Haberler

AB Komisyonu Üyesi Hahn, Makedonya Cumhurbaşkanı ile Görüştü

Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, Makedonya'nın başkenti Üsküp'teki temaslarının ikinci gününde, Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov ile bir araya geldi.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, Makedonya'nın başkenti Üsküp'teki temaslarının ikinci gününde, Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov ile bir araya geldi.

Görüşmenin ardından Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, görüşmede ülkedeki mevcut siyasi durumun değerlendirildiği ve uzun zamandır devam eden siyasi krizin acilen çözümü için olanakların ele alındığı ifade edildi.

Açıklamaya göre, görüşmede Cumhurbaşkanı İvanov, ülkenin AB reformlarına odaklanması ve AB entegrasyonu yolundaki hedeflerini gerçekleştirmesi için siyasi krizin çözülmesi gerektiğine işaret ederek, bu kapsamda yeni hükümetin en kısa zamanda kurulmasının zorunluğuna dikkati çekti.

Makedonya'daki siyasi istikrarsızlık ve etnik gerginliklerin, ülkede uzun zamandır devam eden statüko durumundan kaynaklandığını söyleyen İvanov, Hahn'dan bu konuda daha müdahil olmasını ve desteğini istedi.

Açıklamada, "Cumhurbaşkanı İvanov, yeni hükümetten iki temel öncelik beklemektedir. Birincisi, ülkenin üniter özelliğinin korunacağı ve güçlendirileceği şekilde devlet çıkarlarının korunması, ikincisi de ülkedeki ulusal güvenlik için gerekli sistemsel reformlar." ifadelerine yer verildi.

Hahn da ülkedeki siyasi parti liderleriyle yaptığı görüşme hakkında İvanov'u bilgilendirerek, kurulacak yeni hükümetin AB perspektifi noktasında kararlı olması ve ülkenin AB geleceğine odaklanması gerektiğini belirtti.

AB üyesi ülkelerde entegrasyon engelini kaldırma yönünde artan bir farkındalık olduğunu kaydeden Hahn, ancak bunun için AB entegrasyonuna adanmış bir hükümetin kurulması gerektiğini söyledi.

AB'den Makedonya'ya 33 arazi aracı

Hahn, Üsküp'teki temasları kapsamında daha sonra AB tarafından Makedonya'ya bağışlanan ve sığınmacı krizi ile mücadelede kullanılacak 33 arazi aracının teslim törenine katıldı.

Törende konuşan Hahn, sığınmacı krizinin Makedonya ve tüm Balkanlar'ın büyük Avrupa ailesinin bir parçası olduğunu gösterdiğini belirterek, yakın iş birliğinin ortak zorluklarla mücadele etmedeki önemine işaret etti.

Hahn, Makedonya'nın iyi bir geleceğe sahip olması noktasında inançlı ve iyimser olduğunu vurgulayarak, ülkedeki siyasi parti liderlerinin demokratik olgunluk göstermesi gerektiğini söyledi.

Bunun biraz zaman alacağını düşündüğünü aktaran Hahn, "Onlar (siyasi parti liderleri) müzakere edip ülkenin ve vatandaşların çıkarları, AB perspektifi doğrultusunda kararlar almalı. AB ülkeye ve ülkenin liderliğine yardım etmek için her şeyi yapacaktır." dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Avrupa Birliği Gyorge İvanov Makedonya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title