Haberler

Akil İnsanlar Cumartesi Anneleri ile Buluştu

Akil İnsanlar Heyeti, Galatasaray Meydanı'nda eylem yapan Cumartesi Anneleri ile bir araya geldi.

Akil İnsanlar Heyeti, Galatasaray Meydanı'nda eylem yapan Cumartesi Anneleri ile bir araya geldi. Çiçeklerle karşılanan heyet üyeleri, Cumartesi Annelerinin isteklerini dinledi. Bir eylemci, kendilerine destek vermek için gelen CHP milletvekillerine tepki gösterdi.

Akil İnsanlar Heyeti Marmara Bölgesi temsilcilerinden Ali Bayramoğlu, Levent Korkut ve Mithat Sancar, Galatasaray Meydanı'nda kayıplarının bulunması için eylem yapan Cumartesi Anneleri ile buluştu. CHP Milletvekilleri Hüseyin Aygün ve Sezgin Tanrıkulu'nun da Cumartesi Annelerine destek vermek için Galatasaray Meydanı'nda oldukları görüldü. Cumartesi Annelerinin isteklerini dinleyen heyet üyeleri, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Akil insanlar heyeti ile ilgili eleştirileri yanıtlayan Ali Bayramoğlu, "O kadar çok acı yaşanmış ve o kadar çok barış çabasında hayal kırıklığı yaşanmış ki şu anda yürüyen sürece güven duymak kolay olmuyor. Özellikle bu tür acılar yaşamış insanlar için bu daha da yoğun oluyor. Diğer taraftan yürüyen sürecin tarzı ile ilgili farklı görüşler, bu güvensizliği besliyor. Önemli olan bu duyguların barış kelimesini de zikrederek dışarı vurulmasıdır. Bu bile barışı düşünmek anlamına geliyor diye düşünüyorum" dedi.

"BARIŞ, GEÇMİŞİN YARALARINI SARMADAN GERÇEKLEŞMİYOR"

Mithat Sancar ise barış süreci ile yaraların sarılmasının zaman alabileceğini söyleyerek, "Barış süreci yaraları hatırlatır. Barışma ihtimali güçlendikçe insanlar savaşta neler yaşadıklarını daha fazla düşünmeye ve hatırlamaya başlarlar. Benim bu meydanda aldığım en önemli izlenim geçmişin yaralarının sarılmasının barış sürecinin bir parçası olarak düşünülmesi gerektiğidir. Zaten bence de geçmişin yaralarını saracak yöntemler mutlaka gündeme gelecektir, gelmelidir de çünkü barış geçmişin yaralarını sarmadan gerçekleşmiyor, üstelik bu yaralar çok fazla. Sadece bir kesimin yaraları da değil, on binlerce kişinin bu süreçte ağır yaralar aldığını biliyoruz. Bu kadar çok yaralı insanın bulunduğu bir toplumda toplumun tamamı yaralıdır. Bu yaralar da barışla çözülebilir. Savaş bu yaraları iyileştirmenin yöntemi değildir" diye konuştu.

Sancar, sanatçı Hülya Koçyiğit'in de gelmek istediğini ancak rahatsızlığı nedeniyle bugün çalışmalara katılamadığını ifade etti.

Levent Korkut ise CHP'li milletvekillerinin de Galatasaray Meydanı'nda olduklarının hatırlatılması üzerine, "Bizim bu barışı mümkün olan en büyük konsensüs ile oluşturmamız esastır çünkü barışın bir silahsızlanma boyutu var ama bunun ötesinde bir de barışın uzun dönemli yaraları sarma boyutu var. Bu anlamda baktığınızda uzun yıllar alabilecek bir iyileşme dönemi geçirmek gerekiyor. Bunun için de ne kadar büyük katkı verirse toplum, bütün her şeyi bir yana bırakıp insanlığından hareketle katkı verirse o kadar faydalı olur, bütün milletvekilleri katılmalı" şeklinde konuştu.

EYLEMCİLERDEN CHP'YE TEPKİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ise Galatasaray Meydanı'nın sembolik bir alan olduğunu belirterek, "Bu meydan bir geçmişle hesaplaşma meydanıdır. Bu meydan bir geçmişle yüzleşme meydanıdır. Biz barışı Türkiye'de hep birlikte dayanışma içerisinde her şeye rağmen adaletle ve vicdanla beraber inşa edeceğiz. Adalet duygusunu tatmin etmedikçe barışın inşa edilemeyeceğini biliyoruz. Burada sabır ve cesaretle bu haykırışımızı sürdüreceğiz" dedi.

Eyleme kayıp kardeşi Seyhan Doğan için katılan Kadir Doğan ise CHP milletvekillerine tepki gösterdi. Kardeşinin katlinin Sivas'ta bir ilçede belediye başkanlığı yaptığını söyleyen Doğan, "CHP gelip aramızda ne dikiliyor? Ne barışa bir katkısı var ne de bize bir katkıları oluyor. Niye içlerimize gelip gidiyorlar? Ben bunları burada görünce buraya gelmek istemiyorum. Ne bu barışa varlar ne de bize bu zulmü yapanlar ile ilgili bir şey yapıyorlar" ifadelerini kullandı.

Oğlu Murat Yıldız'ın kaybeden anne Hanife Yıldız ise barışı desteklediğini belirterek, "Biz barıştan yanayız ama böyle barış değil. Kayıplarımızın akıbeti bize açıklanmadığı sürece, kayıp edenler yargılanmadığı sürece, bu barışın geleceğine de emin değilim. Siyasetçiler her ipte oynuyor. Hangi ip ile kuyuya ineceğimizi çıkarılacağımız bilmiyoruz" ifadelerini kullandı. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Galatasaray Meydanı Levent Korkut Mithat Sancar Marmara Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title