Haberler

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan Açıklaması

"LTE teknolojisinin yetkilendirilmesi konusunda çalışmalarımıza başladık.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye'de bilgi ve iletişim teknolojileri konusunda yapılan çalışmalara işaret ederek, "LTE teknolojisinin yetkilendirilmesi konusunda çalışmalarımıza başladık. Ulaşım altyapısı itibariyle şu an Gebze-İzmit arasında akıllı ulaşım sisteminin oluşturulması yönünde bir çalışma başlattık" dedi.

Elvan, "CeBIT Bilişim Eurasia"nın açılışındaki konuşmasında fuarın önemine işaret ederek, Türkiye'deki bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünün gelişimine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Sektör gelişiminin, GSYH'ya yaptığı doğrudan katkı yanında diğer sektörlerin gelişiminde de etkili olduğunu anlatan Elvan, " Türkiye'deki rakamlara baktığımızda, Türkiye büyüme ortalamasının aşağı yukarı 3 katı hızda büyüyen bir bilgi ve iletişim sektörü var" dedi.

Elvan, geniş bant kullanıcı sayısının bugün 38,5 milyona ulaştığını, son 8 ayda 6 milyon yeni abonenin geniş bant kullanmaya başladığını bildirdi.

Türkiye'de kişi başına ortalama internet kullanım süresinin ayda 32 saat olduğunu belirten Elvan, "Dünya ortalamasında bu 24 saat, AB ortalaması ise 26 saat. Dolayısıyla internet, bilgi ve iletişim sektöründe son derece hızlı bir gelişim söz konusu" diye konuştu.

Bunların olabilmesi için altyapının önemine ve bu kapsamda Türkiye'de yapılan altyapı yatırım çalışmalarındaki gelişmeye işaret eden Bakan Elvan, siber güvenlik alanında son 10 yılda ülkede gerçekleştirilen çalışmaların önemine değindi.

Elvan, bugün itibariyle Türkiye'de yalnızca abone sayılarında değil, internet kullanıcı sayılarında da artış yaşandığını belirterek, fiber optik konusunda önemli gelişmelerin bulunduğunu anlattı.

Sektörün kaynak israfını ve güvenlik risklerini önleyecek, veri paylaşımını kolaylaştıracak şekilde yüksek kapasiteli ve ileri teknoloji kullanan altyapılara yönelinmesi gerektiğine dikkati çeken Elvan, bu konuda yapılan çalışmaları şöyle özetledi:

"Mobil elektronik haberleşme sistemindeki teknolojik gelişmeler ve artan veri trafiği sebebiyle ileride ortaya çıkabilecek ihtiyaçları karşılamak için 4. nesil mobil elektronik haberleşme teknolojisi olarak kabul edilen LTE teknolojisinin yetkilendirilmesi konusunda çalışmalarımıza başladık. Akıllı ulaşım sistemlerine yönelik gelişmeleri yakından takip edip, bu konudaki çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Özellikle ulaşım altyapısı itibarıyla şu an Gebze-İzmit arasında akıllı ulaşım sisteminin oluşturulması yönünde bir çalışma başlattık. "

-" En küçük yerleşim yerimize dahi hem interneti hem mobil telefonu götürüyoruz"

Lütfi Elvan, akıllı kentlerin inşası konusunda da bir veya iki küçük ölçekli kentte, pilot bazlı bir çalışmanın bu yıl başlatılacağı, bu kapsamda da akıllı kentlerin oluşumu yönünde somut bir adım atılmış olacağını belirterek, "Diğer taraftan araçlara eklenecek telematik uygulama sistemlerinin tasarlanmasıyla, hem araç hem yol güvenliği hem de kazaların en aza indirgenmesiyle önemli bir katkı sağlanacağını düşünüyorum. Nesnelerin interneti konusunda dünyada yaşanan gelişmeler de gündemimizdedir" dedi.

Bakan Elvan, ulusal bir geniş bant stratejisi hazırlanması çalışmalarına da başladıklarını bildirerek, "Türkiye'nin uluslararası bir veri iletim merkezi ve internet değişim noktası olması hususunda gerekli tüm teşvik tedbirlerinin alınacağını ve düzenlemelerin yapılacağını özellikle belirtmek istiyorum" dedi.

Nüfusu 1-500 arasında olan ve halen hiç kapsama alınmamış bulunan bin 799 yerleşim yerinin evrensel hizmet kullanılarak GSM kapsamına alınmasıyla ilgili çalışmanın da tamamlanmak üzere olduğunu belirten Elvan, "En küçük yerleşim yerimize dahi hem interneti hem mobil telefonu götürüyoruz, 2015 sonu itibarıyla hiçbir yerleşim yerimiz mobil telefonsuz ve internete erişimsiz kalmayacak" diye konuştu.

Kamu kurumlarının kendi arasındaki iletişimi konusunun da önemine işaret eden Elvan, buna ilişkin mekanizmanın oluşturulması için de çalışmalara başlandığının bilgisini verdi.

Bakan Elvan, açılış konuşmalarının ardından fuar alanındaki stantları gezerek, ürünler hakkında bilgi aldı. Daha sonra AK Parti ve Ulaştırma Bakanlığı standının açılışını yapan Elvan, fuar katılımcılarıyla sohbet etti. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Türkiye Gebze Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title