Haberler

Etkin Rehberlik ve Denetim Yoluyla Kayıtlı İstihdamın Teşviki Projesi Tanıtım Toplantısı Gerçekleşti

Sakarya’da Etkin Rehberlik ve Denetim Yoluyla Kayıtlı İstihdamın Teşviki Projesi tanıtım toplantısı gerçekleşti.

Sakarya'da Etkin Rehberlik ve Denetim Yoluyla Kayıtlı İstihdamın Teşviki Projesi tanıtım toplantısı gerçekleşti.

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun kayıtlı istihdamın teşvik edilmesi, konu hakkında farkındalığın artırılması ve kayıt dışı istihdamın azaltılması amacıyla başlattığı, AB ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, Sözleşme Makamı ÇSGB Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı olan "Etkin Rehberlik ve Denetim Yoluyla Kayıtlı İstihdamın Teşviki Projesi" Tanıtım toplantısı gerçekleşti. Sakarya Vali yardımcısı Akın Yılmaz ve Sakarya Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Nurten Canbasoğlu'nun konuşmalarının ardından SGK Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Dairesi Başkanı Yakup Süngü kayıt dışı istihdam konusunda bilgiler verdi.

KAYIT DIŞI İSTİHDAMA KARŞI DURMALIYIZ

Kayıt dışı istihdam konusunda devletin kararlı adımlar attığını belirten SGK Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Dairesi Başkanı Yakup Süngü, "Herkes Sosyal Güvenlik Hakkına sahiptir. Devlet bu hakkı sağlayacak teşkilatı kurar. Eskiden vakıflar, yardımlaşma dernekleri, ahilik teşkilatları, lonca sistemi vardı. Ama devletler büyüdükçe bu sistemler büyük sistemler içerisinde kayboldu. Hani diyoruz ya devlet kimsesizlerin kimsesidir, eğer biz hak ve yükümlülüklerimizi zamanında yerine getirirsek gerçekten o hak sahipleri kişi devlete ulaştığı zaman görevini yerine getirdiği anda işveren onun primini yatırdıktan sonra bütün sosyal hak ve güvenliklerinden faydalanır. Sosyal güvenlik analıkla başlıyor, doğum öncesinde başlayıp ölümünden sonra eş ve çocuklarıyla devam eder" dedi.

KAYIT DIŞI İŞÇİ ÇALIŞTIRACAK KADAR ZENGİN DEĞİLİZ

Kayıt dışı işçi çalıştırmanın bedelinin ağır olduğunu ve bu riske girmeye gerek olmadığını belirten Süngü, "Bir işçiyi bir gün kaçak çalıştırmanın cezası 3 bin 300 TL civarıdır. Bu 7 aylık prime denk geliyor. Örneğin 1 yıl kayıt dışı çalıştırdık bunun cezası 50 bin TL. Sadece bir kişiyi 1 yıl kayıt dışı çalıştırmanın cezası. Bu yaklaşık 4-5 kişinin bir yıllık primine denk geliyor. Kayıt dışı işçi çalıştıracak kadar zengin değiliz. Bu riske girmeye gerek yok" diye konuştu.

KAYIT DIŞI İSTİHDAM ORANI YÜZDE 15'E DÜŞMELİ

Kayıt dışı istihdamın yüzde 15'lere gerilemesi gerektiğini söyleyen Yakup Süngü, "Yüzde 52'lik oran yüzde 34'lere kadar geriledi. 18 puanlık bir düşüş yaşandı. Bir puanlık düşüsün karşılığı, 1 buçuk milyar, yani eski parayla 1 buçuk Katrilyon. Yüzde 34'den yüzde 30'a doğru düştüğümüzde yaklaşık 10 Katrilyon gibi para SGK'nın bütçesine girmiş oluyor. Avrupa Birliği ülkelerinde bile kayıt dışı istihdam ortalama yüzde 15 civarında. Yüzde 34'dü yüzde 15'lere düşürdüğümüzde emeklilere daha fazla maaş ödeyeceğiz. Sağlık hizmetleri daha iyi şartlara gelecektir. Ben bunu yakalayacağımıza inanıyorum, 2023 hedeflerimizde bunlardan bahsettik" şeklinde konuştu.

SAKARYA BAŞARILI BİR İLİMİZ

Sakarya, kayıt dışı istihdamda Türkiye ortalamasına göre başarılı olduğunu söyleyen Süngü, "Kayıt dışı oranı tarımda yüzde 81, sanayide yüzde 19, hizmet sektöründe yüzde 20. Bu oranları TÜİK ölçüyor. Kayıt dışının en yoğun olduğu faaliyet alanları tarım, balık ve ormancılık yüzde 82. En düşük olduğu alan ise Kamu Yönetimi ve Savunma Alanında yüzde 4 kayıt dışı. Maden ve taş ocağında yüzde 6'dır. Sektöre göre değişebiliyor oranlar. Sakarya, Kocaeli, Düzce, Bolu ve Yalova NAT2 düzeyinde TÜİK'in ölçtüğüne göre bir bölge olarak geçiyor. Burada ki kayıt dışı istihdam oranımız yüzde 32,82. Türkiye ortalamasından daha düşük ve daha başaralı Sakarya ilimiz" ifadelerini kullandı. - SAKARYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Sosyal Güvenlik Kurumu Nurten Canbasoğlu Avrupa Birliği Sakarya Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title