Haberler

Aydınlar Ocakları'nın 37. Büyük Şûrası Tamamlandı

Güncelleme:

Aydınlar Ocakları'nın 37'inci Büyük Şûrası; Genel Merkezinin ev sahipliğinde 27 Aydınlar Ocağı Şubesi'nin katılımıyla İstanbul'da gerçekleşti.

Aydınlar Ocakları'nın 37'inci Büyük Şûrası; gerçekleşti. Şura'ya Sakarya'dan; Aydınlar Ocağı Yönetim Kurulu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Kemal Cerrahoğlu ve Doç. Dr. Vahit İmamoğlu ile eşleri katılırken; Prof. Dr. Mehdi Ergüzel, Prof. Dr. Halil İbrahim Bulut'ta tebliğ sundu. TBMM yeni Anayasa ile ilgili çalışmalarının başlaması nedeniyle, 37. Şuranın ana konularını hazırlanmakta olan yeni anayasa ile ilgili konular üzerinde duruldu.

Şura hakkında bilgi veren Sakarya Aydınlar Ocağı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Kemal Cerrahoğlu; "Küresel gücün ve Batılı işbirlikçilerinin çeşitli çıkar ilişkileriyle, çoğunluğu Osmanlı coğrafyası içinde yer alan Kuzey Afrika ve Ortadoğu'daki Müslüman ülkelerde 'Arap Baharı' ve 'demokratikleşme' adı altında on binlerce insanın hayatına mal olan kanlı halk hareketlerini sahneye koydukları; Avrupa, ABD ve Güney Amerika ülkelerinde yaşanan ve dalgaları ülkemizi de etkileyen küresel ekonomik krizin dünyayı tehdit ettiği, bölücü terör örgütünün ve sivil uzantılarının, kurdukları hain tuzaklarla çok sayıda asker, polis, korucu ve sivil vatandaşımızı acımasızca şehit ettiği, özerk yönetim ve anadilde eğitim gibi bağımsızlığımızı ve egemen yapımızı tehdit eden isteklerin her platformda açıkça ifade ettikleri, buna karşılık devletin terör örgütü ile mücadele yerine müzakereye giriştiği; dış politikadaki eksen kayması ile yıllardır sorunsuz olduğumuz komşularımızla bile ilişkilerimizin kopma noktasına geldiği ve hepsinden önemlisi devletimizin kuruluş felsefesini, varoluş gerekçelerini ve temel niteliklerini değiştirmeyi, "Milli ve Üniter" devlet yapımızı bozmayı hedef alan ve Türkiye Cumhuriyeti'ni 'Yeni Türkiye' adında yeni bir devlete dönüştürmeyi amaçlayan yeni Anayasa hazırlama çalışmalarının yoğunlaştığı karmaşık bir dönemde gerçekleştirildiğine dikkat çekti.

ŞURA ÖZETİ

Sakarya Aydınlar Ocağı Yönetim Kurulu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Kemal Cerrahoğlu; 37. Şura çalışmalarında, yeni anayasa metni ile ilgili Aydınlar Ocakları'nın hassasiyetleri özetini olarak aşağıda belirtilmiştir:ise şöyle açıkladı:

Devletin adı, Türkiye Cumhuriyetidir. Demokratik, Üniter, laik bir hukuk devleti ve milli devlet olan Türkiye, bir cumhuriyettir. 1982 Anayasasının ilk maddesindeki devlet şeklinin Cumhuriyet olduğu ifadesi aynen muhafaza edilmelidir. Yine, devletin üniter yapısı, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü ilkesi ile devletin egemenlik haklarının devredilemeyeceği hususu mutlaka yeni Anayasa'da yer almalıdır.

Cumhuriyetin niteliklerini düzenleyen madde ise "Türkiye Cumhuriyeti milli, üniter, demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletidir" şeklinde olmalıdır

Devletin dilinin Türkçe olduğu, Türkiye Cumhuriyetinin başkentinin Ankara, milli marşının İstiklâl Marşı ve bayrağının beyaz ay yıldızlı albayrak olduğu gerçeği mutlaka yer almalıdır.

Milli devlete, milli kimliğe ve milliyete karşı alternatif kimlik ve mahalli egemenlik alanları açmak, demokratikleşme değil; hiçbir ciddi devletin kabul edemeyeceği egemenliğe ortak aramak ve egemenlik devridir.

Bu sebeple, Anayasanın egemenliğin Türk milletine ait olduğunu belirten 6. maddesi ile 10. 42. ve 66. maddeleri mutlaka korunmalıdır. Bölgesel özerkliğe yol açacak düzenlemeler kabul edilemez.

Vicdani red uygulaması kesinlikle hayata geçirilmemelidir. Bu uygulamaya geçilmesi Türklük ve vatandaşlık şuurunu kaybedenlere verilecek en büyük primdir. Bu talep Türk Silahlı Kuvvetlerine karşı yürütülmekte olan psikolojik harekâtın bir parçasıdır.

Asil Türk milletinin ve yüce Türkiye Cumhuriyeti devletinin en kısa zamanda bugün içine düşürüldüğü bu karmaşık ve sıkıntılı ortamdan kurtularak, bağımsız, özgür, gelişmiş, varlıklı ve önder bir millet ve güçlü bir devlet olarak varlığını şanlı al bayrağımızın gölgesinde sonsuza kadar sürdürmesini diliyoruz.

Genel Başkan Sayın Prof. Dr. Mustafa E. Erkal'ın temsilciliğinde Ankara'da 76 sivil toplum kuruluşunun katılımıyla oluşturulan Türk Dayanışma Konseyi'nin iki ayı aşkın süredir devam eden yeni Anayasa taslağının hazırlanması toplantılarına katılmıştır.

Bu Konsey'de oluşan görüşlerin de ışığında Aydınlar Ocağı Genel Merkezimizin hazırladığı yeni Anayasa ile ilgili teklifler ve görüşler Şûrada, Aydınlar Ocaklarının değerli temsilcilerine sunulmuş ve burada ortaya konulan çalışmaların ışığında ortak bir metin oluşturulmuştur.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Güncel Haberler

title