Haberler

Erdoğan Alkan'dan Aşkın ve Şiirin Ölümsüz Kadınları

Güncelleme:

Poe, Baudelaire, Rimbaud, Âşık Veysel… Edebiyatla iç içe olan herkes için üzerine saatlerce konuşulabilecek büyük isimler

En büyük şairlere ilham, edebiyata ise yön verdiler:

Kaçımız Poe'nun annesi ve ilk aşkı Elizabeth'in ölümüyle birlikte ölüme saplantılı bir biçimde bağlanmasına ve Annabel Lee'yi yaratmasına neden olduğunu biliyoruz? Ya da kaçımız Baudelaire'in hayatını değiştiren Les Fleurs Du Mal'in (kötülük çiçekleri) gerçek kimliğini biliyoruz? Peki ya Veysel'e, "Ne sordum ne de söyledi, kaşlarını yıktı geçti"yi söyleten kadın kimdi? Erdoğan Alkan, aralarında Nazım Hikmet ve Âşık Veysel'in de bulunduğu 19 büyük şairin unutulmaz şiirlerine ilham veren kadınları yazdı. Aşkın ve Şiirin Ölümsüz Kadınları, İnkılâp Kitabevi'nden çıktı!

Dünya tarihini değiştiren pek çok önemli savaş bile aşk yüzünden çıkmışken, edebiyatın aşktan bağımsız değerlendirilmesi mümkün olamazdı. Aşk kuşkusuz yüzlerce yıldır sanatın en önemli esin kaynaklarından biri oldu, dünyanın en unutulmaz şiirleri aşk acısıyla ya da umuduyla şekillendi… Her edebiyatseverin ismini aradan geçen onlarca, kimi zaman da yüzlerce yıl sonra bile gülümseyerek andığı usta şairlerin ilham kaynağı hep kadınlar oldu. Ya o kadınlar o adamların hayatlarına girmeseydi, sizce edebiyat dünyası bu ölçüde zengin olabilir miydi?

Ya o aşklar yaşanmasaydı?

Baudelaire'in karşına melez güzel Jeanne Duval çıkmasaydı, Baudelaire gerçekten Şairlerin Prensi'ne dönüşebilir miydi? Peki Rimbaud? Onun Verlaine ile dillere düşmesine neden olan aşkın öncesinde büyük şaire, "Dönmedi ve dönmeyecek odama gelmiş olan o tapılası kadın, hiç ummadığım bir gerçek, / Gerçek, bu kez, dünyanın bütün çocuklarından daha fazla ağladım" satırlarını yazdıran kadın kimdi? Peki, o kadın, o tapılası kadın Rimbaud'ya dönseydi, dünya edebiyat tarihine damgasını vuran, genç şairi Paris'e oradan da dünya edebiyatının zirvesine taşıyan ama itibarını da yerle bir eden aşk yaşanacak mıydı?

19 şair, onlarca ilham perisi

Türk edebiyatının en önemli çevirmenlerinden şair Erdoğan Alkan, Türk ve dünya edebiyatına yön veren şairlerin hayatlarının ve eserlerinin akışını değiştiren kadınları, Aşkın ve Şiirin Ölümsüz Kadınları kitabı için derledi. Shakespeare, Pierre de Ronsard, Lord Byron, Edgar Allan Poe, Gérard de Nerval, Alfred de Musset, Baudelaire, Lamartine, Rimbaud, Verlaine, Mallarmé, Aragon, Apollinaire, Rilke, Éluard, Mayakovski, Âşık Veysel, Yahya Kemal ve Nazım Hikmet'in şiirlerine yön veren kadınları yazdı.

Resimlerle, fotoğraflarla, orijinal mektuplarla

Alkan, edebiyatın ilham perileri olan bu kadınları, hem şairlerin, hem yakın çevrelerinin sözleriyle anlattı. Aşkın ve Şiirin Ölümsüz Kadınları'nın sayfaları arasında dolaşırken, sadece bu esin perilerinin gerçek kimliklerini tanımakla kalmayacak, şairler tarafından karakalemle çizilen resimlerini ve aile albümlerinden fotoğraflarını da bu kitapta bulacaksınız. Aşkın ve Şiirin Ölümsüz Kadınları'nı okurken, dünya edebiyatına damgasını vuran şairlere ilham veren kadınları ve o kadınların bu usta şairlerin hayatlarındaki rolünü keşfedeceksiniz. Erdoğan Alkan'ın derlediği Aşkın ve Şiirin Ölümsüz Kadınları İnkılâp Kitabevi'nden çıktı. Asla eskimeyecek kitaplardan biri olarak kütüphanenizde yer açın…

Arka Kapaktan:

Dünyaca ünlü 19 şair… Onlarca kadın… Binlerce dize… Ve tek ortak duygu: AŞK

Shakespeare'in soneleri arasına gizlenen esmer güzeli, Edgard Allan Poe'nun ceset sevgilileri, Romantizm'in gözde çocuğu Musset'nin aynı akımın büyük romancısı George Sand ile yaşadığı büyük aşk… Baudelaire'in ölümüne kadar fırtınalı bir aşk yaşadığı Jeanne Duval, despot tavırları ile Rimbaud'yu yaratan anne Vitalie Cuif, Verlaine'nin kötü meleği Esther, Aragon'un kayın ağaçları altında yan yana ebedi uykuya yattığı Elsa…

Rilke'nin şiirine yön veren Lou Salome, Paul Éluard'ın "Zümrüd-ü Anka" adıyla anılan aşkı Dominique, Mayakovski'nin sokulgan kedisi Lili Brik, Âşık Veysel'in Esma ve Gülizar'ı, Yahya Kemal'in Celile Hanım'a beslediği karşılıksız aşk ve elbette Nazım'ın kadınları…

Aşkın ve Şiirin Ölümsüz Kadınları, usta şairlere yaşattıkları tutku, heyecan ve kalp kırıklıkları ile unutulmayan aşk şiirlerinin ilham perilerini yazdı.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Edgar Allan Poe Verlaine Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title