Haberler

Gelişen Piyasalarda FED Kararı Sonrası Endişeli Bekleyiş

Güncelleme:

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, FED'in tahvil alımını sürdürme kararının piyasalara olan etkisini değerlendirdi.

MUSAB TURAN - İstanbul Mücevherciler, Kuyumcular ve Sarraflar Derneği Başkanı ve Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, ABD Merkez Bankası'nın ( Fed )  tahvil alımını sürdürme kararıyla yatırım araçlarının sert yükseliş sonrası "hazmetme süreci"ne girebileceğini kaydetti.

AA muhabirinin altın fiyatlarına ilişkin sorularını yanıtlayan Yıldırımtürk, Fed'in tahvil geri alımlarına devam kararının gelişmekte olan piyasalarda belli bir rahatlatma oluştursa da, piyasa oyuncuları için "spekülatif işlemlere" yeni bir zemin hazırlanmış olduğunu anlattı.

Fed Başkanı Ben Bernanke'nin Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında piyasalara ters düşmemek adına tutumunu yumuşatmış olabileceğine işaret eden Yıldırımtürk, şöyle konuştu:

"Fed yeni bir tarihe kadar tahvil geri alımlarını devam edecek. Ancak, likidite artışının Amerikan ekonomisine beklenen faydayı sağlayamadığı da biliniyor. Görevi 31 Ocak 2014'te sona erecek Fed Başkanı Bernanke, alınan bu kararla gider ayak piyasalarla ters düşmek istemedi. Ayrıca, önümüzdeki günlerde ABD'de bir süreden beri ertelenen 'Bütçe tavanı' konusu yeniden gündeme gelecek. Bu konuda piyasaların daha fazla bozulması istenmemiş de olabilir."

Gelişen piyasaların fiyatladığı tahvil alımlarının sınırlanması konusunun önümüzdeki aylarda tekrar gündeme geleceğine dikkati çeken Yıldırımtürk, bu açıdan bakıldığında özellikle altın fiyatında alıcı getirmeye yönelik "spekülatif işlemlere" devam edilecek beklentisi olduğunu söyledi.

Yatırım araçlarının yönünde en önemli göstergenin ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin seyri olacağını dile getiren Yıldırımtürk, 2 gün önce ABD 10 yıl vadeli tahvillerin faizinin yüzde 2,87'den, yüzde 2,67'ye kadar gerilerken, altın fiyatının da 1.318 Dolar/Ons'tan 1375 Dolar/Ons'a kadar yükseldiğini anımsattı.

"Daha sonra tepki alımlarıyla 10 yıllıkların faizi yüzde 2,70'e yükselirken altın 1.365 Dolar/Ons'a geriledi"  diyen Yıldırımtürk, altın yatırımcısına iyi gözlem yapılması uyarısını yineledi.

"ABD'den açıklanacak veriler olumlu geldiğinde altın fiyatları gerileyecektir"

Altın yatırımcısına, küresel makroekonomik gelişmelerin iyi gözlenmesi gerektiğini hatırlatan Yıldırımtürk, ABD'den gelecek ekonomik dataların daha yakından izleneceğini, ABD'de açıklanacak, işsizlik, istihdam, enflasyon ve büyüme, dış ticaret verileri gibi aylık makro ekonomik göstergelerin çok yakından takip edileceğini ifade etti.

Yıldırımtürk, "Söz konusu veriler olumlu yönde geldiğinde, dolar paritesi ve ABD hisse senedi endeksleri, bunun yanında ABD 10 yıllık tahvil faizleri yükselirken, altın ve diğer kıymetli metaller, emtia ve petrol fiyatları gerileyecektir. Anılan veriler olumsuz geldiğinde de, söz konusu yatırım araçları fiyatları mevcut seviyelerinden bir miktar geri çekilecek gibi görünüyor" diye konuştu.

Kapalıçarşı'da haftayı yatay kapattı

Kapalıçarşı'da işlem gören 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı bu hafta yüzde 0,41 oranında değer kaybetti. Haftalık olarak Cumhuriyet altını yatay seyrederek  577 lira oldu. Önceki hafta sonu 86,10 lira olan 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı 85,75 liraya geriledi, geçen hafta sonu 577,00 lira olan Cumhuriyet altınının satış fiyatı ise değişmedi.

Bu arada dün haftanın son işlem gününde dolarda yukarı, borsada da aşağı yönlü hareketler görülmesi, Fed kararı sonrası gözlenen trendlerin önümüzdeki günlerde düzeltmeye tabi olacağı beklentisini güçlendirdi. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Mehmet Ali Yıldırımtürk Fed Ekonomi Haberler

3 polis müdürüyle ilgili soruşturma hangi aşamada? Yerlikaya'dan bir açıklama daha

3 polis müdürüyle ilgili soruşturma hangi aşamada? Yerlikaya'dan bir açıklama daha

Eski günlerine döndüğü söylenen Arda Kural'ın son hali

Eski günlerine döndüğü söylenen Arda Kural'ın son hali

Evinde yasak aşk kaçamağı yapan kadın, kocasına yakalandı! Bıçak ve boru anahtarıyla dehşet saçtı

Evinde yasak aşk kaçamağı yapan kadın, kocasına yakalandı! Bıçak ve boru anahtarıyla dehşet saçtı

Neler dedi neler! Aziz Yıldırım'dan ortalığı ayağa kaldıran sözler

Neler dedi neler! Aziz Yıldırım'dan ortalığı ayağa kaldıran sözler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title