Haberler

    General Motors, Kendi Otopilot Sistemi 'Super Cruise'u Geliştirmek İçin Uğraşıyor

    General Motors'un sahibi olduğu Cadillac, Tesla Autopilot'un rakibi Super Cruise için 2020 yılına kadar çok ciddi geliştirmeler yapacağını söyledi.

    Arabalardaki otopilot özelliğini muhtemelen artık herkes duymuştur. Özellikle Tesla'nın araçlarından sonra ün kazanan özellik temelde, uyarlanabilir hız kontrolü, ilerideki çarpışma uyarıları, şerit kontrol sistemlerinin otomatik olarak gerçekleştirilmesini sağlıyor.

    Daha az bilinen benzer bir sistem ise Cadillac tarafından geliştirilen Super Cruise. Tam otonom sürüşe yaklaşan ilk sistemlerden biri olan Super Cruise'ın çok fazla bilinmemesinin sebebi ise, şu ana kadar yalnızca bir araçta bulunması: Cadillac CT6 sedan.

    Fakat geçen hafta Cadillac, Super Cruise özelliğini destekleyen ikinci aracını tanıtarak bu durumu değiştirdi. 2020 yılında çıkacak olan CT5 sedan, şirketin mühendisliğinin son örneği.

    2017 yılında ilk tanıtıldığında Tesla'nın Autopilot'uyla anında kıyaslamalara sokulan Super Cruise, tahmin edebileceğiniz gibi kameraları ve radarları kullanıyor. Bunun yanı sıra LIDAR haritalama sistemindeki verileri işleyerek sürücünün yoğun trafikte yaşayabileceği baş ağrılarını azaltmayı amaçlıyor.

    Aktif edildiğinde, sürücü, ayaklarını pedaldan ve ellerini direksiyondan çekebilir hale geliyor ve araç da gerisini kendiliğinden hallediyor. Elbette, bu durum tamamen sürücüsüz bir kullanım anlamına gelmiyor; güvenlik sebebiyle sürücü koltuğunda birisinin (uyumadan) oturuyor olması gerekli.

    Super Cruise şu an için sadece bundan ibaret olsa da Cadillac'ın CEO'su Brandon Vivian'a göre, 2020'den başlamak üzere gelecekte çok daha gelişecek. Vivian, The Verge'e yaptığı açıklamalarda "Bugün sahip olduğumuz sistemi yükseltmeye devam ediyoruz. OTA ile beraber yenilikler eklemeye devam edeceğiz" diyor.

    Super Cruise şu an için şerit değiştiremedi halde Tesla'nın Autopilot'ı bunu yapabiliyor. Konu CT5'in başmühendisi Mike Bride'a sorulduğunda ise Tesla'ya çok değinmeyerek şu sözleri sarf ediyor: "Gelişmiş sürücü yardım sistemlerinin durumundan haberdarız. Yenilik yapmak istiyoruz. Bu yüzden rakipler kendini geliştirdikçe biz de aynı şeyi yaptığımızdan emin olmalıyız. Şu anda tüm ayrıntıları paylaşmayacağız fakat çok daha gelişmiş yetenekler yolda."

    Tesla'nın yıllardır geliştirdiği otomatik pilotun karşısında General Motors'un ne yapabileceğini bilemesek de umarız başarılı olurlar. Zira rekabet her zaman için son kullanıcının işine yarar.

    Kaynak: WebTekno / Teknoloji

    General Motors Nicola Tesla Cadillac Teknoloji Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title