Haberler

İşte İhracatın Liderleri

Geçen Yıl 106 Milyar Dolara Ulaşan İhracatın Liderlerini Belirlemek Amacıyla, Tim Himayesinde Turkishtime Araştırma Ekibi Tarafından Gerçekleştirilen İhracat 1000 Araştırması Tamamlandı.

Geçen yıl yüzde 23,5 artışla 106 milyar dolara ulaşan ihracatın liderlerini belirlemek amacıyla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) himayesinde Turkishtime Araştırma Ekibi tarafından gerçekleştirilen İhracat 1000 araştırması tamamlandı.

İhracatçı Birlikleri Veritabanı'ndaki ihracat kayıt rakamlarından hareketle 1000 firma ile irtibat kurularak gerçekleştirilen araştırma, her yıl olduğu gibi bu yıl da ekonomi politikalarının belirlenmesinde önemli bir veri seti oluşturuyor. Ayrıntılı tablolara, ihracatçı sektörler hakkındaki analizlere, ilk 1000 firma hakkındaki ayrıntılı tablo ve analizlere, ilk 10 ihracatçı firmanın performans değerlendirmelerine ve tüm firmaların iletişim bilgilerine Turkishtime tarafından önümüzdeki ay yayınlanacak 300 sayfalık kitap ile ulaşılabilecek.

2007 yılında iç pazarın daralma eğilimine girmesi ve kur avantajının tekrar ihracatçının lehine dönmesiyle ihracat artışı yüzde 20'nin üzerine çıktı. Bu artışta büyük paya sahip olan otomotiv sektörünün en büyüğü Ford Otosan, ihracatın zirvesine yerleşti. Otomotiv ana sanayisinin ihracatı geçen yıl yüzde 29 artarken, Ford Otosan ihracatını bir önceki yıla göre yüzde 40 artırarak 2 milyar 441 milyon dolardan 3 milyar 413 milyon dolara çıkardı. Adet bazında hepsi ticari araç olan ihracatı 2006'da 185 binden 2007'de 222 bine çıktı. Bu miktarın 135 bini Transit modelinden kaynaklandı. Transit ihracatındaki adet bazlı yüzde 32'lik bu artışta Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin otomotiv pazarındaki canlılık etkili oldu. Öte yandan euro/dolar paritesindeki değişim sayesinde Ford'un adet bazında ihracatı yüzde 20 artarken, dolar bazında yüzde 40 arttı.

Geçen yılı zirvede tamamlayan Tüpraş ise bu yıl ihracatını sadece yüzde 9 artırarak ikinci sırada yer aldı. Petrol fiyatlarındaki artışla birlikte talebin daralmasıyla üretimini yüzde 2 düşürmek zorunda kalan Tüpraş'ı; ihracatını yüzde 13 artıran Toyota takip etti. Dördüncü sıradaki Vestel ise yüzde 8 ihracat artışıyla 2 milyar 553 milyon dolar ihracat gerçekleştirebildi. Şirketin Avrupa'da hızla daralan tüplü televizyon pazarındaki payı halen yüzde 25 seviyesinde dururken, beklentilerden çok daha hızlı gelişen panel televizyon pazarında bugüne kadar sadece yüzde 12'lik bir pazar payına ulaşabilmiş olması Vestel'in ihracatını yavaşlattı. Vestel'in, geç de olsa başlattığı LCD yatırımı ile bu pazardaki rekabet avantajını tekrar ele geçirmesi bekleniyor.

Beşinci sırada ise 1998 yılında Türkiye'den ilk defa ciddi miktarda otomotiv ihracatını gerçekleştirerek otomotiv sektörünün ihracatta önünü açan Oyak Renault yer aldı. Oyak Renault'nun ihracatı geçen yıl yüzde 16 artış ile 2 milyar 529 milyon dolar olarak gerçekleşti.

"HEDEF YÜKSEK KALİTE, YÜKSEK FİYAT" Çalışmayı değerlendiren Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, yaşanan olumsuzluklara rağmen, ihracatçıların zoru başardıklarını vurguladı. Türkiye'nin ihracatını artıran ülkeler sıralamasında başlarda yer aldığını hatırlatan Tüzmen, "İhracatımızdaki başarının en önemli nedenlerinden biri ihraç ettiğimiz ürünlerin kalitesidir. Türk ihracatçısı ihracatının çok önemli bir bölümünü gelişmiş ülke pazarlarına yapmaktadır. Bu pazarlarda ürünlerinin kalitesiyle rakipleriyle başa baş mücadele etmekte ve başarı kazanmaktadır. Nitekim en yüksek ihracat yapan bin firmamızın ihracat yaptığı ülkeler arasıda ilk sıraları gelişmiş ülke pazarları almaktadır" dedi. Önümüzdeki dönemlerde milyar doların üzerinde ihracat yapacak firma sayısının aratacağına inandığını ifade eden Tüzmen, "Hedefimiz yüksek kalite yüksek fiyat ekseninde ihracatımızı arttırmaktır" diye konuştu.

"BU PROJE GELİŞTİRİLECEK PROJELER İÇİN BİR REHBER NİTELİĞİNDE" Konu hakkında değerlendirmede bulunan TİM Başkanı Oğuz Satıcı, "Türkiye'de sağlıklı ekonomik verilere ulaşmakta yaşanan güçlük göz önüne alındığında, yaratılan bu veritabanının önemi daha iyi anlaşılacaktır" diye konuştu. Hazırlanan listenin, makro ve mikro ölçekte politikaların belirlenmesinde adeta bir rehber görevi üstleneceğini ifade eden Satıcı, "Bugün Türkiye'de ihracat yapmayan il kalmadı. Sayıları 46 bini bulan firma ve onların yarattığı değerleri üreten milyonlarca çalışan, Türkiye'nin ekonomik refaha ulaşması ve çağdaş bir uygarlık olabilmesi için var güçleriyle çalışıyorlar" dedi. İhracatçıların her yıl rekorlar kırarak Türkiye'nin ekonomik kalkınması için çalıştıklarını vurgulayan Satıcı, "Yapısal bir sorun olan cari açığı kapatmaya ihracatçının başarıları yeterli gelmiyor. Bu soruna neşter vurmadan, sürdürülebilir bir başarıya ulaşmak imkansız" diye konuştu.

KÜÇÜKLER YİNE DAHA BAŞARILIYDI "İhracat 1000" listesinde ilk 10 firmanın ihracatlarının toplamı bütün listenin yüzde 30'unu oluştururken, Türkiye'nin toplam ihracatının da yüzde 21'ine denk geliyor. Her yıl 40 bin civarında firmanın ihracat gerçekleştirdiği dikkate alındığında sadece 10 firmanın, ihracatın beşte birini gerçekleştirdiği görülüyor. Ancak geçen sene İhracat 1000 listesindeki firmaların ihracat artışı diğer firmalardan daha yavaş oldu. 1000 firmanın ihracatı yüzde 21,1 oranında artarken, diğer firmaların toplam ihracat artışı yüzde 29,2 oldu. Bu da geçen yıllarda olduğu gibi ihracat artışında KOBİ'lerin daha başarılı olduğunu gösteriyor.

EGE GERİLİYOR, KOCAELİ ARTIYOR İhracat 1000 listelerinde öteden beri hep İstanbul'daki firmaların ağırlığı olurken bu durum bu yıl da değişmedi. Geçen yıl listede 540 İstanbullu firma vardı, bu yıl bu sayı yine değişmedi. Listeye Bursa'dan katılan firma sayısı değişmezken (58), Ankara'dan katılan firmaların sayısı bir arttı (43). Listede dikkati çeken en büyük artış, geçen yıl 33 olan Kocaelili firma sayısının bu yıl 40'a çıkmış olması oldu. Ege Bölgesi'nin iki önemli sanayi merkezinde ise gerileme göze çarptı. İzmirli firmaların sayısı 72'den 65'e, Denizlili firmaların sayısı ise 35'ten 30'a düştü. Buna karşın Kocaeli dışında ihracatçı sayısı kayda değer oranda artan bir il ise bulunmuyor.

İHRACATTA KOÇ DAMGASI İhracat 1000 listesinde dikkati en çok çeken gelişmelerden biri Koç Holding şirketlerinin paylarının hızla artıyor olması oldu. Bu yıl listede grubun 14 firması bulunuyor. Listedeki Koç Holding firmaları Ford Otosan, Tüpraş, Tofaş, Arçelik, Beko, Ram, Türk Traktör, Arçelik-LG, Otokar, RMK, Aygaz, Tat, Beldeyama ve Demir Export. Bu 14 firmanın toplam ihracatı tüm listenin yüzde 15'i tutarına denk geliyor. Koç Holding bu haliyle Türkiye ihracatının da yüzde 10'unu tek başına yapıyor.

(BGO-BGO-BA-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title