Haberler

Mücevherciler 9 Ayda 1 Milyar 636 Milyon Dolarlık İhracat Yaptı

Mücevher İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Güner: "Son çeyrekte ihracatımızdaki bu artış seyrinin devam edeceğini rahatlıkla söyleyebilirim"

Türkiye'nin külçe altın hariç mücevher ihracatı 2013 yılının 9 ayında geçen yılın aynı dönemine göre değer bazında yüzde 10,5 artarak 1 milyar 636 milyon dolara ulaştı.

Mücevher İhracatçıları Birliği'nden yapılan açıklamaya göre, Türk mücevherine dünya pazarlarının talebi artıyor. Mücevher İhracatçıları Birliği'nin 2013 yılının 9 aylık verilerine göre Türkiye'nin külçe altın hariç mücevher ihracatı geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 10,5 artarak 1 milyar 636 milyon dolara ulaştı. Külçe altın hariç mücevher ihracatı, aynı dönemde miktar bazında ise yüzde 6,81 gerileyerek 1.604 ton olarak gerçekleşti.

Türk mücevherciler, ocak-eylül 2013 döneminde 1 milyar 464 milyon dolar "altından mamul mücevherci ve kuyumcu eşyası" ihraç etti. Bu ürünleri sırasıyla 77 milyon 246 bin dolar ile "gümüşten mamul mücevherci ve kuyumcu eşyası", 35 milyon 763 bin dolar ile "pırlantalı altından mücevherci eşyası ve aksamı" ihracatı izledi.

Sektörün ihracatı eylül ayında tavan yaptı

Mücevher sektörünün 9 aylık dönemde en çok ihracat yaptığı ülkeler Birleşik Arap Emirlikleri, Irak, Rusya, ABD ve Litvanya olarak sıralandı. Bölgeler açısından değerlendirildiğinde ise ilk sırada Yakın, Orta ve Doğu Asya ülkeleri yer alırken; bu bölgeyi diğer Avrupa ülkeleri, Avrupa Birliği (AB) ve Kuzey Afrika ülkeleri takip etti.

Mücevher İhracatçıları Birliği verilerine göre, 2013 eylül ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayı ile kıyaslandığında, miktarda yüzde 211,26 artışla yaklaşık 422 ton, değerde ise yüzde 15,79 artışla 207 milyon 280 bin dolar olarak gerçekleşti. Eylül ayı sonuçlarına göre 43 milyon 724 bin dolarlık ihracat ile Birleşik Arap Emirlikleri liderliğini korudu.

-  "Son çeyrekte ihracatımızdaki bu artış seyri devam edecek"

Mücevher İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Güner, açıklamada yer alan değerlendirmesinde, "Ülkemiz konum itibariyle tüm mücevher pazarlarının merkezinde yer alıyor. Ürün çeşitliliğimiz ve kalitemizi tüm dünyaya kanıtlamak için çalışmalarımıza devam ediyoruz. İhracattaki yükseliş trendimiz de bu çalışmalarımızın başarısını kanıtlıyor. Özellikle son dönemde gerçekleştirdiğimiz Hong Kong ve İstanbul fuarları çok iyi geçti. Kalite ve çeşitliliğimizle tüm dünyayı cezbettik" ifadelerini kullandı.

Eylül ayı ihracatındaki yükselişin sektör için oldukça önemli olduğuna dikkat çeken Ayhan Güner, "Yılın son çeyreğine girerken eylül ayını geçen yıla göre miktar bazında yüzde 211'lik ihracat artışı ile kapattık. Global piyasalarda yaşanan fiyat düşüşleri bu miktardaki artışın değer olarak yansıması yüzde 15'ler seviyesinde kaldı. Ancak söz konusu yükseliş sektörümüz için çok önemli. Mevcut ihracat pazarlarımıza ticaretimiz artıyor, yeni pazarlara da giriyoruz. Son çeyrekte ihracatımızdaki bu artış seyrinin devam edeceğini rahatlıkla söyleyebilirim" değerlendirmesinde bulundu. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Ayhan Güner Türkiye Eylül Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title