Haberler

AB Bakanı Çavuşoğlu, AKPM Raportörü Rigoni'yi kabul etti -

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin AB üyelik sürecine ilişkin, "Türkiye'ye haksızlık yapılıyor.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin AB üyelik sürecine ilişkin, "Türkiye'ye haksızlık yapılıyor. Bazı ülkelerde ve bazı medyalarda Türkiye'yi bir kenara bırakma ya da Türkiye'deki somut adımları bile görmezden gelme çabası var" dedi.

Çavuşoğlu, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Raportörü Andrea Rigoni'yi makamında kabul etti.

Kabul esnasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çavuşoğlu, Türkiye'nin Avrupa Birliği nazarındaki imajını yenilemeye yönelik ne gibi adımların atılacağı sorusu üzerine, "Özellikle bazı ülkelerdeki medyaya baktığımız zaman hepsi, aynı üslupla, aynı tonda, aynı kelimelerle başlık atıyorlar. Bu kampanyayı, haksız manipülasyonu gidermek için hep birlikte çaba göstermemiz lazım" diye konuştu.

Bakan Çavuşoğlu, konu hakkında muhalefete de önemli görev düştüğünü belirterek,"Her konuda Türkiye'yi eleştirmek ya da Türkiye'yi şikayet etmek doğru bir yaklaşım değil. Yanlışlıklar varsa söylenir ama çözüm önerisi de getirerek Türkiye'nin olumlu yönlerinin de ön plana çıkarılması lazım" değerlendirmesini yaptı.

Çavuşoğlu, Türkiye'ye yönelik haksız manipülasyonun giderilmesi ve ülkenin imajının düzeltilmesi için medyanın da önemli rolü olduğunu vurguladı.

Bakan Çavuşoğlu, AB'nin Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle'nin ziyareti esnasında, "17 Aralık sürecinden sonraki 6 ayda AB ile olan ilişkilerin daha da kötüye gittiği, yaptığı ziyaretin yeni bir başlangıç olmasını umduğu" şeklinde ifadeleri olduğu yönündeki soru üzerine de şunları söyledi:

"Sayın Füle ile birlikte yaptığımız toplantılarda böyle bir söylem içinde bulunmadı ama bizim dışımızda yaptığı konuşmada böyle bir söylemde bulundu mu bilmiyorum. Ama bizimle yaptığı tüm görüşmelerde, Türkiye'nin 17 Aralık sürecinde yaşadığı sorunlar karşısında attığı adımları memnuniyetle karşıladığını vurgulamıştır."

Bakan Çavuşoğlu, Stefan Füle'nin, demokratikleşme paketi ile ilgili uygulamalar, insan hakları sözleşmesi ihlallerini önlemeye yönelik eylem planı ve 5. yargı paketiyle ilgili de memnuniyetini dile getirdiğini söyledi.

Çavuşoğlu AB üyelik sürecine ilişkin ise Türkiye'nin üzerine düşen görevi yaptığını, yapmaya da devam edeceğini vurguladı. Çavuşoğlu, Avrupa Birliği'nin "bardağın dolu tarafını görmesi, boş yönlerini birlikte nasıl doldurabiliriz diye düşünmesi gerektiğini" belirtti.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde yurtdışında oy kullanacak Türk vatandaşları konusuna da değinen Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"İlk defa önümüzdeki cumhurbaşkanlığı seçiminde yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız yaşadıkları ülkelerde oy kullanabilecekler. Bunun kanuni altyapısı hazırlandı ve teknik şartlar da her ülkede o ülkenin yetkilileri ile yerel ve merkezi hükümetin yetkilileri, büyükelçilik ve başkonsolosluklarımızla beraber hazırlıklar yapılıyor. Sorunsuz bir şekilde oy kullanılmasını sağlayacağız inşallah."

- "Türkiye'yi Avrupa Birliği üyesi olarak düşünüyorum"

Bakan Çavuşoğlu, AKPM Raportörü Andrea Rigoni ile 2006- 2008 yılları arasında göçmenlerin, mültecilerin sorunları ve Avrupa'daki nüfus yaşlanma sorunu ile ilgili de çok iyi işbirliği yaptıklarını söyledi.

Andrea Rigoni ise Çavuşoğlu ile görüşmesinin sebebini, "Türkiye'yi Avrupa Birliği üyesi olarak düşünüyorum" ifadeleriyle açıkladı.

İtalya, temmuz ayında Avrupa Birliği'nin 2014 2. Dönem Başkanlığı'nı, Yunanistan'dan devralacak.

Kaynak: AA / Güncel

Mevlüt Çavuşoğlu Avrupa Birliği Stefan Füle Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title