Haberler

Gülümseten Turne" Projesi Samsun'dan Yola Çıktı

MS hastalığına dikkati çekmek ve MS'li bireylere yol arkadaşlığı yapmak üzere Novartis'in, Türkiye MS Derneği iş birliğiyle hayata geçirdiği "GülüMSeten Turne" projesi, Samsun'daki ilk toplantısıyla başlatıldı.

MS (Multipl Skleroz) hastalığına dikkati çekmek ve MS'li bireylere yol arkadaşlığı yapmak üzere Novartis'in, Türkiye MS Derneği iş birliğiyle hayata geçirdiği "GülüMSeten Turne" projesi Samsun'daki ilk toplantısıyla başlatıldı.

Oyuncu Dolunay Soysert, Özgür Ozan ve Ferdi Akarnur'un da katılımıyla Samsun Mavi Işıklar Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nde düzenlenen toplantıda, Samsun Klinik MS Derneği ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Nöroloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Murat Terzi, MS hastalığı hakkında bilgi verdi.

Proje ile ilgili görüşlerini bildiren Terzi, MS'in günümüzün en önemli hastalıklarından biri olduğunu belirterek, "Türkiye'de yaklaşık 40 bin MS'li birey olduğu tahmin ediliyor ancak hastalıkla ilgili bilincin yeterli olmadığını görüyoruz. Bundan hareketle MS'li bireylerin yanında olduğumuzu göstermek ve onlara yol arkadaşlığı yapmak adına bu projeye hepimiz bir şeyler kattık" dedi.

Beyin ve omurilik (merkezi sinir sistemi) hastalığı olan MS'in, genellikle 20-40 yaşları arasında görülen ve her insanda farklı belirtilerle seyredebilen bir hastalık olduğunu anlatan Terzi, şunları kaydetti:

"Sinir sistemini etkilediğinden, kişinin görme, konuşma ve hareket etme gibi işlevlerini, dolayısıyla yaşamını derinden etkileyebilir. Hastalık, göz bozukluğu, vücudun herhangi bir bölgesinin kısmen veya tamamen felç olması, ellerin titremesi, sendeleme veya denge kaybı, dilde peltekleşme gibi konuşma bozuklukları, aşırı halsizlik, yorgun hissetme, uyuşma veya karıncalanma hissi gibi belirtilerle ortaya çıkar. Belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir ve aynı kişide zaman zaman değişebilir. Nedeni ve kesin tedavisi henüz bulunamamış olan MS hastalığı tedavisiyle ilgili dünyada araştırma ve geliştirme çalışmalarına ve yardım projelerine yüz milyonlarca dolar harcanmaktadır. Tamamen ücretsiz ve halkın katılımına açık olarak gerçekleştirilen GülüMSeten Turne, bundan sonraki yolculuğuna Trabzon, Bursa, Ankara, İzmir, Kocaeli, İstanbul, Malatya, Elazığ, Hatay, Edirne ve Konya ile devam edecek."

"Hastalığın gülümseten tarafında olmayı tercih ettik"

Amaçlarının MS hastalarına destek vermek olduğunu anlatan oyuncu Soysert ise "Amacımız, kendi hayatlarıyla ilgili yaşadıkları sıkıntıları bir şekilde sahnede canlandırarak, onları gülümsetmeyi sağlamak. Hastalık hakkında bilinmeyenler için bilgi vermek ve toplumu bilinçlendirmek. Projenin içinde olmaktan mutluluk duyuyorum" ifadelerini kullandı.

Oyuncu Ozan ise turne kapsamında oynayacakları 5 skeçte MS hastalığı ile nasıl mücadele edilebileceğine yönelik bilgiler verdiklerini anlattı.

Ozan, "Biz skeci oynarken danışmanlar da bilgi veriyor. Biz de onların anlattıklarını daha gülümseten halde oynuyoruz. Hastalık kötü bir şey ama biz bu hastalığın gülümseten tarafında olmayı tercih ettik" dedi.

Akarnur da turne kapsamında oynayacakları skeçlerde, MS hastalarına, hastalıklarıyla yaşamayı öğreteceklerini dile getirerek, "Bunu komediyle arkadaşlarımıza anlatıyoruz. MS neleri etkiliyor, vücutta temel etkilerini ve sosyal haklarını gösteriyoruz. Çünkü MS'li hastanın da aklında birçok soru olabilir. Bunları, sergilediğimiz 5 skeçte bu arkadaşlarımıza göstereceğiz" diye konuştu.

Sahnelenecek oyunlarda psikolog Serap Duygulu, sosyal güvenlik uzmanı Prof. Dr. Cem Kılıç ile beslenme ve diyet uzmanı Taylan Kümeli de yer alacak. - Samsun

Kaynak: AA / Güncel

Özgür Ozan Novartis Türkiye Samsun Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title