Haberler

Erzurum'daki "Yasa Dışı Dinleme" Davası

Erzurum'da, "yasa dışı dinleme" iddialarına ilişkin, aralarında eski Erzurum Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Hurşit Uçak ile "böcek davası" hükümlüsü, eski Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) İstihbarat Daire Başkanlığı Teknik Şube Müdür Yardımcısı Sedat Zavar'ın da bulunduğu 20...

Erzurum'da, "yasa dışı dinleme" iddialarına ilişkin, aralarında eski Erzurum Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Hurşit Uçak ile "böcek davası" hükümlüsü, eski Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) İstihbarat Daire Başkanlığı Teknik Şube Müdür Yardımcısı Sedat Zavar'ın da bulunduğu 20 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada sanık avukatları hazır bulundu. Tutuklu sanık Yücel Bilgiç ise duruşmaya bağlı bulunduğu Sincan 1 Nolu L Tipi Cezaevinden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden katıldı.

Sanık Bilgiç, yaptığı savunmada, hakkında belirtilen müştekilerin görev yerinin gizlenmesi, telefon numaralarının denetime imkan verecek şekilde yazılmaması, dinlenecek veya takip edilecek kişilerin isimlerinin yanlış yazılması iddialarını kabul etmedi.

Söz konusu dinleme evrakı ve talep yazılarını düzenlemediğini aktaran Bilgiç, "Ben teknik operasyon bölümünde ve kalem kısım amirliğinde sadece yazışma, yani aracılık işlemlerini yapıyorum. Bir evrakı baştan oluşturma şeklinde insiyatifimiz veya imkanımız yoktur. Sahada elde edilen ham veriler ve teknik takibi yapılacak kişiler ve numaralar, haber alma büroları tarafından düzenlenir, hazırlanır ve bunu mahkemeye iletmemiz için aracı olarak bizim büromuza gönderilir." dedi.

Bilgiç, düzenlenen talep formunun geldiği şekilde mahkemeye iletilmesini sağladıklarını belirterek şöyle devam etti:

"Benim sadece bu intikalde parafım söz konusudur. Yapmış olduğumuz işlem sadece aracılıktır. Sadece intikal sürecini takip ederiz. Ne karar verildiği, akabinde de dinleme içeriği hususunda da hiçbir bilgimiz olmaz. Biz İstihbarat Başkanlığından onay alarak bu işlemi yaparız. Sonrasında yapılan hukuki işlemlerin denetim ve kontrol sorumluluğu da İstihbarat Şube Müdürlüğünde ve İstihbarat Daire Başkanlığındadır. Bu yönde herhangi bir hukuki sorumluluğun tarafıma izafe edilmesi mümkün değildir. ByLock programını kullanmadım, iki telefon hattı da bana aittir. Bunlardan bir tanesinin tuşlu bir telefon olduğunu hatırlıyorum. Küçük kızım vardır. Her iki telefonumu da hem oyun oynaması hem de çizgi film izlemesi için interneti rahatça kullanabileceği şekilde kendisine vermişliğim çoktur. ByLock programına ilişkin ileri sürülen çelişkilerin benim için de geçerli olduğunu düşünüyorum. Suçlamaları kesinlikle kabul etmiyorum."

Mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların tutukluk hallerinin devamına karar vererek eksikliklerin tamamlanması için duruşmayı erteledi.

Davanın geçmişi

Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığınca, "yasa dışı dinleme" iddialarıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında, 29 Aralık 2014'te Ankara, İstanbul, Kahramanmaraş, Bolu ve Düzce'de gerçekleştirilen eş zamanlı operasyonda, eski Erzurum Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Hurşit Uçak ile emniyet amirleri Serkan Doğan, Soysal Aktürk, Yücel Bilgiç ve eski başkomiser Aslan Kartal gözaltına alınmıştı.

Savcılıkça hazırlanan 162 sayfalık iddianameyle, Uçak ile emniyet amirleri Doğan, Aktürk, Bilgiç ve başkomiser Kartal ile Romanya'da yakalanan Sedat Zavar ile diğer 14 sanık hakkında, "haberleşmenin gizliliğini ihlal", "kişisel verilerin kaydedilmesi", "kamu görevlisinin resmi evrakta sahteciliği", "suç uydurma", "suç işlemek maksadıyla örgüt kurma, yönetme ve üye olma" suçlarından 25 yıldan 130 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.

Yargılama aşamasında sanıklardan Serdar Doğan, Hüseyin Topal, Mehmet Gökçe, Serdar Aydın, Yusuf Çilingir, Serdar Erkan, Cengiz Çiçek, Kenan Kılıç, Aslan Kartal, Yücel Bilgiç, Gürhan Koca ve Hasan Altıntaş'ın, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) gizli haberleşme programı "ByLock" kullanıcısı oldukları tespit edildi.

Kaynak: AA / Güncel

Emniyet Genel Müdürlüğü Sedat Zavar Hurşit Uçak Erzurum Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title