Haberler

Tarım Sigortasına İlgi Her Geçen Gün Artıyor

Çiftçilerin ürünlerini doğal afetlerden korumak ve emeklerinin karşılığını almak için hayata geçirilen tarım sigortalarına ilgi her geçen gün artıyor.

Ankara'nın Şereflikoçhisar ilçesine bağlı Büyükkışla Mahallesi'nde ikamet eden çiftçi Yaşar Şenoğlu, tarım sigortasının bir çiftçi için olmazsa olmaz olduğunu belirterek, "Allah zarar ziyan vermesin. Sigortanın zararını da yararını da gördük. Eksper, istediğimiz şekilde zararı yazmıyor. Çok hasar var ama az yazıyor. Diğer konularda sigortadan memnunuz. Allah razı olsun devletimizden. Dolu, sel, don gibi riskler konusunda bizlere yardımcı oluyor. Zarar sonrasında paramızı da istediğimiz gün ve saatte ödüyor. Tek itirazımız ise hasarı az göstermeleridir. Sigortayı yaptırmamış olsak mağdur olacağız. Yaşanan doğal bir afette sıkıntı yaşayacağız. Sigorta yaptırmazsak tüm emeklerimiz boşa gidecek. Şereflikoçhisar'da genellikle sezon içinde ekinlerimiz doludan zarar görüyor. Bundan dolayı sigorta bizim için önemli. Kredi alırken de sigorta faizi konusunda devlet bizlere yardımcı oluyor. Bütün bu sunulan imkanlardan memnunuz" dedi.

Yaşar Güney adlı çiftçi ise, sigortanın bütün çiftçiler için gerekli bir şey olduğunu söyledi. Meydana gelen doğal afetler sonucunda oluşan bir hasarda sigortanın zararı karşıladığını belirten Güney, "Yaptırmamız bizlerin menfaatine olan bir şey. Sigortayı yaptırdığımız zaman Tarım Kredi Kooperatifi'ndeki işleyen faizlerimiz yarı yarıya düşüyor. Zamanında ödeme yapılıyor ve yüzde 50'sini bizler, yüzde 50'sini de devlet ödüyor. Ayrıca işleyen faizimizden de düşüş oluyor. Bu verilen hizmetlerden dolayı memnunuz. Avantajı ise çok. Öncelikle kendimizi güvenceye alıyoruz. Genellikle Şereflikoçhisar bölgesinde dolu yağıyor ve ürünlerimiz zarar görüyor. 2010 yılında büyük hasar gördü ürünlerimiz ve ben yüzde 100 prim aldım. Geçen sene de vardı ancak 2010 yılına göre zararımız azdı. O zaman da zararım karşılandı. 7 senedir hiç aksatmadan sigorta yaptırıyorum. Kredi alırken de rahatlık oluyor. Tarım Kredi Kooperatifi, tohumu ve gübreyi karşılıyor. Bunların ben ekimini yapıyorum. Paramı aldığım zaman bunların ödemesini yapıyorum" diye konuştu.

Çiftçilerden Cevdet Şenoğlu da, sigortanın oluşan doğal afet sonucu gelişen zararları karşılama adına çok önemli bir şey olduğunu kaydetti. İkinci bir zarara uğramaya karşı sigortanın çiftçiyi koruduğunu söyleyen Şenoğlu, "6 yıldır sigorta yaptırıyorum. Dolu, rüzgar, hortum gibi zararlardan korunmak için sigorta yaptırıyoruz. Bugüne kadar oluşan zararlarımın yüzde 29, yüzde 40 oranında karşılığını aldım. Aldığımız krediyi ödeyemediğimiz zaman da bizlere ekstra bir destek olmuş oluyor. Kredi alırken de faiz indiriminden yararlanıyoruz ve işimiz daha da kolaylaşıyor" dedi.

Büyükkışla Tarım Kredi Kooperatifi Yetkili Ziraat Mühendisi Mustafa Özçelik, 2010 yılında Büyükkışla Mahallesi'nde meydana gelen dolu hasarından dolayı sigorta yaptırmayan üreticilerin de sigortaya yönelmeye başladığını belirterek, "Ayrıca bunda sigorta primlerinin yüzde 50'sini devletin karşılaması da bu bilincin daha da yayılmasını sağlamış. Yöremizdeki çiftçilerimizin sigortaya ilgileri yüksek. 2013 yılında 109 bin TL, 2014 yılında 159 bin TL, 2015 yılı itibariyle de 240 bin TL prim üretimiyle üreticiler bu doğan hasar ödemelerini aldıkça sigortaya karşı çiftçinin ilgisi de artmış oldu" açıklamasını yaptı.

Çiftçinin tarım sigortası ile vermiş olduğu emeği teminat altına aldığını söyleyen Özçelik, şöyle devam etti:

"Yöremizde ağırlıklı olarak kıraç ürün yetiştirme söz konusudur. Arpa, buğday ve kimyon ürünleri yetiştiriliyor. Öncelikle ürünlerini sigorta yaptırarak teminat altına almış oluyorlar. Hem de yapmış oldukları harcamaları geri almış oluyorlar. Böylelikle hem yıl kayıpları olmuyor hem de bir yıl sonrasına bu şekilde destek verilmiş oluyor." - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Mustafa Özçelik Şereflikoçhisar Büyükkışla Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title