Haberler

Reklamlarda Yeni Dönem, Her Şey Sil Baştan Değişiyor

Güncelleme:

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın hazırladığı Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği, reklamlara pek çok yasak ve yenilik getiriyor.

Reklamlarda, rakiplere ait isim, marka, logo veya diğer ayırt edici şekil veya ifadeler ile ticaret unvanı veya işletme adlarına, belirtilen hükümlere uygun olması koşuluyla yer verilebilecek. Doktor, veteriner ya da eczacılar da reklamlarda herhangi bir malı tavsiye edemeyecek.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın hazırladığı Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmelikle, reklam veren, reklam ajansları, mecra kuruluşları ve reklamcılık ile ilgili tüm kişi, kurum ve kuruluşlar ile ticari uygulamada bulunanların uyması gereken ilkeler, esaslar ve tüketicilerin korunması amaçlanıyor.

Aldatıcı ve yanıltıcı olmamak, haksız rekabete yol açmamak, karşılaştırılan mal veya hizmetlerin aynı nitelikte olması ve aynı istek ya da ihtiyaca cevap vermesi, tüketiciye fayda sağlayacak bir hususun karşılaştırılması gibi koşullarla karşılaştırmalı reklam yapılabilecek.

Karşılaştırmalı reklamlarda, rakiplere ait isim, marka, logo veya diğer ayırt edici şekil veya ifadeler ile ticaret unvanı veya işletme adlarına, belirtilen hükümlere uygun olması koşuluyla yer verilebilecek. Takviye edici gıdaların karşılaştırmalı reklamı yapılamayacak.

Karşılaştırmalı reklam düzenlemesi 1 yıl sonra yürürlüğe girecek.

Reklamlardaki doğrulanabilir olgularla ilgili tanımlama, iddia ya da örnekli anlatımlar; üniversitelerin ilgili bölümlerinden veya akredite test ve değerlendirme kuruluşlarından veya bağımsız araştırma kuruluşlarından raporlar ile kanıtlanmak zorunda. Raporların üniversitelerin ilgili bölümlerince veya akredite test kuruluşlarınca teyit edilmesi gerekecek.

Falcı medyum astrolog reklamı yasak

* Falcı, medyum, astrolog ve benzerlerinin hiçbir şekilde reklamı yapılamayacak.

* Kira yoluyla veya taksitle satış şartlarını içeren reklamlarda; peşin fiyat, teminat, ödeme takvimi, faiz, toplam maliyet ya da diğer satış şartları tüketicileri yanıltamayacak.

* Konut veya tatil amaçlı taşınmaz reklamlarında fiyata yer verilmesi halinde bağımsız bölümün brüt ve net alanların gösterilmesi zorunlu olacak.

* Bir malın içeriğinde, genel dini hassasiyetlere aykırı bir bileşenin doğrudan veya dolaylı kullanılması halinde, bu husus açıkça belirtilecek.

REKLAM İÇERİĞİ NASIL OLACAK

* Reklamlar, genel ahlak kurallarına aykırı ifade ya da görüntüler içeremeyecek.
* Kamu sağlığını bozucu nitelikte olamayacak
* Kamu düzenini bozan, şiddet hareketleri ile yasadışı unsur içermeyecek.
* Hasta, çocuk, yaşlı ve engellileri istismar edici ifadeye yer verilmeyecek.
* Toplumu endişeye sevk edici hastalık ve benzeri bir durumla ilgili ifade olmayacak.
* Güvenlik açısından tehlike oluşturabilecek uygulama içeremeyecek.
* Biçimi ve yayınlandığı mecra ne olursa olsun bir reklamın, reklam olduğu açıkça anlaşılacak.
* Reklamlar, hiçbir konuda tüketiciyi doğrudan veya dolaylı olarak yanıltabilecek ifade içeremeyecek.

YENİ YÖNETMELİK NE GETİRİYOR?

İndirim reklamları: İndirimli satışın başlangıç ve bitiş tarihleri ile indirimli mal veya hizmetin miktarı sınırlı ise bu miktarın anlaşılır biçimde belirtilmesi zorunlu olacak.

Doktor ve dişhekimi yasak: Reklamlarda, doktor, diş hekimi, veteriner hekim ve eczacılar ile sağlık kuruluşlarının bir mal veya hizmete yönelik sağlık beyanında bulunduğuna ilişkin ya da bu izlenimi uyandıran herhangi bir görüntü, beyan veya atfa yer verilemeyecek.

Örtülü reklam: Her türlü örtülü reklam yapılması yasak olacak. Haber verme, yayma ve bilgi alma hakkı çerçevesindeki yazı, haber, yayın veya programların tüketicilerin aydınlanma ve bilgilenme ihtiyacını karşılaması; tercihlerini bilinçli yönlendirebilecek mal veya hizmetlere yönelik özel tanıtıcı atıflar yapılarak mal veya hizmetlerin kiralanmasının veya satın alınmasının teşvik edilmemesi koşulları dikkate alınacak.

Çocuklar için koruma: Reklamlar, hedef kitlesindeki çocukların yaş grubunun özellikleri dikkate alınarak, çocuklarda gerçek dışı beklentilere neden olan veya kurgu ile gerçeklik arasındaki farkı ayırt etmeyi zorlaştıran unsurlar içeremeyecek. (Kaynak: Hürriyet)

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Gümrük Ve Ticaret Bakanlığı Sil Baştan Medya Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (20)

xyz:

ŞU TELEFON REKLAMI , EKLEM İLACI, CİNSEL AZDIRICI REKLAMI YAPAN KIRIK TÜRKÇELİ DİNGİLLERİ DİREK İÇERİ TIKSALAR!!! YOK DEPOsu DOLU, YOK SEPETİN ALTI ÇIKTI KAÇ YUMURTA KALDI, YOK ÖMER HOCANIN AZDIRICISI, GERGEDANIN BOYNUZU, 10 TRİLYONLUK TELEFONU 3 LİRAYA SATIYOZ, GEHHH VATANDAŞ GEAAHHHH. . BU NE LAN?

74
4
yanıtYanıtla
Bizim ülkemizMobil-IOS:

Bu işin reklamla alakası yok! Hep ucuz mal almaya çalışan akıllılar var! Replika telefon diye hıtar alıp sesini çıkarmayanlar var! Ayrıca bu kadar çok tv izlediğiniz sürece reklamlara engel olmanız mümkün değil! Tv izlemeye ara verin kitap okuyun sohbet edin ailenizle! Saygılar

30
0
yanıtYanıtla
MR BİSON:

Bİ REKLAM KEYFİMİZ VARDI. ONU DA ALIN. . YAKINDA HAYALLERİMİZE DE YASAK GELİR. . .

3
20
yanıtYanıtla
YilmazMobil-IOS:

Ses ayari getirsinler reklam girdimi ses kendiligin cok aciliyor cok sinir

22
0
yanıtYanıtla
VATANDAŞ:

BOL SUCUKLU REKLAMLAR NE OLACAK ? BUNA ULAŞAMAYAN ÇOCUKLARIN HAYAL DÜNYASINI SİZ DÜŞÜNÜN. . .

21
0
yanıtYanıtla
sur:

İnsallah ixperia, galaksy gibi isimlerle insanlara ünlü markaların ürünlerinin sahtesini yanıltıcı reklam yaparak satmanın da önüne geçerler. akıllı telefon çok ucuza diye 1500 lira orijinali diye yemin billa edip insanların evlerine 100 liralık telefonları yollayan sahtekarların da reklamları engellenir inşallah. . .

21
0
yanıtYanıtla
KomikMobil-IOS:

Yüm bu belirtilmesi gereken detaylar. Ekranın altından 200 km hızla karınca duası şeklinde geçer gider. Her zaman olduğu gibi. Bizde koyun gibi sevinir böyle bir düzenleme geldi diye :)

18
2
yanıtYanıtla
Ali Ak:

deva kremi reklamında dini hassasiyetler kullanılıyor. ayrıca cinsel ürünler reklamı çok iğrenç bir şey, bir de kellik kapayıcı bu 3 reklam iyice incelensin. bir reklam 15 dk. sürüyor. tekrar tekrar aynı şeyi 15 dk. anlatıyor. bir de telefon açtın diyelim, o malı satana kadar aylarca cep telefonunuz hiç durmadan sürekli farklı numaralarca aranıyor. misal doğu tv, dolu tv, osmanlı tv, hancı tv gibi çakma uydu kanalları.

19
0
yanıtYanıtla
MumiMobil-IOS:

Ben bilinçli bir tüketiciyim fakat bilmeyenlere cep telefonu yerine salatalık gönderenlere de bir düzenleme gelmesi lazım diye düşünüyorum

17
1
yanıtYanıtla
Polat aS:

Devlet dediğin böyle olur

10
6
yanıtYanıtla
Tüm 20 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title