Haberler

Sosyeteye Sigarayı Bıraktırdı

Çin'in Shenyang Şehrinde Doğan Müslüman Hon Lik Genç Yaşta Başladığı Sigara Tüketimini Günde Üç Pakete Çıkarınca 'Elektronik Sigara' Ruyan'ı Geliştirerek 30 Yıllık Tiryakiliğinden Kurtuldu.

Kuzey Çin’in Shenyang şehrinde doğan Müslüman Hon Lik genç yaşta başladığı sigara tüketimini günde üç pakete çıkarınca "elektronik sigara" olarak anılan Ruyan’ı geliştirerek 30 yıllık tiryakiliğinden kurtuldu.

Türkiye’de 10 ayda 8 bin sigara, 2 bin puro ve 100 pipo satan Ruyan’ın mucidi Lik "Türk gibi sigara içmek deyimi bile var. Türkiye’de çok iş yaparız" dedi.

KUZEY Çin’in Shenyang şehrinde doğan ve müslüman olan Hon Lik’in günde 3 paket sigara tüketimine kadar giden tiryakiliğinden kurtulmak için geliştirdiği elektronik sigara Ruyan, iki yılda tüm dünyada terçih edilen etkili bir sigara bırakma yöntemi oldu. Türkiye’de 10 ayda 8 bin sigara, 2 bin puro ve 100 pipo satan Ruyan’ın mucidi Hon Lik, İtalya başta Avrupa’da çok yaygın olarak söylenen "Türk gibi sigara içmek" değimini hatırlatarak, çok sayıda sigara tiryakisinin olduğu Türkiye’nin iyi bir pazar olacağını söyledi. Çince sigara içmek gibi, rüya gibi, sis gibi anlamına gelen Ruyan, dünyadaki 1.3 milyar sigara bağımlısını hedefliyor.

TIP OKUYAN TİRYAKİ: Şimdilik sigara, puro ve pipo olmak üzere üç farklı çeşidi bulunan Ruyan’ın mucidi Hon Lik ilginç hikayesini şöyle anlatıyor: "Çok genç yaşta sigaraya başladım. 30 yıl sigara içtim. Günde üç paket içiyordum. Artık rahatsız olmaya, nefes almakta güçlük çekmeye başlamıştım. Vücudum beni hayal kırıklığına uğratıyordu. Üniversitede tıp okudum. Bitki ve ilaçlarla ilgili bilgim çok. Sigara ve nikotinin vücuda ne kadar zarar verdiğini çok iyi biliyordum. Fakat bütün bu bilgilere rağmen tiryakilikten kurtulamıyordum. Farklı nikotin yerine koyma tedavileri denedim, olmadı. Ben sigara içme keyfinin yerini alacak bir şey geliştirmek istedim; sigara içme keyfini yaşatan ancak zararlarından koruyan. Ruyan böylece ortaya çıktı. Pille çalışan elektronik sigara nikotin emdirilmiş kartuş sayisinde duman da çıkarıyor. Böylece sigara içmenin yerine geçen bir şeyle nikotin bağımlılığı azaltılıyor. Sonra da sigarayı bırakıyorsunuz. Babam ve kardeşimde ağır bağımlı olduklarından bu icadı gerçekleştirdim."

YÜZDE 80 BIRAKTILAR: "Dudak ve parmak bağımlığı sorunu nasıl çözülecek? Ruyan’a bağımlılık söz konusu olabilir mi" sorularını ise Hon Lik şöyle yanıtlıyor: "Tiryatilik sigara içerken zaten var. Ruyan nikotin bağımlılığını azaltıyor. En sonunda ortadan kaldırıyor. İki olasılık var. Kişi ya sigarayı bırakır ya da nikotin bağımlılığı bitmesine rağmen sigara içmeye devam eder. Bizim yaptığımız klinik çalışmalara göre tiryakilerin yüzde 80’i Ruyan’la sigarayı bıraktı."

EN İYİ 7’NCİ İCAT: Ruyan’ı alıp ticari bir ürün olarak geliştiren SBT Holdings’in Başkanı Miu Nam, Avrupa’da 20 ülkeye ulaştıklarını, ABD’ye girmek için de onay beklediklerini söyledi. En büyük pazarlarının Çin, Türkiye ve Avusturya olduğunu kaydeden Nam, "Ruyan’ı 2005’te Çin’de 2006 ortasında dünyada satmaya başladık. Geçen yıl 40 milyon dolar ciro yaptık. Geçen yıl ciro ikiye katlanmıştı. Bu yıl da aynı şeyi bekliyoruz" dedi. Nam, Business 2.0 dergisi tarafından Ruyan’ın en faydalı icatlar arasında 7’ince seçildiğini anımsattı. Siyah çay, bitki ve meyve aromalı kartuşlar olduğunu belirten Nam, önemli sigara markalarıyla anlaşıp, onların tadında kartuşlar üretmeyi planladıklarını da söyledi.

Kuş gribine karşı bu teknoloji kullanılabilir

MIU Nam Ruyan’da kullanılan teknolojinin geliştirelerek başka amaçlarla kullanılabileceğini belirterek şunları anlattı: "Kuş gribini engellediği düşünülen Çin ilaçları koyup, kuş gribini engelleyen bir ürün geliştirmek istiyoruz. Ayrıca astım hastalarının kullandığı fısfıs aletinin yerine geçecek bir ürün geliştireceğiz."

Çinliler Çin malının taklidini de yaptı

KISA sürede tüm dünyaca bilenen bir ürün olan Ruyan’ın başarısı Çinli taklitçileri de harekete geçirdi. Miu Nam, Hem Çin’de hem de Avrupa’da taklitlerinin yapıldığını anlatarak "Başka isimler de kullanılıyor ama bu teknoloji bize ait" diye konuştu.

Türkiye için nargile olacak

RUYAN’ı Türkiye’ye getiren Selahettin Aygüler ise Ruyan ürünlerini ilk kez Ekim 2006’da getirmeye başladıklarını hatırlatarak, Türkiye’de ürüne ilginin yüksek olduğunu söyledi. Türkiye pazarına özel ürünler geliştirmek istediklerini açıklayan Aygüler, karışık nargile aromaları içeren bir ürün çıkarmak istediklerini belirtti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

İsrail'den yeni ateşkes hamlesi! Mısır ve Katar'a teklif iletti

İsrail'den yeni ateşkes hamlesi! Mısır ve Katar'a teklif iletti

Olcay Kılavuz Bahçeli'nin danışmanlık görevinden alındı

Olcay Kılavuz Bahçeli'nin danışmanlık görevinden alındı

'7 çocuğum aç' deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

"7 çocuğum aç" deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

Ali Koç'tan Aziz Yıldırım'a tarihi çağrı: Televizyonda, yüz yüze konuşalım

Ali Koç'tan Aziz Yıldırım'a tarihi çağrı: Televizyonda, yüz yüze konuşalım

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title