Haberler

El Haşimi: "Beni Kendi Ülkemde Tutuklayın"

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık El Haşimi, "Ülkeme döneceğim, beni kendi ülkemde tutuklayın" dedi.

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık El Haşimi, "Ülkeme döneceğim, beni kendi ülkemde tutuklayın" dedi.

Haşimi, İstanbul Aydın Üniversitesi'nde düzenlenen " Irak'ın Geleceği ve Ortadoğu" konulu konferansa katıldı. Konferanstaki konuşmasında El Haşimi, bugün Irak'ın bir cazibe merkezi olduğunu belirterek, "Bu, sadece Irak'ın siyasi coğrafyası, doğal zenginliklerinden kaynaklanmıyor. 5 bin yıldır Irak'ın, insanlığın gelişimiyle oynadığı roldür aslında. Irak'taki olumsuz olaylar sadece Irak'ı değil, komşu ülkeleri de ilgilendiriyor" ifadelerini kullandı.

Maliki yönetimini eleştiren El Haşimi, "Bu gün otoritenin hepsi Maliki'nin elinde toplanmıştır. Bugün yaşananlar Erbil Anlaşması'nı ihlal etmektedir. Bu anlaşma, Maliki hükümetini doğurmuştur. Beni yasal dayanağı olmayan deliller üzerinden hedef aldı. Medyada duymuşsunuzdur. Benim yakın korumalarımdan olan 3 kişi, işkenceye maruz kaldıkları için hayatlarını kaybettiler" dedi.

Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile görüştüğünü belirten El Haşimi, "Eğer ben kaçak olarak kendi ülkemden ayrılmışsam bu kişiliklerle nasıl görüştüm o zaman. Başbakanla, Dışişleri bakanıyla nasıl görüştüm, Türkiye'de nasıl kaldım? Yarın Barzani'yi burada karşılayacağım. Aynı zamanda önümüzdeki günlerde tekrar Türk liderlerle görüşme yapacağım. Ben Türkiye'ye yakınlığımla tanınıyorum. Nasıl Türkiye'de resmi karşılanmam? Suudi Arabistan'da resmen karşılandım. Resmi törenle karşılandım.

Katar'da da resmi törenle karşılandım. Türkiye'de nasıl resmi törenle karşılanmam ki, Türkiye'ye daha çok yakınım. Kim dedi Irak'tan resmi olmayan bir şekilde ayrıldım? Erbil Havaalanı'na özel bir uçak geldi. Resmi kabullere dayalı. Oradan güpegündüz ayrıldım. Orada uçakla ilgili bilgiler hem Erbil hem de Bağdat'taki ilgili makamlara verildi. Olağanüstü bir çıkış nasıl söz konusu olur" diye konuştu.

El Haşimi, kendi isteğiyle ülkesine dönmek istediğini belirterek, "Bu aslında Irak basınının çok karışık olduğunu gösteriyor. Çelişkili tutumları gördünüz mü? Bir taraftan Bağdat'taki sorumlular benim Interpol'e teslim edilmemi istiyor. Söylüyorum kendilerine, bu ülkeleri zor durumda bırakmamanız gerekmektedir. Ben kendi ülkeme döneceğim ve beni kendi ülkemde tutuklayın. Bu ülkeleri zor durumda bırakmayın. Ülkelerden beni İnterpol'e teslim etmelerini istemeyin. Kürdistan bölge hükümetine diyorlar,

-Haşimi'ye tekrar kucak açmayın-. Ben kendi isteğimle kendi ülkeme gitmek istiyorum. Çelişkili tutumları bu. O zaman siz çevre ülkeleri ve İnterpol'ü neden karıştırmak istiyorsunuz? Bu, Irak'ın iç meselesidir. Irak'ın dışarıdaki görüntüsünü çok kirlettiler" diye konuştu. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Tarık El Haşimi Türkiye Erbil Irak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title