Haberler

Patronlar Kulübü TÜSİAD, Hükümete Geçen DEİK'e Dava Açtı

Güncelleme:

TÜSİAD, bir gecede TOBB'dan Ekonomi Bakanlığı'na geçen DEİK'in yönetiminden ayrılmak için dava açtı. Davanın nedeni TOBB'un gelirindeki payı DEİK'e aktarmak istememesi.

Hükümetin Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) bünyesinde faaliyet gösteren Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nu (DEİK) Ekonomi Bakanlığı'na bağlaması mahkemelik oldu. Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), DEİK yönetiminden çıkmak ve yıllık gelirinin yüzde 1'ini DEİK'e aktarmamak için Danıştay'a dava açtı.

DEİK HÜKÜMETE BAĞLANMIŞTI

Ekonomist Dergisi'nin haberine göre Eylül 2014'te hayata geçirilen düzenleme ile DEİK iş konseyleri, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'ye bağlanmıştı. İş dünyasında şok etkisi yaratan bu düzenlemenin Gülen cemaatine yakın TUSKON'un iş dünyasındaki gücünü azaltmak için uygulamaya konulduğu yorumları yapılmıştı.

DİNÇER KATILMAMIŞTI

Eylül ayı sonunda gerçekleştirilen yönetim kurulu toplantısında, eski MÜSİAD Başkanı olan, İktisadi Kalkınma Vakfı Başkanı Ömer Cihad Vardan DEİK Başkanı olarak seçilmişti. DEİK İcra Kurulu Başkanı sıfatı bulunan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu DEİK yönetimindeki görevinden istifa ederken, dönemin Türk-ABD İş Konseyi Başkanı Haluk Dinçer ise toplantıya katılmamıştı.

TÜSİAD DEİK'TEKİ DEĞİŞİMİ MAHKEMEYE TAŞIDI

Aldığımız bilgilere göre, Haluk Dinçer, DEİK ile ilgili tasarrufunu yalnızca toplantılara katılmamakla sınırlı tutmadı. Yönetimi ve hukukçuları ile değerlendirmelerde bulunan dönemin TÜSİAD Başkanı Dinçer, başkanlığının son günlerinde DEİK'teki değişiklikleri mahkemeye taşıdı.

TÜSİAD: AMACIMIZ YIPRATMAK DEĞİL

TÜSİAD yönetimi, DEİK yönetiminden ayrılma isteğiyle ve yıllık gelirinin yüzde 1'ini DEİK'e vermenin yasal olmadığı gerekçesiyle Danıştay'a dava açtı. Ekonomist'e konuşan TÜSİAD kaynakları, davanın birkaç hafta içinde sonuçlanmasını beklediklerini belirtirken, "Amacımız DEİK'i yıpratmak değil. Ama gönüllülük esasına göre faaliyet gösteren bir dernek olarak kamu kurumunda görev yapmayı doğru bulmuyoruz" diyor.

DEİK: KENDİLERİ BİLİR

DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan ise TÜSİAD tarafından Danıştay'a dava açıldığını doğruladı. TÜSİAD'ın DEİK'teki yenilenmeyi mahkemeye taşıması konusunda "Kendileri bilir" yorumunu yapan Vardan, "Dava açıldığını sonradan öğrendik. Ben geçen hafta yeni TÜSİAD Başkanı Cansen Hanım'a hayırlı olsun ziyaretinde bulundum. Aramızda bir problem yok. MÜSİAD başkanı olarak da TÜSİAD ile ilişkileri geliştiren kişiyim. Bana davanın Dinçer dönemindeki sıradan bir prosedür olduğu söylendi" dedi.

GELİRİN YÜZDE 1'İ DEİK'E AKTARILACAK

DEİK'in yapısı ve işleyişi, Eylül 2014'te Meclis'te kabul edilen torba yasaya ilişkin verilen bir son dakika önergesiyle değiştirilmişti. Yeni yasaya göre, DEİK yönetiminin Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) ve Türkiye Müteahhitler Birliği'nden (TMB) beş asil üyeden ve seçilecek 12 yönetim kurulu üyesinden oluşmasına karar verilmişti. Ayrıca düzenleme ile TOBB, TÜSİAD, MÜSİAD, TMB'ye her yıl gelirlerinin yüzde 1'ini DEİK'e aktarma zorunluluğu getirilmişti. (Kaynak.Ekonomist)

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Ekonomi Bakanlığı Danıştay Türkiye Memur Politika Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Enflasyonda en zor dönem bitti, artık düşüş göreceğiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Enflasyonda en zor dönem bitti, artık düşüş göreceğiz

Hakkari'de bir manav üzerinde 'Allah' yazan karpuz buldu

Hakkari'de bir manav üzerinde 'Allah' yazan karpuz buldu

Gamze Özçelik'ten sürpriz evlilik! Reshad Strik ile nikah masasına oturdu

Gamze Özçelik'ten sürpriz evlilik! Reshad Strik ile nikah masasına oturdu

Bakmadan Geçme

Yarın ne sınavı var? 9 Haziran Yarın hangi sınavlar, hangi ÖSYM sınavı var? Ahmet Selim Kul kimdir? Ahmet Selim Kul kaç yaşında, nereli? Ahmet Selim Kul hayatı ve biyografisi! Haber Global Digiturk'de hangi kanalda? Haber Global Digiturk'de kaçıncı kanalda, sırada? Mehmet Akif Ersoy hangi takımlı? Sunucu Mehmet Akif Ersoy hangi takımı destekliyor? Ali Koç - Aziz Yıldırım CANLI İZLE! Ali Koç/Aziz Yıldırım canlı yayını hangi kanalda, nereden izlenir? Ali Koç/Aziz Yıldırım hangi kanalda? Ali Koç/Aziz Yıldırım canlı yayını nerde yayınlanıyor? Anadolu Efes - Fenerbahçe Beko maçı ne zaman? Anadolu Efes - Fenerbahçe Beko maçı saat kaçta, hangi kanalda? Babalar günü ne zaman 2025? Babalar günü 2025 yılında hangi güne, hangi tarihe denk geliyor? Demir 5 TL çıkacak mı? Madeni 5 TL piyasaya mı sürülüyor? Yeni demir 5 TL nasıl olacak? Portekiz Hırvatistan maçı CANLI izle! (HD) 8 Haziran Portekiz Hırvatistan maçını hangi kanal veriyor, nereden izlenir? Pazar günü kargolar açık mı 2024? Pazar günü kargolar saat kaça kadar açık, kaça kadar dağıtım yapıyor? Emekli maaşı bayramdan önce yatacak mı 2024? Emekli maaşı bayramdan önce ödenecek mi? Gamze Özçelik evli mi? Gamze Özçelik kiminle evli, eşinin adı ne? Muharrem Akkuş yaşıyor mu? Muharrem Akkuş öldü mü, neden öldü? Muharrem Akkuş ölüm sebebi ne? Hepsijet Pazar günü çalışıyor mu? Hepsijet Pazar günü kaça kadar çalışıyor?
Gazze'de 210 Filistinlinin öldürülmesine Biden ve Netanyahu'dan skandal yorumlar

Gazze'de 210 Filistinlinin öldürülmesine Biden ve Netanyahu'dan skandal yorumlar

500

Yorumlar (8)

selami bayram:

şu tüsiada bir kuruş gitmesinde yunanistana gitsin

2
10
yanıtYanıtla
Niyazi:

Parayı TÜSİAD veriyor zaten. Bundan sonra vermeyeceğiz diyor. Haberi nerenle okuyorsun.

yanıt10
yanıt0
Nazlı:

sAFMISIN SEN PARAYI TÜSİAD VERİYOR

yanıt3
yanıt0
Ahmet:

Saf misin Selami Bayram! IQ kac?

yanıt4
yanıt0
YUNANCI KARDEŞE CEVAP:

SELAMİ ESKİ BİR MANKEN VARDI, BENİM OYUM ÇOBANLA EŞİTMİ DEMİŞTİ O ZAMAN ONA ÇOK KIZMIŞTIM AMA BİRAZ HAKLI BEEE

yanıt1
yanıt0
kenanmobilWeb@haberler.com:

Bu zamana kadar hortumladiklari yetmedi biraz daha istiyorlar beyefendiler

4
3
yanıtYanıtla
MEHMET AKINCI:

Hepsi Rotchild ve Rocfellerin uşaklarıdırlar. . .

3
0
yanıtYanıtla
tose:

ALLAH Doyursun. !!!!!!!!!!!!

2
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title