Haberler

Piyasalara Altın Vuruş Yapıldı

İstanbul Ticaret Üniversitesi Bankacılık ve Finans Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Hasan Eken, piyasalarla ilgili açıklamada bulundu.

İstanbul Ticaret Üniversitesi Bankacılık ve Finans Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Hasan Eken, "Merkez Bankası kararı piyasa için çok sıra dışı bir hareket. Tam manasıyla bu bir altın vuruştur" dedi.

İHA’ya değerlendirmede bulunan İstanbul Ticaret Üniversitesi Bankacılık ve Finans Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Hasan Eken, “Merkez Bankası kararı piyasa için çok sıra dışı bir hareket. Tam manasıyla bu bir altın vuruştur. Böyle bir altın vuruşa gerek duyulmasının sebebi aylarca hatta yıllarca faiz artışının yapılmasıdır. Vatandaşın bundan etkilenmemesine imkan yok. Merkez Bankası’nın verilerine göre hane halkının oldukça borçlu olduğu söyleniyor. Bundan sonra tüketici kredilerini ayrı tutarsak, kredi kartı borçlularının gittikçe daha fazla maliyetle borçlarını öteleyebilecekler. Yeni kredi alacaklar da daha yüksek faiz ödemek zorunda kalacaklar” ifadelerini kullandı.

"FAİZ, MALİYETLERİ ARTIRACAK"

Esas kıyametin faizin yükselip, bankaların ticari şirketlere yazı gönderme gibi bir durumun sözkonusu olduğunda kopacağını söyleyen Prof. Dr. Eken, “Bankalar şirketlere, “Faizlerdeki ve ekonomideki gelişmeler nedeniyle şirketinize kullandırmış olduğumuz kredi faizini yükseltiyoruz. Eğer bunu kabul etmiyorsanız kredinizi kapatın” diye bir yazı gönderirse çok büyük sıkıntılar çıkar. İlk aşamada ticari işletmeleri ve kobileri etkileyebilir. Hane halkının etkilenmesinin bir diğer nedeni de, faizin yükselmesinin bir maliyet getirmesidir. Ticari işletmelerin üretim maliyetleri üzerine eğer faiz dolayısıyla bir maliyet geliyorsa, bu enflasyona neden olur. Ve bu bir sarmala dönebilir” dedi. Merkez Bankası’nın yapmış olduğu faiz oranının uzun vadeli bir faiz oranı yükselişi olmadığını kısa vadeli ve geçici bir yükseliş olduğunu belirten Prof. Dr. Eken, “Amaca ulaştığı zaman faizler tekrara aşağıya çekilebilecektir. Sorulması gereken soru şudur: “bu altın vuruş amacına ulaşacak mı?” Bunu değerlendirmek kolay değil” şeklinde konuştu.

KONUT ALACAKLARA ÖNEMLİ UYARI

Faiz ve konut fiyatları arasında negatif bir ilişki olduğunu belirten Prof. Dr. Eken, “Faiz yükseldiği zaman konut fiyatları düşer. Çünkü faiz düştüğü zaman konutun finansmanı kolaylaşıyor, vade uzuyor. Genelde bankalar faiz oranı riskini harika bir şekilde yönetiyorlar. Faiz yükseldiği zaman bankalar önce kredi faiz oranlarını yükseltiyorlar ve sonra bekliyorlar. Eğer mevduatta bir gerileme olmazsa mevduat faizine bu faiz yükselişi çok yansımaz. Ya da gecikmeli yansımaya başlar. Dolayısıyla bankalar ilk önce kredi faiz oranlarını yükseltecekler” dedi. Prof. Dr. Eken, sözlerine şöyle devam etti: “Konut alacakların bu durumun geçmesini beklemesinde fayda var. Şuan da gidip yüksek faizle kredi kullanmasınlar. Bankalar belki de faiz artırmayı düşünmezler. Bunun sadece kısa vadeli para piyasası faizi olduğunu düşünüp, kredi piyasasında uzun vadede kredi artırımına gitmezler. Krediyi o zamanlar kullanmada yarar var” diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Mehmet Hasan Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title