Haberler

Fransa Cumhurbaşkanı Makron'un Partisinde Gümüşhaneli Bir Gencin Öyküsü

Fransa'da Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanan Emmanuel Macron'un ekibinde yer alan Gümüşhaneli Jacob (Yakup) Çelik DHA'ya başarı öyküsünü anlattı.

Fransa'da Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanan Emmanuel Macron'un ekibinde yer alan Gümüşhaneli Jacob (Yakup) Çelik DHA'ya başarı öyküsünü anlattı. Gümüşhane'den 70'li yıllarda Fransa'ya göç etmiş bir ailenin 6. ve son çocuğu olan Çelik, "Annem ve babam 2009'da emekli oldu Türkiye'ye kesin dönüş yaptı. Lise yıllarında 16 yaşında siyasete başladım.  Küçüklüğümden beri meraklıydım. Kimi çocuk çizgi film izlemeyi,kimi arabalarla oynamayı seçer ama ben daha çok haberleri izler,Kitap ve gazete okurdum. Türkçem çok düzgün olmasa da iyi Türkçe konuşmayı aileme borçluyum.Babam her  zaman eve girdiğimiz andan itibaren aile içinde Türkçe konuşmamızı isterdi.Fransızcayı yasaklardı ki Fransızcamız dışarıda güzel olsun içerde de Türkçemiz düzgün olsun diye.Babama teşekkür ediyorum Türkçemin güzel olmasını sağladığı için." dedi.

Siyasi hayatına nasıl başladığı sorusuna "16 yaşında" diye yanıt veren Çekik şunları söyledi: "16 yaşında mouvmen( mouvement)sosyaliste üye oldum. İl ve ilçe başkanlıklarında görev aldım. 2014'de Louviers belediye başkanlığına aday oldum. Şuan muhalefette meclis üyesiyim. En Marche hareketine ise Emmanuel Macron'u 2015'de ekonomi bakanı iken görmüştüm ve kendisi ile güzel sohbetlerimiz olmuştu. Hareketi kurduğunda bize özel mesajlar geldi. Hareketin kurulmasını bekliyordum. Fransızların bir değişime ihtiyacı vardı. Fransa'da değişim sendromu vardı. Ne sağcılar ne solcular Fransızların hiçbir beklentisine cevap veremediler. İlk zamanlarında Emmanuel Macronla yola çıktık. İki yüz üç yüzlü gruplardan bir sene içinde üç yüz on bin üyeyi geçtik. Kendisini de cumhurbaşkanı yapabildik. Çok mutluyuz ama daha milletvekili seçimleri var. Önemli olan Macron'a çoğunluğu vermek. Parlamenter sistemde bir cumhurbaşkanı seçilip arkasına çoğunluğu alamaması çok zor o yüzden bir aylık bir çalışmamız daha var. İl seçim koordinatörü oldum. Zaten cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de seçim koordinatörü idim. Milletvekilliği aday adaylığı farklı bir yöne çıktı. Çünkü François Bayru MODEM adına yetmiş üye milletvekili adayı daha istiyor, o yüzden belki bu sefer olmadı ama En Marche hareketinde ilk günkü aşkımızla, gücümüzle, enerjimizle devam edeceğiz. Harekette il başkan yardımcısıyım. Bölgemizde iki kişiydik. Şimdi 1700 üyemiz var. Genç bir hareket. Daha çok uzun vadeli hareketimiz."

18 HAZİRAN'DAKİ MİLLETVEKİLİ SEÇİMLERİNE ODAKLANDIK

"En Marche Hareketi çok şey verecek. Fransızlar otuz yıldır bir sağ parti iktidara geliyor, bir sol parti iktidara geliyordu.  Hiçbir şekilde Fransızların günlük yaşantısında bir değişiklik olmadı.Daha kötü tam tersi oldu.Bu gün Fransa'da bir sosyal patlama var.Büyük sorunlar var.O yüzden zaten ırkçıların son on beş yıldır yükselişi de  buna vadeli. Macron'a ilk gittiğim zamanda kendisinin Front National (Le Pen'in partisi)ırkçı partiye karşı tek kişi olacağına inanıyordum ve öyle de oldu. Marie Le  Pen'i ikinci turda yüzde atmış altı bir oyla yendik. Önemli olan hareketimizin var olması için Macron'nun çoğunluğu almasıdır.18 Haziran'da milletvekili seçimlerimiz var o yüzden bütün gücümüzü şimdi ona odakladık."

"KELKİTE HER YIL GİDİYORUM"

"2010'dan 2014'e kadar belediye başkanının özel kabinesinde görev aldım. Kelkit Belediyesi ile projem var. Belediye başkanı Ünal Yılmaz ile iki görüştüm. İlk 2014 'de Kelkite gittim. Kendisi ile güzel bir görüşmemiz oldu. O zaman biz seçimlerde kaybettiğimiz için muhalefete düştük. Belediye bizdeydi. Biraz geç davrandık. Kardeş projem var onu yapamadık ama şu anki başkanla da görüşüyorum. Önemli olan Kelkit'i benim olduğum belediye ile kardeş şehir projesini hayata geçirmek. Çok istediğim bir proje. Her sene Kelkit 'e gidiyorum. Sevdiğim bir yer. Topraklarımız. Atalarımızın toprakları. Gitmekte de önem vardır. Projem Kelkit ile… Genç kardeşlerime tavsiyem bulundukları ülkede kendilerini yabancı hissetmesinler. Fransa cumhuriyetinin bir realitesidir. Fransız milleti yetmiş yedi milleten doğan bir cumhuriyettir. Fransa'da herkesin yeri var. Fransa'nın ana temellerinden birisidir eşitlik,laiklik,özgürlük o yüzden arkadaşların kültürüne ortamına girmelerini öneriyorum.Herkese yer var.Bura da okuyan her gencin her tarafta yükselme şansı var. Bunu her tarafta görebiliyoruz. Psikolojik olarak geri atıldıklarını hissetmesinler başarmak için çalışsınlar."

Görüntü Döküm:

Gümüşhane Kelkitli Yakup Çelik - Paris

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Emmanuel Macron Yakup Çelik Kelkit Fransa Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Beşiktaş Ankaragücü maçı CANLI izle! 19 Nisan BJK Ankaragücü Konferans Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 21 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 21 Nisan Pazar burç yorumları nedir? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kızılcık Şerbeti 68. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Sarı kod uyarısı nedir? İşte MGM Sarı kod uyarısının anlamı Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 671. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Ateş Kuşları 52. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? 19-20 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? NO Pelicans Sacramento Kings NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Miami Heat Chicago Bulls NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! 19-20 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 19 Nisan Cuma 2024? Survivor kim kazandı? 19 Nisan Cuma Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title