Haberler

Gto'da Ekonomi Sohbetleri

Gaziantep Ticaret Odası (GTO), 2015 ekonomisini, dünyayı şekillendiren yeni gelişmeler çerçevesinde değerlendirmek amacıyla ekonomi sohbetleri düzenledi.

Gaziantep Ticaret Odası (GTO), 2015 ekonomisini, dünyayı şekillendiren yeni gelişmeler çerçevesinde değerlendirmek amacıyla ekonomi sohbetleri düzenledi.

Moderatörlüğünü Şevin Ekinci'nin yaptığı "Ekonomi Sohbetleri1" programı GTO Toplantı Salonu'nda gerçekleştirdi. GTO Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, toplantıda yaptığı konuşmada, Gaziantepli girişimcilerin üretimin hemen her alanında yer alıp dünyaya açıldığını belirtti. Gaziantepli işadamlarının birçok alanda tecrübeli olduğuna dikkati çeken Bartık, şöyle devam etti:

"Geçmişte Irak'ın önemli bir bölümünü biz inşa ettik. Ancak Suriye'de daha büyük bir pazar olduğuna inanıyoruz. Çünkü bu ülke yerle bir oldu. Suriye'ye huzur ortamı geldiğinde kentlerin yeniden eski haline gelmesinde Gaziantepli inşaatçılar önemli rol alacak. Irak'da olduğu gibi Suriye'de de büyük inşaat çalışmaları olacak. Tabi bunun için inşaat şirketlerinin birleşerek büyümesi gerekiyor. Milyar dolarlık bütçeli şirketlerimiz olması lazım. İnşaatçılarımızı bir araya gelmeye davet ediyorum."

Bartık, Irak ve Suriye gibi Rusya'da da büyük bir inşaat pazarının var olduğunu belirterek, bu ülkede altyapının da üstyapının da yeniden inşa edilmesi gerektiğini ifade etti.

Piri Reis Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taner Berksoy ise, Türk ekonomisinin krize dayanıklı hale geldiğini söyledi. Türkiye ekonomisinin önemli avantajlara sahip olduğunu vurgulayan Berksoy, bu avantajların başında ise iç pazar talebi, ticaret merkezlerine yakınlık, düşük borçluluk düzeyi ve düzgün kamu maliyesinin yer aldığını ifade etti. Berksoy, Türkiye'nin bu avantajlarını da son yıllarda daha iyi kullanır hale geldiğini ancak gerçek potansiyelinin henüz daha uzağında olduğunu vurguladı. Son dönemlerde yaşanan kriz iddialarına da değinen Berksoy, "Türk ekonomisi krize dayanıklı hale geldi. Bu hepimiz için çok sevindirici bir durum ama ne yazık ki ülkemizde bazı sorunlar bulunuyor. Bu sorunların başında ise bana göre tasarruf yapamama yer alıyor. Tasarruf sorununun aynadaki yansıması da zaten cari açık olarak karşımıza çıkıyor" ifadelerini kullandı.

Dolar ve faizle ilgili güncel konularla ilgili bir soruları da yanıtlayan Berksoy, şunları aktardı:

"Dolar endeksindeki gelişmeyi likidite daralmasının yarattığı bir olay olarak görüyorum. Ne zaman olacağı belli değil ama haziran gibi düşünülüyor, piyasadaki dolar arzı daralacak. Dolayısıyla dolar daha ender bir hale gelecek. Şu anda da bunun ilk provası yapılıyor. Faiz konusunda ise biraz daha sabırlı olmak lazım, bu süreçte de biraz konuşmacılar ve siyasiler daha dikkatli, duyarlı olmalı."

Ekonomi ve Dış Politika Araştırma Merkezi (EDAM) Başkanı Sinan Ülgen de Türkiye genelinde illerinde ve bölgelerin ekonomik verileriyle ilgili sürekli olarak araştırmalar yaptıklarını belirtti.

İncelenen veriler ışığında doğu ve batı illeri arasındaki rekabet endeksi farkının net bir şekilde görüldüğünü anlatan Ülgen, "İstanbul'un hem toplu endekste hem de diğer alt endekslerde Türkiye genelinden ayrışan ve ortalamaları etkileyen ağırlığı bulunmaktadır. O yüzden bu durumu normalleştirecek yeni politikaların benimsenmesi gerekir" dedi.

Gaziantep'in ekonomi anlamında bölgesi ve yakın coğrafyası için başarı hikayesi yazdığına dikkati çeken Ülgen, bir çok kalemde başarılı olan kentin eğitim alanında başarısız bir tablo çizdiğini bunun üzerine de çalışmalar yapılması gerektiğini kaydetti. Konuşmaların ardından GTO Başkanı Bartık, konuşmalara hediye verdi. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Gaziantep Ticaret Odası Taner Berksoy Türkiye Ekinci Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Ünal Aysal kimdir, daha önce GS başkanı oldu mu? Ünal Aysal zengin mi, serveti ne kadar? 2 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 2 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 2 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 2 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 2 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Sasa Obradovic Zeljko Obradovic kardeş mi? Sait Toktaş kimdir? Şehit Piyade Uzman Çavuş Sait nereli, kaç yaşında, memleketi neresi? Cenaze namazı nerede kılınacak? PSG Şampiyonlar Ligi kazandı mı? PSG Şampiyonlar Ligi kupası var mı? PSG - B.Dortmund kaç kaç, maç bitti mi? PSG – B.Dortmund ÖZET – GOLLER izleme linki var mı? Süheyl Batum kimdir? Süheyl Batum zengin mi, serveti ne kadar? FED faiz kararı ne oldu? FED faiz indirdi mi, artırdı mı 1 Mayıs 2024? Ankara'da yarın okullar tatil mi 2 Mayıs Perşembe? Fenerbahçe Beko Monaco maçı hangi kanalda, saat kaçta? EUROLİG Fenerbahçe Beko Monaco Basket maçı CANLI ŞİFRESİZ izleme linki var mı? Giresun Belediye Başkanı hangi partiden? Giresun Belediye Başkanı Fuat Köse kimdir? Al Nassr Al Khaleej maçı ne zaman,sat kaçta? Al Nassr Al Khaleej CANLI izleme linki var mı, Ronaldo oynuyor mu? PSG - B.Dortmund CANLI izleme linki var mı? PSG - B.Dortmund ŞİFRESİZ yayın var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title