Haberler

Gazeteci Can Dündar ve Erdem Gül İçin Tahliye Kararı Verildi

Güncelleme:

AYM'nin tutukluluk halleri için "hak ihlali var" kararı sonrası İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, gazeteci Can Dündar ve Erdem Gül için tahliye kararı verdi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Anayasa Mahkemesinin "hak ihlali" kararının ardından, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün tahliyesine hükmetti.

YURTDIŞINA ÇIKIŞ YASAĞI

Tahliye kararı verilen Can Dündar ve Erdem Gül hakkında yurtdışına çıkış yasağı getirildi.

YAKINLARI CEZAEVİ ÖNÜNE GELDİ

Anayasa Mahkemesi'nin, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile gazetenin Ankara Temsilcisi Erdem Gül hakkında verdiği "hak ihlail" kararının ardından, Can Dündar'ın eşi Dilek Dündar, Erdem Gül'ün eşi Aslı Işık Gül ve çocukları Deniz ve Sarp Güney Gül, CHP milletvekilleri, gazeteciler ve vatantaşlar Silivri Cezaevi önüne akın etti.

ANNE DÜNDAR: HAKİMLERİMİZLE GURUR DUYUYORUM

Anayasa Mahkemesi'nin, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile gazetenin Ankara Temsilcisi Erdem Gül hakkında verdiği ihlal kararının ardından, Dündar'ın annesi Öznur Dündar da Silivri Cezaevi'nin önüne geldi.

Burada basın mensuplarına açıklama yapan Öznur Dündar, "Bu adalet hepimize lazım. Çok mutluyum, herkese teşekkür ediyorum. Hakimlerimiz sağ olsun, var olsunlar. O kadar güzel bir karar verdiler ki... Hakimlerimizle gurur duyuyorum. Başka söyleyecek bir şeyim yok dedi.

DİLEK DÜNDAR: CAN'LARI ALMAYA GELDİK

Dilek Dündar, eşi Can Dündar ve Erdem Gül'ü elleriyle teslim ettiklerini ve elleriyle almaya geldiklerini belirterek "Ben hep güvenmemiz gerektiğini söylüyordum, özellikle Anayasa Mahkemesi'ne. Anayasa Mahkemesi çok güzel bir karar verdi. Siyaset üstü olduğunu gösterdi bence. Can'ları almaya geldik" dedi.

2 oğluyla birlikte Silivri'ye gelen Aslı Işık Gül de "Anayasa Mahkemesi'nin bu kararı, Türkiye'de kurumların, kurumsallığın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha bize hatırlattı. Evrensel hukuk normları açısından Türkiye'nin itibarını kurtardı. Son olarak Türkiye toplumuna bence şöyle bir mesaj verdi; 'Düşünün, düşündüğünüzü ifade edin, ifade etmekten korkmayın' dedi bence" diye konuştu.

Gül, bir gazetecinin "En son görüşmenizde neler söyledi?" sorusuna ise "O daha çok ilk mahkemede çıkacağından hep umutluydu. Ben de en son görüşmemizde ona 'Sen mahkemeden ben de Anayasa Mahkemesi'nden umutlu olmaya devam edelim' dedim. Son görüşmemiz öyle bitti. İlk kez bir siyasi öngörüsü hatalı çıktı" yanıtını verdi.

Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün eşi Aslı Gül, oğulları Deniz ve Sarp Güney'le...

CHP'Lİ CANKURTARAN: ADALET HER ZAMAN YERİNİ BULUR

CHP'li Yasemin Öney Cankurtaran ise "Adalet her zaman yerini bulur derler. Belki şu anda ülkemizde kör topal gidiyor ama, ağır da olsa yerini buldu. Öncelikle eşine sabır diledik. O kör topal adaletin gitmeye çalıştığı yolda, siz basın emekçileri o yolda onları yalnız bırakmadınız. Basın emekçilerine verdikleri destek için teşekkür ediyoruz" dedi.

"DİĞER GAZETECİLER BAKIMINDAN DA İNŞALLAH EMSAL OLUR"

Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan CHP'li Sezgin Tanrıkulu ise, "Özgürlüklerinden yoksun kalan diğer gazeteciler bakımından da inşallah emsal olur. Ve yargı yeni bir AYM kararı beklemeden tutuklu bulunan diğer gazeteciler bakımından da bir karar verir. Bunu da mahkemelerden beklemekteyim" şeklinde konuştu.

Basın kuruluşları Silivri'ye akın etti.

DÜNDAR VE GÜL'ÜN İLK MESAJI

Anayasa Mahkemesi'nin gazeteciler Can Dündar ile Erdem Gül'e ilişkin kararı, UYAP üzerinden mahkemeye, faksla da infaz savcılığına ulaştı. Dündar ve Gül'ün avukatları da 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kalemine tahliye için dilekçe sundu. Dilekçenin duruşma salonunda bir başka davaya bakan mahkeme heyetine verilmesi nedeniyle uzun süre karar beklendi. Hem adliyede hem Silivri'de saatler süren bekleyiş sırasında Can Dündar ve Erdem Gül'ün ilk mesajlarını Cumhuriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay aracılığıyla verdi. Atalay, "İlk olarak 'Ankara'da yargıçlar varmış' dediler. Ülkemiz adına mutlu olduklarını söylediler" dedi.

TAHLİYE MECLİS'TE SEVİNÇLE KARŞILANDI

Anayasa Mahkemesi'nin "hak ihlali" kararı, Meclis'te anında yankılandı. Muhalefetin yanı sıra AK Parti sözcüsü de Anayasa Mahkemesi'ni kararından dolayı kutladı. AYM'nin kararını Meclis Genel Kurulu'nda duyuran CHP Grup Başkanvekili Levent Gök'ün sözleri salonda bulunan az sayıda muhalefet milletvekilinin alkışıyla karşılandı.

Parti yetkililerinin Genel Kurul'daki değerlendirmeleri şöyle:

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan: Bahse konu mahkeme kararını sevinçle karşıladığımı ifade etmek istiyorum. Ancak mahkeme kararının üzerinden partimizin ve iktidarımızın itham edilmesini doğru bulmuyorum. Asolan tutuksuz yargılamaktır. Yerel mahkemenin kararı da bizim açımızdan hukuka uygun bir karar olarak değerlendirilecektir, AYM'nin kararı da öyle. Bu, yargının işidir.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök: Haber yazma ve halkın haber alma hakkının dolaylı olarak engellendiği bu haksız tutuklamayla ilgili AYM'nin verdiği kararı memnuniyetle karşılıyoruz. Bir ağır kusurun, Erdem Gül ve Can Dündar'la ilgili haksız kararın, artık "Yanlışın neresinden dönülürse kârdır" şeklinde tezahür eden bu kararın demokrasi açısından, ifade özgürlüğü açısından önemli olduğunu düşünüyorum ve AYM'yi kutluyorum.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken: Dündar ve Gül'ün haksız şekilde tutuklanmaları, tecrit koşulları altında tutulmaları, cezaevinde haksız şekilde bekletilmeleri bütün dünya kamuoyunun vicdanını kanatıyordu. AYM'nin hak ihlali tespiti son derece önemlidir.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay: AYM'nin bu kararını önemli ve sevindirici buldum. Objektiflik, doğru haber ve dürüstlük, toplumun gerçekten haber alma hakkına hizmet eden bir yapının oluşturulması gerekir. Ayrıca herkesin bildiği sır, sırrın ifşası olmaz. (ANKARA)

AVRUPA'DAN AYM'YE ÖVGÜ

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül hakkında verilen karardan memnuniyet duyduğunu söyledi. AYM kararı doğrultusunda Dündar ve Gül'ün hızlı şekilde serbest bırakılmasını umduğunu vurgulayan Jagland, "Karar, Türkiye'de kararlarını Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne dayandıran bağımsız bir Anayasa Mahkemesi'nin önemini gösteriyor" dedi.

AYM 'DOĞRULARI SÖYLEMEK SUÇ DEĞİLDİR' DEDİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AYM'nin kararı sonrası Twitter'dan, "Anayasa Mahkemesi verdiği kararla "Doğruları söylemek suç değildir" dedi. Can Dündar, Erdem Gül ve tüm gazetecilere özgürlük diliyorum" mesajını paylaştı.

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Can Dündar İstanbul Güncel Haberler

500

Yorumlar (84)

??Mobil-ANDROID:

ikiside kominist gavurlar dunya iki pislikten kurtuldu derken yine ciktilar disari

15
1
yanıtYanıtla
Egemen:

Bu korku bunlara yeter. Birdaha şarlatanlık yapsınlarda görelim

4
5
yanıtYanıtla
28giresun:

Acaba onlarmi korktu yoksa Kacak sarayda oturanlarmi. Siz ne malsiniz.

yanıt0
yanıt0
vatandaş:

Birine doğum günü hediyesi oldu Canla Erdemin tahliyesi :) Teşekkürler AYM

3
5
yanıtYanıtla
denizli:

cumhurbaşkanımızın birkez daha haklı olduğunu gördük bugün başkanlık sistemine geçilmeli bir an önce

2
5
yanıtYanıtla
denizli:

allah senin gibi provokatörlerden ülkemizi insanlarımızı korusun.

yanıt1
yanıt3
DİYORUM Kİ ;Mobil-IOS:

Büyük geçmiş olsun zulmün karşısında dik duran şerefli insanlar. bu millet sizi hiç yalnız bırakmayacak sizlere bir kez daha selam olsun

4
3
yanıtYanıtla
vatandaş:

Sarayın uykusu kaçtı bu gece yazık galiba bugün doğum günüydü :)

3
4
yanıtYanıtla
deniz:

cumhurbaşkanımızın yanındayız vatan hainleri eninde sonunda cezanızı çekeceksiniz. kaçış yok anlayın bunu

5
2
yanıtYanıtla
Eğer:

Eğer haşnliğe devam ederlerse ceza alırlar inşallah. Bu uyarıydı zaten

1
5
yanıtYanıtla
Tüm 84 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title