Haberler

1. Çocuk Dostu Şehir Sempozyumu

Ankara Valisi Yüksel: "Ankara'da dünya EXPO'su yapılmasını ve temasının çocuklar olmasını istiyorum.

Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, "Ankara'da dünya EXPO'su yapılmasını ve temasının çocuklar olmasını istiyorum. Bütün dünya çocuklarının Ankara'ya gelmesini arzu ediyorum" dedi.

ATO Meclis Salonunda, "Ankara'da Çocuk Olmak" temalı 1. Ankara Çocuk Dostu Şehir Sempozyumu düzenlendi.

Ankara Valiliğince başlatılan İl Milli Eğitim Müdürlüğünün koordinasyonunda 2011'den bu yana yürütülen "Çocuk Dostu Şehir Ankara" çalışmaları kapsamında düzenlenen sempozyuma, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, ATO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci, Ankara Üniversitesi (AÜ) Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, İl Milli Eğitim Müdürü Erol Bozkurt, ilçe kaymakamları, sivil toplum kuruluşu yöneticileri, akademisyenler ve çocuklar katıldı.

Vali Yüksel, burada yaptığı konuşmada, Ankara'da çocuk hakları ve çocuğa duyulan sevgi ve saygı bağlamında sempozyuma katılanlara, katkı sağlayanlara teşekkür etti.

Ankara'da çocuğun konuşması için gerekçeleri olduğunu ifade eden Yüksel, şunları söyledi:

"İki gerekçe var. Bunlardan bir tanesi nüfus yapılanması itibarıyla Ankara'da 5 milyonluk nüfusun yüzde 23'ü çocuklardan oluşuyor. Bu çok önemli. Ankara'da 1 milyon 100 bin çocuk var. Her 5 kişiden 1'i çocuksa bu şehirde yaşayanlar çocukların sorunlarını konuşması gerekiyor. İkincisi, Ankara'da çok sayıda yabancı temsilci var. Ankaralı çocuklarla birlikte şehrin parklarını, eğitim kurumlarını paylaşan Ankara'yı onlarla soluyan yüzlerce dünya çocuğu var. Her renkten, ırktan çocuk var."

Yüksel, proje kapsamında 25 ilçede çocuk seçimleri yapılarak il meclisi oluşturulduğunu, çocukların çalışmalarında disiplinden ayrılmadığını söyledi. Valilikçe oluşturulan koordinasyon merkezi tarafından tüm üniversitelerle, sivil toplum kuruluşlarıyla, kamu kuruluşlarıyla buluşmalar yapıldığını, programlar hazırlandığını belirten Yüksel, çalışmaların hala sürdürüldüğünü dile getirdi.

1989 yılında Birleşmiş Milletlerde çocuk haklarına dayalı kabul edilen başlıkların Ankara için geçerli olduğunu vurgulayan Yüksel, Ankara'da çocuklar arasında ayrımcılığın yapılmaması, kenti yerel ve genel yönetenler için çocukların yüksek yararının gözetilmesi, çocuklara saygı duyulması gerektiğini kaydetti.

Çocukların son 3 yılda yaşam kalitelerinin iyileştirildiğini dile getiren Yüksel, güvenli okul projesiyle okullarda hiçbir problem yaşanmadığını söyledi.

Ankara bilişimle buluşturmak gerektiğini, bunu sağlayacak olanın da çocuklar olduğunu dile getiren Yüksel, Ankara'da dünya EXPO'su yapılması ve temasının çocuklar olmasını istediğini, bütün dünya çocuklarının Ankara'ya gelmesini arzu ettiğini belirtti.

Ankara'da 53 müze, 41 kütüphane, 161 sinema salonu, 31'in üzerinde kamu ve özel tiyatro salonu, 3 opera ve bale salonu olduğunu belirten Yüksel, Anadolu'nun her yerine bölünmüş yollarla gidilebildiğini belirtti.

-"AÜ, 'Çocuk Üniversitesi' başlığıyla birçok çalışma yaptı"

AÜ Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, çocuk dostu olan sokağın, mahallenin, kentin aslında insan dostu olduğunu söyledi.

İbiş, "Hz. Muhammed, 'çocuklarınıza iyi davranın, çocuklarınıza iyi terbiye ve ahlak verin. Çocuklarınızın gelişimine özen gösterin, çocuklarınızla çocuk olun' diyor. Bu çok önemli bir mesaj. Ne kadar yetişkin de olsak çocukla çocuk olmak o çocukluğu yaşamak önemli" diye konuştu.

Çocuk eğitimine bakıldığında sağlık, eğitim, oyun ve sevginin ana temalardan olduğunu vurgulayan İbiş, bunların olması halinde çocuğun kendini yaratıcılık, bilgi yeteneği bağlamında geliştirebileceğini kaydetti.

İbiş, çocuk güvenliğinin, gelişiminin önemsendiği, çocuk mutluluğunun ana tema olduğu, çocuk ayrımcılığının yapılmadığı bir kent hayal ettiğini ifade etti.

Paylaşabilen, özgüven gösterebilen, empati yapan çocukların yetişebilmesinin önemli olduğunu dile getiren İbiş, AÜ'nün "Çocuk Üniversitesi" başlığıyla birçok çalışma yaptığını hatırlattı.

-"Çocuklar bizim için çok değerli varlıklar"

ATO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci de "Çocuk Dostu Şehir Ankara Projesi"nin 2011 yılında Vali Yüksel'in talimatıyla başlatıldığını belirtti.

Bir şehrin çocuk dostu olabilmesi için çocuklara saygı ve çocuk haklarının olması gerektiğini ifade eden Bezci, Ankara'nın çocuk dostu şehir yapılandırılması ve etkinliklerini gerçekleştirmede kararlı bir şehir olduğunu söyledi.

Çocukların kendileri için çok değerli varlıklar olduğunun altını çizen Bezci, bu önemin dinde ve kültürde mevcut olduğunu belirtti. Bezci, alanında uzman kişilerin "Ankara'da çocuk olmak" başlığıyla kent ve çocuk ilişkilerini konuşacağını, sempozyumun çok yararlı olacağını dile getirdi.

Vali Yüksel, AÜ Rektörü Prof. Dr. İbiş'e, ATO Yönetim Kurulu Başkanı Bezci'ye ve AÜ Eğitim Bilimleri Fakültesi Dekanı Ayşe Çakır İlhan'a teşekkür plaketi takdim etti. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Ankara Üniversitesi Alaaddin Yüksel Salih Bezci Erkan İbiş Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title