Haberler

Galip Öğretmen Otizmli Çocukların Sesi Oldu!

Güncelleme:

Otizmli çocuk yetiştiren ailelerin en büyük endişesi "Bir gün biz olmadığımızda çocuğum bu hayata ne kadar hazır olacak kendi başına yaşamını devam ettirebilecek mi? " sorusudur.

" MELEKLER KORUSUN SENİ"

Aslında bütün çabalar bunun içindir. Bazen çocuğunuzun bakkala gidip ekmek alabilmesi her şeyden önemlidir. Aile çocuğunu hayata hazırlamak, onun bu düzen içinde barınabilmesini hatta eğitim alıp kendi yaşamını kurabilmesini ister. Bunun ilk adımı ilköğretim eğitimidir. Bu, toplum düzeninin, kuralların, birlikte hareket etmenin ve daha önemlisi sosyalleşmenin en önemli adımlarındandır. Bu yüzden kaynaştırılmış eğitim yanında bu çocuklara kucak açmak, onların okuma- yazma, matematik öğrenmelerinden daha fazlasını içerir.

OTİZMLİ ÇOCUKLARIN SESİ OLDU

Galip Çağatay, kendini eğitim ve öğretime adamış 20 yıllık idealist bir eğitimci. Konservatuvar mezunu ve halen Bakırköy Oğuzkaan Anadolu Lisesinde okul müdürü olarak görev yapmaktadır. Yıllardır elindeki imkanları ve karşılaştığı fırsatları başkaları için değerlendirmekte ve bu doğrultuda gerek bireysel gerek sivil toplum kuruluşları ile ortak çalışmalar yapmaktadır. Gönüllülerin de desteğini alarak "Çok Nota Tek Yürek" projesini hayata geçirmiştir.
Amacı, Otizmde bir farkındalık oluşturarak, 14-18 yaş arası otizmli gençlerin özel liselerde, devlet ve meslek liselerinde yaşıtlarıyla sanat, terapi yoluyla kaynaştırılmasını istemektedir.

OTİZMİN FARKINDAYIZ, HER ZAMAN YANINDAYIZ!

Otizmli çocukların, iyi bir eğitimle toplumla bütünleşmelerinin sağlanabileceğini belirten Galip Çağatay, "Otizmli öğrenciler zihinsel engelli değildir. Tam aksine algılamaları son derece yüksektir. Zira bu çocukların kuvvetli bir algılama düzeyleri var. Özellikle bireysel çalışmalarda çabuk kavrıyor ve öğreniyorlar. Ancak bu eğitim süreci uzun sürüyor ve sabır gerektiriyor. Böyle etkinlikler otizmli öğrencilerin sosyal hayata uyumunu sağlıyor" dedi.

Otizm'e dikkat çekmek, farkındalık yaratmak isteyen Galip Çağatay, sözü ve müziği kendisine ait olan "Melekler Korusun Seni" adlı parçasına klip çekti. Çağatay'a klipte meslektaşı olan Müzik Öğretmeni Eda Berker eşlik etti.
Aranjörlüğünü Kadir Doğan'ın yaptığı "Melekler Korusun Seni"klibinin yönetmenliğini de başarılı isim Gürcan Keltek üstlendi. Klip, 2 Nisan Dünya Otizm farkındalık gününde yayında olacak.

ERKEN TANI ÇOK ÖNEMLİ

Otizmde erken tanının çok önemli olduğuna dikkat çeken Otizm Federasyonu Başkanı Veysel Şahin, "Bunun için en büyük görev aileye düşüyor. Özellikle anne-babanın bebeğini ikinci aydan itibaren çok iyi izleyip, onun belirtilerini taşıyıp taşımadığını araştırması gerekiyor. En önemlisi de göz teması. Bebek başta annesi olmak üzere karşısındaki kişiyle göz teması kurmaz. Gözleriyle bir şeyi takip etmez, seslere tepki vermez" dedi.

Ülkemizde sağlıklı istatistikler olmaması nedeniyle, Otizm Platformu verilerine göre tüm ülke nüfusu içinde yaklaşık 450.000 otizmli birey olduğu tahmin edilmektedir. MEB verilerine göre, Türkiye genelinde devlet okullarında sadece 12 bin otizmli çocuğun eğitim aldığı görülmektedir. Dünyada %85 oranında otizmli çocuk topluma kazandırılırken, ne yazık ki ülkemizde bu oran % 5 civarındadır.

PROJEYİ DESTEKLEYEN KURULUŞLAR

"Çok Nota Tek Yürek" projesini destekleyenler arasında, Türkiye Otizm Federasyonu, Otizm Merkezi Derneği, Oğuzkaan Koleji, Üsküdar Üniversitesi, Bakırköy Rehberlik ve Araştırma Merkezi, Sır Müzik Prodüksiyon ve KRAL TV bulunmaktadır.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Bakırköy Türkiye Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title