Haberler

Ziraat Odası Başkanı: Fındık Fiyatındaki Düşüşün Nedeni İhracatçılar

Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaşlı, fındık fiyatındaki düşüşlerden ihracatçıları sorumlu tuttu, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) eski ürün fındığı satmaktan vazgeçmesini istedi.

Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaşlı, fındık fiyatındaki düşüşlerden ihracatçıları sorumlu tuttu, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) eski ürün fındığı satmaktan vazgeçmesini istedi.

Basın toplantısı düzenleyen Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaşlı, Aralık ayı sonunda TMO'ya yolladıkları raporda, ofisin elinde bulunan eski ürün fındıkların 1 Nisan'dan önce satışa çıkarılmamasını istediklerini hatırlattı ve "İhracatçılar haricindeki herkes, fındık satılacağı yönündeki söylentilerin bile piyasaya etkileyeceğini dile getirdi. Ama TMO kimseyi dinlemedi ve 2008 ürünü fındığı satışa çıkardı. Devamında da 8 lirayı bulan fındık fiyatı 6.60 TL'ye kadar geriledi. İhracatçıların ağız oyunuyla piyasaya fındık süren TMO, bir ayda sadece 2 bin ton fındık satabildi. Demek ki maksat satış değil, satışı öne sürerek fındık piyasasını yıkmakmış. Yıktılar da. Allah selamet versin" dedi.

ÇÜRÜK FINDIK TÜRKİYE'NİN İMAJINI BOZUYOR

Halen çiftçinin elinde 50 bin ton fındık olduğunu kaydeden Akbaşlı, "Daha sezonun ortasındayız. 6 ay daha fındık alınıp satılacak. Üreticimizin elinde 50 bin tonun üzerinde fındık var. 6.50 TL'den piyasaya sürülen 2008 ürünü çürük fındık Türkiye'nin imajını bozuyor. Cumhuriyet tarihinde de ilk defa böyle bir durum yaşanıyor. Yeni ürün Levant kalite fındık fiyatı 6.20 TL'ye kadar düştü. Yani 2011 ürünü altın gibi fındık, 2008 ürünü çürük fındıktan ucuza satılıyor" diye konuştu.

TMO FINDIK SATIŞINDAN VAZGEÇSİN

Akbaşlı, piyasaların panik yaşadığını ve bu panik ortadan kalkana kadar da pazara fındık indirmeyeceklerini vurgulayarak, "TMO'nun fındık satış kararından vazgeçmesini ve 'Zaten satılmadı, yağlığa ayırıyoruz' demesini bekliyoruz. Eğer bu açıklama yapılırsa fiyatlar bir süre sonra yine yükselecektir. Görüyoruz ki ihracatçıların amacı fındığı alıp satmak değil, bayat fındığı piyasaya sürdürerek piyasayı bozmakmış. Bunda da başarılı oldular" ifadelerini kullandı.

Akbaşlı, bölge milletvekillerinin de üzerine düşen görevi yerine getirmesini ve TMO'yu fındık satış kararından vazgeçirmesi için çaba harcamasını beklediklerini de sözlerine ekledi. - Giresun

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Toprak Mahsulleri Ofisi Özer Akbaşlı Türkiye Giresun Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title