Haberler

Geniş Haber) İstanbul'daki "Askeri Casusluk Davası"Nda Tüm Sanıklara Beraat

İstanbul'daki "Askeri Casusluk Davası"nda mahkeme heyeti, tüm sanıklar hakkında beraat kararı verdi. Mahkeme heyeti Başkanı Selçuk Kaya, kararını açıklamadan önce "Bu davanın adı aslında bana göre askeri casusluk davası değil, dijital terör davası olmalı" dedi.  Davanın 1 numaralı sanığı Emekli Albay İbrahim Sezer, "İlk defa adil yargılanarak tüm üyelerin oybirliği ile bir beraat kararı çıktı. Bu beraat kararı kaybettiklerimizi geri getirir mi bilemiyorum. Ama bugün İstanbul Anadolu Adliyesi'nin tam kalbinde bize bu kumpası kuranlara sesleniyorum. Ben tam adaletin kalbinin attığı bu yerde buradayım, onlar nerede?" diye konuştu.

İstanbul Askeri Casusluk Davası'nda mahkeme heyeti kararını açıkladı. Tüm sanıklar hakkında, "Üzerine atılı suçları işlemediği anlaşıldığı" gerekçesiyle beraat kararı verildi.

"ASKERİ CASUSLUK DEĞİL, DİJİTAL TERÖR DAVASI"

Anadolu 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davanın karar duruşmasına duruşmada kararı Mahkeme Başkanı Selçuk Kaya okudu. Mahkeme heyeti Başkanı Selçuk Kaya, kararını açıklamadan önce "Bu davanın adı aslında bana göre askeri casusluk davası değil, dijital terör davası olmalı" dedi. Kaya'nın bu sözü salonda alkışlarla karşılandı.

TÜM SANIKLARA TÜM SUÇLARDAN BERAAT

Aralarında emekli Albay İbrahim Sezer, Tuğamiral Şafak Yürekli'nin de bulunduğu 56 sanığın "haksız çıkar amaçlı suç örgütü kurmak, yönetmek, üye olmak", "fuhşa teşvik, yer temini ve arabuluculuk etme", "devletin güvenliğine ilişkin belgeleri yok etme, tahrip etme ve sahtecilik yapma ve bu belgeleri temin etme" gibi suçlardan yargılandığı dava tüm sanıklar hakkında "Üzerine atılı suçları işlemediği anlaşıldığı" gerekçesi ile ayrı ayrı beraatlarına karar verildi.

DELİLLERİN TOPLANMASINDAKİ USULSÜZLÜKLER BERAAT KARARINA DAYANAK

Mahkeme heyeti oy birliği ile verdiği beraat kararına dayanak olarak "Toplanan deliller, sanık savunması, dijital delillerle ilgili olarak Adli Tıp Kurumundan alınan rapor, delillerin toplanmasındaki usulsüzlükler" birlikte değerlendirildiğinde sanıkların üzerine atılı suçları işlemediğinin anlaşıldığını belirtti.

HUKUKA AYKIRI DELİL TOPLAYANLARA SUÇ DUYURUSU

Kararda yargılamada gözaltına alınan ve tutuklanan sanıkların hazine aleyhine haksız gözaltı ve tutukluluk nedeniyle maddi ve manevi tazminat davası açma haklarının olduğunun hatırlatıldı. Soruşturma ve kovuşturma aşamasında görev almış hukuka aykırı delil toplayan temin eden, soruşturma ve kovuşturma makamları hakkında hukuki ve cezai sorumluluklarının tespiti amacıyla Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasına da karar verildi.

SABIKA KAYITLARININ İPTALİ...

Adli Emanette bulunan dava dosyasına ait bazı dijital ve yazılı deliller, raporların dosyada delil olarak saklanmasına karar veren mahkeme heyeti, bazı DVD ve CD'lerin kararın kesinleşmesinin ardından sahiplerine iadesine hükmetti. Mahkeme heyeti, daha önceki hükümle haklarında mahkumiyet kararı verilen ve ilamları adli sicil kayıtlarına işlenen sanıklarla ilgili olarak beraat kararının kesinleşmesiyle sabıka kayıtlarının iptali açısından tali karar fişi düzenlenerek Adli Sicil ve İstatistik genel Müdürlüğü'ne gönderilmesine karar verdi.

ÖNCEKİ MAHKEME KARARI İPTAL EDİLDİ

Mahkeme heyeti yargılamanın daha önce yapıldığı Kapatılan İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 2011/37 Esas, 2012/166 Karar sayılı ilamının kesinleşen kısmının iptaline de karar verdi.

"DAVA İLE İLGİLİ BUGÜNE KADAR HİÇ KONUŞMADIM"

Kararın alkışlarla karşılandığı mahkeme salonun bulunduğu koridorda sevinç vardı. Sanıklar ve yakınları toplu olarak hatıra fotoğrafı çektirdi. Davanın 1 numaralı sanığı olarak gösterilen emekli Albay İbrahim Sezer 6 yıldır dava ile uğraştıklarını belirterek, "Bu dava ile ilgili bugüne kadar hiç konuşmadım. Sebebi o dönem adalete olan inancımı yitirmiş olmamdı. O dönem mahkeme safhası olsun, emniyet safhası olsun bu kumpası hazırlayanlarla ortak hareket eden bir grup vardı. İlk defa adil yargılanarak tüm üyelerin oybirliği ile bir beraat kararı çıktı. Bu beraat kararı kaybettiklerimizi geri getirir mi bilemiyorum. Ama bugün İstanbul Anadolu Adliyesi'nin tam kalbinde bize bu kumpası kuranlara sesleniyorum. Ki bize bu kumpası kuran mahkeme heyeti başkanı tutuklu, üyeleri açığa alındı. O dönemin kolluk kuvvetinin çoğu içeride tutuklu ve kaçanlar var. Ben onlara sesleniyorum, ben tam adaletin kalbinin attığı bu yerde buradayım, onlar nerede? Türk milletine bunu havale ediyorum. Umarım asrın bu rezil ve aşağılık davasında bizim yaşadıklarımızı başka insanlar yaşamaz. Ben bugün adaleti sağlayan Anadolu 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ne ve heyetine bizleri adil yargıladıkları için teşekkür etmek istiyorum" dedi.

"KUMPASI KURANLAR, ALET OLANLAR, GÖZ YUMANLAR..."

Sezer'in avukatı Mahir Işıkay ise beraat kararı ile sürecin sonlanmadığını ifade ederek, "Bu kumpas davalarının içinde en alçağı, en inciticisi, en onur zedeleyici olanı buydu. Sadece darbecilikle kalmadı TSK mensupları aynı zamanda, fuhuş, şantaj, casuslukla suçlandılar. Ancak inandığımız değerlerin arkasında durarak sonunda beraat edeceğimiz inancıyla hareket ettik. Bu da bu gün tescillendi. Bizim temennimiz bu kumpası kuranlar, alet olanlar göz yumanların da en bizim yargılandığımız kadar adi bir şekilde yargılanmalarını görmek. Onların Türk milleti önünde, bağımsız yargı önünde hesap verdiklerini görmek bizim en büyük tatmin araçlarımızdan bir tanesi olacak. Onun yanında yargıya da hükumete de çok büyük iş düşüyor. Çünkü bu insanlar mağdur edildiler. Sadece 6 yıllık değil, aileleri, kendileri, meslekleri, sağlıkları onurlarını yitirmek durumunda kaldılar. Hükumetin de Yasama kapsamı içinde bir iadei itibar yasası çıkartarak, kaybettiklerini bir nebze de olsa yerine getirmelerini, telafi etmelerini diliyoruz" diye konuştu. - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Anadolu Adliyesi İbrahim Sezer Selçuk Kaya İstanbul Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title