Haberler

Gaziantep Mimar Adaylarına Tez Konusu Oluyor

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, son yıllarda şehrin kültür ve tarihi mekanlarına yaptığı restorasyonlarla, Türkiye'ye model olmaya devam ediyor.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, son yıllarda şehrin kültür ve tarihi mekanlarına yaptığı restorasyonlarla, Türkiye'ye model olmaya devam ediyor. Restorasyonlar hem yerel yönetimlere örnek olurken, hem de yeni nesil genç mimar adaylarına tez konusu oluyor.

Kültür gezisi kapsamında bir dizi incelemelerde bulunmak üzere Gaziantep'e gelen Okan Üniversitesi Mimarlık ve Kentsel Tasarım Fakültesi Bölümü öğrencileri, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey'i ziyaret etti. Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde gerçekleşen kültür gezisi dahilinde Gaziantep'te bulunan ve Gaziantep'i tez konusu yapan yaklaşık 50 kişilik öğrenci ve öğretim üyelerinden oluşan gruba Güzelbey, kentin; kültür, turizm ve mimarisini anlattı. Genç mimar adaylarına özellikle Gaziantep'in eski mimarisini anlatan Başkan Güzelbey, kentin tez konusu olmasının tesadüf olmadığını, eski yapıların restorasyonunda çok büyük emekler verildiğini söyledi. Tarih ve kültür alanındaki çalışma serüvenine 2004 yılında başladıklarını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, 9 yıllık süre içerisinde Gaziantep'e birçok tarihi eser kazandırdıklarını kaydetti. Güzelbey, "Büyükşehir Belediyesi olarak tarihi ve kültürel alanlarda yaptığımız projelerde, değerli hocamız Prof. Dr. Metin Sözen'in direksiyona geçmesi ve çok büyük emekler sarf etmesi ile başladık. Tarihi mekanların restorasyonuna başladığımız zamanlar bu mekanların içi, suç örgütleriyle doluydu. Bu serüvende şehrimize nasıl bir kimlik kazandırabiliriz mantığıyla yola çıktık. Projeleri hayata geçirirken zaman zaman ümitsizliğe kapılıyorduk. Ama bu zamanlarda değerli hocamız Prof. Dr. Metin Sözen hep yanımızdaydı. Sağlam bir ekip kurarak bu restorasyon çalışmalarına başladık" dedi.

Tarih ve kültür alanındaki proje çalışmalarına şehrin geleceği için başladıklarını belirten Güzelbey, "Restorasyon çalışmalarımıza ilk olarak bakırcılar çarşısında başladığımızda, esnaf bile bize inanmamıştı. Esnaf ile çok sıkıntılar yaşadık ama biz pes etmeyerek, şehrin geleceği için böyle bir adım atmanın gerektiğine inandık. Bakırcılar çarşısındaki çalışmaya başlamadan önce bakırcılık mesleği bitme noktasındaydı. Bugün bakırcılar çarşısında çekiç seslerinden geçilmiyor. Tarihi restorasyon alanında yaptığımız birçok eserden ödül aldık. Tabi bu çalışmalarda vatandaş ve esnafın sesine kulak vererek, onların görüşlerine de başvurarak bu işi başardık. Bu projeleri hayata geçirirken vatandaşı yanımıza aldık ve onlara seminerler vererek bilinç kazandırdık. Çok iyi bir ekip kurarak birçok projeden Gaziantep'e ödül getirdik. Projeleri restore ederken AB fonlarını çok iyi değerlendirdik. Belediye olarak ekip işine çok önem veriyoruz. Bu projelerdeki amacımız bölgeyi tarih ve kültür kenti yapmaktır" diye konuştu.

Başkan Güzelbey, Gaziantep'e kazandırılan Bey Mahallesi, Ömer Ersoy Kültür Merkezi, Kale Çevresi, Kültür Yolu, Naip Hamamı, Emine Göğüş Mutfak Müzesi, Bayazhan Kent Müzesi, Antep Evleri restorasyonu ve birçok yapılan restorasyon çalışmalarında gelinen son nokta hakkında, sunum eşliğinde bilgiler de verdi. Heyet adına söz alan Okan Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Harun Batırbaygil, tarih ve kültür zenginliği olan Gaziantep'te bulunmalarından dolayı çok mutlu olduklarını aktardı. Prof. Dr. Batırbaygil, "Bu güzel şeyler üzerine söyleyecek bir şey bulamıyorum. Başkanımızı ve ekibini yürekten tebrik ediyorum. Okan Üniversitesi'nin Mütevelli Heyeti'nin Gaziantepli olması ve bizlerin orada görev yapması ayrı bir güzellik. Gaziantep'te son zamanlarda yapılan değişimi biz mimarlar olarak yakından takip ediyoruz. Öğrencilerimizle birlikte bir süre burada imari konularında bir takım çalışmalar yapacağız. Çalışmalarınızı takdirle karşılıyoruz. Konukseverliğinizden dolayı teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Batırbaygil, Okan Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Bekir Okan adına, Başkan Güzelbey'e plaket takdim etti. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Harun Batırbaygil Asım Güzelbey Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title