Haberler

Afganistan'da Savaşta Ölenlerin Fotoğrafları Sergileniyor

Ggeçen 40 yılda savaşlarda öldürülen binlerce kişinin fotoğrafları başkent Kabil’de sergileniyor

Afganistan'da geçen 40 yılda savaşlardan dolayı öldürülen binlerce kişinin resimleri, aileleri tarafından düzenlenen başkent Kabil'in Darul Aman Sarayı'nda sergilenmeye başlandı.

Sergide, Afganistan'da Sovyet işgalinden sonra, ABD işgaline kadar savaşlardan dolayı ölen binlerce kişinin fotoğrafları, 3 katlı sarayın duvarlarına yapıştırıldı, yabancılar ve hükümet karşıtı güçler tarafından öldürenlerin fotoğrafları çok dikkati çekti. Bitmek bilmeyen işgal ve savaşlardan dolayı Afganistan'da evladını kaybetmeyen aile yok denecek kadar az.

Yakınlarını kaybedenler, savaş suçluların yargılanmasını istiyor. Ailesinin 5 kişiyi kaybeden Ahmedullah Halimi "Ailemin 5 üyesini Sovyet rejimin yaptığı hava saldırılarında kaybettim, biz onların cesetlerini bile bulamadık, et parçalarını toplayıp gömdük ama acısını hiç unutamadık. Savaş suçluların bir an evvel yargıya çekilmesini istiyoruz" şeklinde acısını dile getirdi.

Sergiyi düzenleyenlerden Veda Ahmedi, AA'ya yaptığı açıklamada, "Savaş kurbanlarının fotoğraf sergisini halk geçmişte yaşanan cinayetleri unutmasın diye düzenledik" dedi.

Savaş suçluların yargılanması için çalıştığını ifade eden Ahmedi, Taliban ve Taliban döneminden önce Afganistan'da yaşanan iç savaşlarda binlerce suç işleyen savaş liderlerinin hala hükümette çalıştığını iddia ediyor. Ahmedi, bu liderlerin hükümet ve Bileşmiş Milletler tarafından yargılanmasını istiyor.

-Sergi neden sarayda düzenlendi?-

Darul Aman Sarayı, 1900 yıllarında Afganistan'ın bağımsızlığını elde eden Şah Amanullah tarafından yapılmıştı ve asrın en güzel mimarilerinden biri idi. Şah Amanullah'dan sonra birçok padişah ve hükümet lideri bu sarayda yaşadı. Saray, Afganistan'da Sovyet işgalinden sonra meydana gelen iç savaşlardan dolayı ciddi hasar gördü ve kullanılmaz hale geldi. Bu saray ülkede yaşanan birçok savaştan etkilenmiş, bir daha yapılmamış ve Afganistan'da yaşanan savaş cinayetlerin bir simgesi halına gelmiş.

Resmi rakamlara göre, Afganistan genelinde son 10 yılda 180 toplu mezar hükümet tarafından bulunmuş, bu mezarlarda bulunan binlerce kişi geçen 40 yılda Sovyet rejimin desteklediği hükümetler, savaş liderleri ve Taliban tarafından öldürülmüş. - Kabil

Kaynak: AA / Güncel

Afganistan Darul Aman Kabil Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? Lilak ne zaman işlem görecek? Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ne zaman 2024? En az atama yapılacak branşlar! Öğretmen atamalarında en az hangi branşlar atanacak? Temmuz'da asgari ücrete zam var mı? 2024 Temmuz ayında asgari ücrete zam gelecek mi, artacak mı? 8 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 8 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Aziz Yıldırım aday mı? Fenerbahçe başkanlığına Aziz Yıldırım aday olacak mı? 8 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 8 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 8 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 8 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 8 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı! Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 8 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 8 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 8 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title