Haberler

Genç Hemşireden, İnsanlık Dersi

Güncelleme:

Lösemiden kaybettiği 3 yaşındaki yeğenine bir şey yapamadığı için kahrolan genç hemşire, arkadaşının bebeğine karaciğeriyle can aşıladı

Lösemiden 3 yaşında kaybettiği yeğeninin yasını süren hemşire Makbule Yüksel Hardal (29), karaciğer vericisi olmadığı için ellerinden kayıp gidecek bebeği için "imdat çağrısı" yapan meslektaşı Nilgün Ünal'ın (27) çığlığına tereddütsüz yanıt verdi. "Yeğenimi kaybettim, onun için bir şey yapamadım, başka çocuklar yaşasın" diyen Hemşire Hardal, gönüllü oldu, arkadaşının 6 aylık kızı Asya Serra'ya yeni bir hayatın kapılarını açtı. Prof. Dr. Sema Aydoğdu, "Göz yaşartıcı bir süreç oldu" dedi.

ÇAREİZLİĞİN BÖYLESİ

İzmir'de genç bir hemşirenin verdiği "insanlık dersi", her gün çeşit çeşit şiddet, vahşet, can sıkıcı olaylarla dolup içimizi karartan gündemimizin en güzel haberlerinden biri oldu. "Dünyada hala güzel şeyler oluyor, olmaya da devam edecek" umudu veren hikaye şöyle gelişti:

Manisa'da yaşayan, Merkez Efendi Devlet Hastanesi Çocuk Yoğun Bakım Servisi'nde görevli hemşire Nilgün Ünal ile bir kurumda memur olan Lütfullah Ünal'ın (28) kızları Asya Serra 12 Ekim 2016'da sağlıkla dünyaya geldi. 15 günlükken yapılan kan tahlilinde karaciğerinde sorunun saptanıp takibe alınan Asya Serra bebekte 4 aylık olduğunda sarılık ortaya çıktı. Karaciğer yetmezliği tanısı koyulan bebeğin nakil olması gerektiği söylendi. Celal Bayar Üniversitesi Hastanesi'nden İstanbul'a yönlendirilen Asya Serra buradaki bir hastanede 36 gün yattı. Akciğerlerinde sorun çıkınca risk gerekçesiyle bebeğin ameliyatından vaz geçildi. Çaresizlik içindeki aile İzmir'e döndü, Kent Hastanesi'ne başvurdu. Asya Serra'nın karaciğerinin genetik geçişli bir metabolik hastalık nedeniyle iflas ettiği, bunun akciğerlerini de etkilediği belirlendi. Zaman aleyhine işleyen Asya Serra, 300'e yakın bebek-çocuk karaciğer naklinin gerçekleştiği Kent Hastanesi'nde tedavi altına alındı, ameliyat için hazırlıklar başlatıldı. Anne ve baba kan grupları uyuşmadığı için verici olamazken, aileden de uygun verici bulunamadı. Hemşire anne, bebeğini yaşatacak donör aramaya başlarken, beklediği gönüllü çalıştığı hastaneden hemşire arkadaşları arasından çıktı. Anne Ünal ile bir dönem aynı serviste birlikte çalışan hemşire Makbule Yüksel Hardal ve eşi M. İbrahim Hardal (32) talihsiz bebeğe hayat vermek için gönüllü oldu. Yapılan tetkikler sonucunda hemşire Hardal'ın verici olabileceği saptandı ve akraba dışı aday olduğu için Sağlık Bakanlığı Etik Kurulu'na yönlendirildi. Etik kurulun onay vermesi üzerine Makbule hemşireden alınan karaciğer dokusu 12 Nisan 2017 günü Doç. Dr. Murat Kılıç- Opr. Dr. Cahit Yılmaz başkanlığındaki ekip tarafından minik Asya Serra'ya nakledildi. Nakilden yaklaşık üç ay sonra Asya Serra, anne, babası ve donörü doktorlarıyla bir araya gelirken, talihsiz bebeğin hayata dönüşü kutlandı.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Sema Aydoğdu İzmir Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title