Haberler

Ehliyet Çeşitleri Değişiyor, Yeni Alacaklara Deneyim Şartı Geliyor

Güncelleme:

1 Ocak 2016'dan itibaren sınıfına göre ehliyet alacaklara deneyim şartı geliyor. Stajyer sürücünün 2 yıl boyunca 75 ceza puanını aşmamaya dikkat etmesi gerekiyor.

İstanbul Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Federasyonu (İSKEF) Başkanı Murat Tekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni yönetmelikle büyük ehliyet sınıflarına direkt müracaatların ortadan kalkacağını söyledi.

B SINIFI İLE MİNİBÜS KULLANMAK YOK

Tekin, "E sınıfı dediğimiz otobüs gibi büyük taşıtlar için ehliyetlere direkt müracaat yapılamayacak, B sınıfı olan Otomobil ehliyetiyle minibüs kullanma yetkisi de ortadan kalkacak. Uygulama 10 Aralık'a kadar sürücü kurslarına başvuranları kapsamayacak" dedi.

ÇEŞİT ÇEŞİT MOTORSİKLET EHLİYETİ

Yeni yönetmelikte önce B sınıfı ehliyet alıp daha sonra otobüs ehliyetine müracaat şartının getirildiğini anlatan Tekin, "Motosikletler için de çeşitlendiriliyor. Önce en küçük motoru alıp, sonra büyüklere doğru geçilmesi sağlanacak" değerlendirmesinde bulundu.

DENEYİM ŞARTINA GÖRE EHLİYET

Ehliyet sınıfının da 9'dan 17'ye çıktığını dile getiren Tekin, yeni dönemde ehliyetlerin deneyim şartına göre verileceğini anlattı. Murat Tekin, şunları kaydetti:

"Şu anda sürücüler B sınıfı ehliyetleriyle 16+1 kişiye kadar minibüs kullanabiliyor. 1 Ocak'tan itibaren müracaat edeceklerin B sınıfından sonra 16+1 kişilik D1 minibüs ehliyetini alması gerekecek. Yani minibüs ehliyetini almak isteyen kişinin öncesinde otomobil ehliyetini almış olması şart. Sürücü kurslarına 10 Aralık'a kadar müracaat eden adaylar B sınıfı ehliyetleriyle hem otomobil, hem de minibüs kullanmaya devam edebilecekler.

ÖNCE "B" ALINIP SONRA "E" SINIFINA GEÇİLECEK

Yine aynı şekilde 10 Aralık'a kadar E sınıfı yani otobüs ehliyeti için de müracaat edebilecekler. Bunlar 1 Ocak 2016'dan sonra müracaat ettikleri halde ehliyetlerde deneyim şartı olacağı için önce B sınıfını almaları şart. E sınıfı için daha sonra tekrar sürücü kurslarına başvurarak, direksiyon uygulama sınavına girmeleri lazım. Minibüs kullanacakların da B sınıfı ehliyeti aldıktan sonra 21 yaşından gün aldıktan sonra D1 diye başka bir ehliyet daha alma şartı var.

Bu değişiklikler sürücü adaylarında büyük sınıf ehliyete geçmeden önce deneyim ve tecrübe oluşturmuş olacak. Bu bakımdan çok yerinde ve güzel bir uygulama. Bunun trafiğe olumlu yansımaları muhakkak olacaktır. Motosiklet için de A2 dediğimiz en üst sınırdaki ehliyete, yaşı uygun olanlar müracaat edebilecek."

"STAJYER SÜRÜCÜ EHLİŞETİYLE ARACINI KULLANACAK"

Tekin, 1 Ocak'ta ehliyetlerde stajyerlik döneminin başlayacağını anımsatarak, stajyer ehliyet konusunun yanlış algılandığını kaydetti. Halk arasında ehliyetini alan kişinin aracını kullanırken yanında ehliyeti olan başka birisinin oturması gerektiği şeklinde yanlış bir algının bulunduğunu belirten Tekin, böyle bir şeyin söz konusu olmadığını vurguladı. Murat Tekin, şunları söyledi:

"Stajyerlikte kişi kendi ehliyetiyle aracını kullanacak. Ancak 2 yıl boyunca 75 ceza puanını aşmamaya dikkat etmesi gerekiyor. Aracını kullanırken yanında birisinin oturmasına veya bulunmasına gerek yok. Yeni ehliyet alanlar için gerçekten iyi bir uygulama. Çünkü sürücü 2 yıl süresince çok daha dikkatli araç kullanacak. En az ikişer defa kırmızı ışık ihlalinde, alkollü yakalandığında ya da yayalara yol vermediğinde 75 ceza puanını doldurmuş olacak ve ehliyetine el konulacak. Sürücü hem bunun bilincinde olacak hem de acemi olduğu için kurallara dikkat edecek. Bu, trafik kazalarının azalmasına, trafik düzeninin yolunda gitmesine katkı sağlayacak bir durum."

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Murat Tekin İstanbul Otomobil Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Starbucks zam geldi mi? Starbucks fiyatları ne kadar oldu? Akaryakıta zam mı geldi 3 Mayıs 2024? Elazığ'da deprem mi oldu SON DAKİKA? 3 Mayıs CUMA (Sivrice) Elazığ depremi şiddeti, merkezi ne? #128558 Fenerbahçe hangi gün kuruldu? FB 3 Mayıs'ta mı kuruldu? 3 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 3 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! Makas ne zaman icad edilmiştir? Makas kaç yılında icad edildi? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 3 Mayıs 2024 Cuma! 3 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 3 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 3 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 3 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 3 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 3 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 3 Mayıs 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 3 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 3 Mayıs Cuma Hutbesi yayınlandı! 3 Mayıs Cuma Hutbesi tam metni! Aston Villa elendi mi? Aston Villa UEFA Konferans Liginden elendi mi?
500

Yorumlar (46)

BursalıMobil-ANDROID:

Uygulama yanlış.Trafikteki kazalar acemi sürücülerden değil kendini usta sanan şoförlerden dolayı oluyor...

19
1
yanıtYanıtla
emeklimnt:

haydi pamuk eller ceplere. masraflar nerden çıkacak. gökten altın gümüş yağmıyor.

17
2
yanıtYanıtla
noktalı virgül:

para lazımmmmm ohh olsunlar koyun surulerine mustahakk .

11
7
yanıtYanıtla
Recep Atli:

Bir de kirmizi isikta durmayi ögretseler iyi olacak.

15
1
yanıtYanıtla
MMOM:

Abi ben kırmızı ışıkta geçmedim, benim gördüğüm bana sarı yanıyordu, ve duramayacak kadar hızlıydım.

yanıt3
yanıt1
soymaya devam:

durmak yok yola devam

9
6
yanıtYanıtla
WWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWW:

bu demektirki ehliyet alacaklarin cebindeki paraya goz dikmek buna irsizlik denir

12
3
yanıtYanıtla
Miroğlu:

Yen gelir kaynağı.Yağcı bir bürokrat kesin şöyle demiştir."Efendim aklıma yeni bir para kaynağı geldi.Ehliyetleri değiştireliiim.Vergi değil zam değil herkez yutar bu numarayı"

13
1
yanıtYanıtla
cihan:

evet akp yolsuzluğa 1 ocaktan itibaren ehliyetlerden başlıyor devamı mutlaka gelecek haydi anadolu yol yolsuzluk yolu

12
2
yanıtYanıtla
MMOM:

Müslüman Mümin kardeşim, çocuğunu yaz tatillerinde İslam ı öğrenmesi için Camii lere gönder. Çocuk İmanlı büyüsün, böyle olursa muhakkak; Mühendis, doktor, öğretmen, memur, pilot gibi en gözde mesleklere sahip olur ve iki cihandda mutluluğu yakalar.

7
6
yanıtYanıtla
Tüm 46 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title