Haberler

İran'ın Doğalgazı Kısmasıyla İlgili Kafa Karıştıran Açıklama

Güncelleme:

İran'ın Türkiye'ye verdiği gazı kısması üzerine, ismini vermeyen enerji yetkilileri "teknik sorun", enerji uzmanları "rutin" Aksa enerji "haber verilmişti", BOTAŞ ise "kış şartları" açıklaması yaptı.

Rusya'nın Türkiye'ye verdiği doğalgazı kesmesi yada azaltması ile ilgili tartışmalar sürerken flaş haber İran'dan geldi. İran günlük 30 milyon metreküplük gaz akışını yarı yarıya azalttı. Ancak konuyla ilgili Türkiye'den kafa karıştıran üç farklı açıklama geldi.

İSMİNİ VERMEYEN ENERJİ KAYNAKLARINA GÖRE SEBEP ARIZA

İsmini açıklamak istemeyen enerji yetkilileri ise İran'ın yaptığı kesintinin tamamen teknik nedenlerden kaynaklandığını öne sürdü. Açıklamada; İran'dan teknik nedenlerle gaz akışı dün kısa süre azaldığı, şu anda İran dahil Türkiye'ye gaz akışında herhangi bir sorunun olmadığı ifade edildi.

ENERJİ UZMANLARI: HER YIL RUTİN

Doğalgaz piyasası uzmanları, İran'ın Türkiye'ye gönderdiği günlük doğalgaz miktarını yüzde 50'ye varan oranda azaltmasının olağanüstü bir durum olmadığını, bunun her yıl yaşandığını belirtti.

Uzmanlar, günde yaklaşık 28 milyon metreküp gazın geldiği İran'dan önceki gün gaz akışının yarıya indirilerek 13-14 milyon metreküp seviyelerine düşmesini AA muhabirine değerlendirdi.

İran'da geçen hafta 13-15 derece olan hava sıcaklıklarının bu hafta 6-7 derecelere düştüğünü kaydeden uzmanlar, hava sıcaklığının düşmesi nedeniyle İran'ın Türkiye'ye gönderdiği doğalgazda azalma olduğunu söyledi. Bunun, Rusya ile yaşanan gerilimle ilgisi olmadığını anlatan uzmanlar, İran'ın her yıl gönderdiği gaz miktarını havalar soğuyunca azalttığına dikkati çekti.

İran'dan alınan doğalgazda her yıl kış döneminde rutin olarak azalma yaşandığını ifade eden uzmanlar, yapılan kontrata göre gaz akışının kesilemeyeceğini dile getirdi.

İran'ın kendi iç sisteminde de günlük tüketiminin arttığını vurgulayan uzmanlar, Türkiye'nin iki çeşit yaptırım hakkı bulunduğunu, bunlardan birinin tahkime gitmek, diğerinin de yüzde 8'lik gaz bedeline karşı gelen ceza uygulaması olduğunu söyledi.

Uzmanlar, Türkiye'nin İran'la halihazırda devam eden tahkim sürecinde sadece fiyat konusunda değil, eksik teslimat konusunun da incelendiğini belirtti.

Türkiye'nin 2014'de doğalgaz tüketimi 49,2 milyar metreküptü. Doğalgaz ithalatında İran'ın payı 6 milyar metreküple yüzde 18 düzeyinde bulunuyor.

Türkiye'nin günlük ortalama doğalgaz tüketimi 140 milyon metreküp seviyelerinde bulunuyor ancak bu rakam kış aylarında 200 milyon metreküpü aşabiliyor.

AKSA ENERJİ: KISITLAMA İÇİN ÖNCEDEN HABER VERİLDİ

Aksa Enerji, bazı büyük santrallere gaz çekiş miktarlarını yüzde elli kapasite ile sınırlamaları yönünde bildirimde bulunduğunu duyurdu.

Aksa Enerji Üretim A.Ş., 10 Aralık Perşembe günü saat 08.00 itibariyle BOTAŞ'ın bazı büyük santrallere gaz çekiş miktarlarını yüzde elli kapasite ile sınırlamaları yönünde bildirimde bulunduğunu bildirdi. Şirket, Antalya santralinde bu kapsamda yarı kapasite ile gaz çekeceğini, bu dönemde Manisa ve Urfa santrallerinin kapasite kullanımları artırılacağını, Bolu termik santralinin de üretimimize destek vermeye devam edeceğini kaydetti. Aksa Enerji'den Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"10 Aralık Perşembe günü saat 08: 00 itibariyle BOTAŞ bazı büyük santrallere gaz çekiş miktarlarını yüzde elli kapasite ile sınırlamaları yönünde bildirimde bulunmuştur. Antalya santralimiz bu kapsamda yarı kapasite ile gaz çekecek olup, bu dönemde Manisa ve Urfa santrallerimizin kapasite kullanımları artırılacak, Bolu termik santralimiz de üretimimize destek vermeye devam edecektir. Yenilenebilir ve linyit santrallerimizin toplam kurulu gücü şu anda 422 MW olup, satış taahhütlerimiz dışında kalan yenilenebilir ve yerli enerji kaynaklı üretimimiz ile Şirketimizin bir ölçüde spot piyasada oluşacak yüksek fiyatlardan faydalanabileceği düşünülmektedir".

BOTAŞ: KIŞ ŞARTLARINDAN OLDU

İran'dan alınan doğalgaz miktarında 8 Aralık'ta saat 02.00 itibarıyla yüzde 50 azalma olduğu bildirildi.

BOTAŞ'tan yapılan açıklamada, İran'dan Türkiye'ye getirilen doğalgazın teslim basıncının 8 Aralık'ta saat 02.00 itibarıyla kontrat değerinin altına düştüğü için doğalgaz miktarında yarı yarıya azalma olduğu belirtildi.

İranlı yetkililerle görüşme yapıldığı belirtilen açıklamada, durumun çetin kış şartları nedeniyle İran'ın artan doğalgaz tüketimi ve teknik sebeplerden dolayı oluştuğu ve bu ülkenin en kısa sürede normal gaz sevkıyatı için gerekli çalışmaları gerçekleştirdiği kaydedildi.

Açıklamada, çarşamba sabahı itibarıyla İran'dan alınan gaz miktarının kademeli olarak arttığı ve normal değerlere yaklaştığı, endişe edilecek bir durumun söz konusu olmadığı ifade edildi.

TÜRKİYE TAHKİME GİDEBİLİR

İran'dan alınan doğalgazda her yıl kış döneminde rutin olarak azalma yaşandığını ifade eden uzmanlar, yapılan kontrata göre gaz akışının kesilemeyeceğini dile getirdi. İran'ın kendi iç sisteminde de günlük tüketiminin arttığını vurgulayan uzmanlar, Türkiye'nin iki çeşit yaptırım hakkı bulunduğunu, bunlardan birinin tahkime gitmek, diğerinin de yüzde 8'lik gaz bedeline karşı gelen ceza uygulaması olduğunu söyledi. Uzmanlar, Türkiye'nin İran'la halihazırda devam eden tahkim sürecinde sadece fiyat konusunda değil, eksik teslimat konusunun da incelendiğini belirtti. Türkiye'nin 2014'de doğalgaz tüketimi 49,2 milyar metreküptü. Doğalgaz ithalatında İran'ın payı 6 milyar metreküple yüzde 18 düzeyinde bulunuyor. Türkiye'nin günlük ortalama doğalgaz tüketimi 140 milyon metreküp seviyelerinde bulunuyor ancak bu rakam kış aylarında 200 milyon metreküpü aşabiliyor.

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Rusya Federasyonu Aksa Enerji Türkiye İran Dünya Ekonomi Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

500

Yorumlar (6)

GERÇEK:

iran nasıl müslüman, böyle müslümanlık olmaz. . . !

15
1
yanıtYanıtla
adıyamanlı:

iran hain devlettir. rusyanın yanında

14
0
yanıtYanıtla
Sii:

İranı da vurmamız lazım gerçi var olan irademizle dünya karşımızda duramaz

7
4
yanıtYanıtla
malıçlı:

ya niye acemlerle ruslarla uğraşıyoruz alın gazı azerilerden türmenlerden onlar kıvransın gazı satmak için

7
0
yanıtYanıtla
bitlisli:

bu sahte müslümanın ne zamandan beri türkiyeden yana saf tuttuğu görülmüş ruslar birgün kayacak size bunu onutmayın

1
0
yanıtYanıtla
Adınızı Yazınemekli:

irangazı kestibotaşa gün doğdu yılbaşında doğalgaza zamyapacakalr aliştesanabahane ulannetilki birhüküme tbu hükümet yalan makinasıtam saktekar yalanhiledolanladevle työnetilmez birgüngelirhalkipiboğazınageçirirbuhalksalakmalakama biruyanırsa kaçacakdelikt ebulamassınız menderesin akibeti özalınakibetin ibirdaha düşünün siiznakibetinizneolacakmerak ediyom

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title