarken Görevi dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner'e devretti. - Ankara

Kaynak: ANKA / Güncel

Genelkurmay Başkanlığı Yaşar Büyükanıt İlker Başbuğ Tsk Politika Güncel Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İmamoğlu'na 'Roma turu' tepkisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İmamoğlu'na "Roma turu" tepkisi

İsrail, Refah'ta yine masum sivilleri vurdu: 21 kişi öldü, onlarca yaralı var

İsrail, Refah'ta yine masum sivilleri vurdu: 21 kişi öldü, onlarca yaralı var

'7 çocuğum aç' deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

"7 çocuğum aç" deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

Bakmadan Geçme

Sandık Kokusu Metin Akdülger neden ayrıldı? #128250 İstanbul'un Fethi otobüsler ücretsiz mi 2024? #129300 29 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 29 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! Survivor Yunus Emre elendi mi? #129300 29 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 29 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 29 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 29 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 29 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! #128220 29 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 29 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 29 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? #128680 AUZEF Çoçuk Gelişimi Bölümü kapatıldı mı, kapanacak mı? #129300
Başımıza taş yağacak! Tavuğa tecavüz etti, o anları başka bir vatandaş kayda aldı

Başımıza taş yağacak! Tavuğa tecavüz etti, o anları başka bir vatandaş kayda aldı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title