Haberler

Almanya, uydu siber saldırılarına karşı planını açıkladı

Güncelleme:

Almanya, uydu siber saldırı endişesi için önemli bir adım atıyor. Yıllar süren çalışma sonucunda Almanya, mücadele planını açıkladı.

Son zamanlarda siber saldırı, fazlasıyla artış gösteriyor. Saldırılardan biri de uydulara yönelik siber saldırılar. Alman Federal Bilgi Güvenliği Ofisi (BSI), uzay altyapısı için bir BT temel koruma profili yayınladı. Almanya, sunduğu bu profil ile uydu siber tehditleriyle mücadele etmeyi amaçlıyor. Almanya uydu siber saldırı planıyla pek çok önemli konuya yer veriyor.

Planda, uyduları ilgilendiren çeşitli sınıflandırma yer alıyor

Geçtiğimiz hafta yayınlanan belge, Airbus Defence and Space, Alman Havacılık ve Uzay Merkezi'ndeki (DLR) uzay ajansı ve BSI'nın bir yıllık çalışması sonucu olarak ortaya çıktı. Bu plan, uydular için siber güvenliğin ihtiyacını tanımlamayı içeriyor. Ancak, bazı kişiler, SpaceX gibi şirketlerin uzay araçlarını yörüngeye fırlattıkları hız göz önüne alındığı zaman geç bir karar izlenimi veriyor.

Planda 'Normal' ve 'Yüksek gibi birçok sınıflandırma yer alıyor. Aynı zamanda uyduların üretiminden işletimine kadar bilgi güvenliğini de kapsıyor. Planda yer alan 'Normal' kategorisi, yönetilebilir ve sınırlı hasarlarla ilişkili hasarla ilgili. 'Yüksek' kategorisi ise, uydu sisteminin çalışmasını önemli ölçüde sınırlayacak hasarları ilgilendiriyor.

İngiltere, İHA ile ilaç teslimatına başladı!

Bu kategorilerin dışındaki 'Çok Yüksek' kategorisinde ise saldırı, üretici ya da operatör için varoluşsal bir tehdit boyutuna ulaşabilir. Belge, basit bir talimat dizisinden çok, neye dikkat etmek gerektiğine dair temel bilgilerden oluşuyor. Buna rağmen, oldukça ayrıntılı bilgilere de ulaşmak mümkün.

Uydudaki yaşam döngüsü, tasarım, test etme, taşıma, işleme alma ve hizmetten çıkarma aşamalarından oluşuyor. Sonrasında ise uzay aracının kendisini desteklemek için kullanılan uygulamalar ve ağlar yer alır. Uyduların daha hale gelmesi, yüzey alanlardaki saldırıları artışı da beraberinde getirir.

Uzayda siber güvenlik, gittikçe daha önemli bir hale geliyor. On yıldan daha uzun süre önce, ABD'nin yönettiği bir çift çevresel izleme uydusu müdahaleyle karşı karşıya kaldı. Uydu karşıtı olan silahlar önemli derecede zarar verirken, siber savaş daha da yaygın hale geldi. BSI belgesi ise pek çok bilgiye yer veriyor. Bu bilgiler içinde kullanım ömrü dolan uydular için ne yapılacağına kadar önemli detaylar yer alıyor.

Peki, siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce Almanya uydu siber saldırı planı işe yarar mı? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!

Kaynak: Shiftdelete / Güncel

BSI Group Almanya Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title