Haberler

Emekli Türk Uçak Teknisyeninin Yaptığı Motorlar Yurt Dışında Kullanılıyor

Güncelleme:

Bursa'da, sanayi tipi fan üreten, Türk Hava Kuvvetlerinden emekli uçak teknisyeni Fahri Dönmez'in atölyesinde geliştirdiği içten yanmalı "iki zamanlı" motorlar yurt dışında kullanılıyor.

Bursa'da, sanayi tipi fan üreten, Türk Hava Kuvvetlerinden emekli uçak teknisyeni Fahri Dönmez'in atölyesinde geliştirdiği içten yanmalı "iki zamanlı" motor, yurt içi ve yurt dışında paramotorlarda (motorlu yamaç paraşütü) kullanılıyor. Dönmez'in ekibiyle ürettiği iki zamanlı 16 motor, Türkiye'de kullanılırken, Almanya'ya tanıtım amaçlı gönderdiği bir motor ise "Made in Türkiye" imzası taşıyor.

Türk Hava Kuvvetlerinden 1999'da emekli olan uçak teknisyeni Fahri Dönmez, beraberindeki ekiple 2001'de Bursa'da kurduğu küçük bir atölyede sanayi tipi fan üretimine başladı.



Bir süre sonra M-480 ve M-60 tankları için soğutma fanları da yapan Dönmez, fan ve pervane sisteminden esinlenerek, benzinli ağaç kesme testeresinin motorunda yaptığı değişikliklerle "içten yanmalı iki zamanlı motor" geliştirmeyi başardı.

"PROJE MEZUN OLDU "

Dönmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığından (KOSGEB) danışmanlık hizmeti alarak kurduğu atölyede fan üretimine başladığını söyledi.

Radyal esaslı sanayi tipi fanlarının birçok büyük firma tarafından kullanıldığını anlatan Dönmez, daha sonra hep düşündükleri havacılıkla ilgili çalışmalara başladıklarını belirtti.

Dönmez, KOSGEB'e yamaç paraşütü ve havacılık alanında kullanılabilecek motor geliştirmek üzere Ar-Ge inovasyon desteği kapsamında proje sunduklarını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Proje 2 yıl sürdü, bu sürede bir prototip motor ürettik. Bursa'nın imkanları da çok fazlaydı ve motor çok maliyetli olmadı. Hatta KOSGEB desteğini bile kullanmadık ama bu bizi kurula proje sunma konusunda sorumlu kılmıştı ve sonuçlandı. Sonra biz bu motorla uçuş da gerçekleştirdik. Böylece, proje mezun oldu. Sonra endüstriyel ürün desteği kapsamında da biz CNC tezgahlar gelince motorlarımızı kendimiz tasarlayıp ürettik."


"MİKRO ÖLÇEKLİ BİR İŞLETMED DE OLSAK"

İnsanoğlunun uçabildiği en hafif hava aracının paramotor olduğunu ifade eden Dönmez, 20 kilogramlık motor ve şasinin, 3-4 kat ağırlıkta bir insanı uçurabildiğini, bu motorda kendilerini çeken şeyin, ağırlık-güç unsuru olduğunu aktardı.

Bu tarz girişimlerin hep büyük firmalar tarafından yapılabileceğine dair inancın olduğunu anlatan Dönmez, "Siz bazı şeyleri bilgi birikiminiz dahilinde yapmak istediğinizde, kamu da buna destek olduğunda ortaya bir şeyler çıkacaktı. Bu bizi çok heyecanlandırdı. Fan satışları üzerinden az da olsa bir gelirimiz vardı, işletmemiz ayaktaydı. Mikro ölçekli bir işletme de olsak, o heyecanımız bizi bu Ar-Ge'den geri bırakmadı." ifadelerini kullandı.

"İHA'LARDA DA KULLANILABİLECEĞİNİ GÖRDÜK "

Bu motivasyonla çalışmaya devam ettiklerini vurgulayan Dönmez, şöyle devam etti:

"Biz o motivasyonla bu motor üzerine çalıştık. Gördük ki motor savunmada da kullanılabiliyor, insansız hava araçlarında (İHA). Ağırlık-güç ilişkisi bu motoru özel kılıyor. Bunun üzerine Ondokuz Mayıs Üniversitesi ile protokol yapıp İHA'da kullanılmak üzere bir motor geliştirdik. Bu motorlar kar motosikleti benzeri araçlarda da kullanılabilir veya her ne sektör olursa hafif ama güçlü bir motor aranıyorsa bu motor bunun zeminidir. Bunun ötesinde çok motorlar üretilebilir."

YERLİ MOTORDAN OTOMOBİLE

Dönmez, ürettikleri motorların benzinle çalıştığını ve iki zamanlı olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi:

"Tabii ki 4 zamanlı olarak da tasarlanıp, üretilip kullanılabilir. Otomobil motorları genelde 4 zamanlı motorlar, oradaki teknolojinin geldiği nokta da belli. Eminim Türkiye'nin de hedefi o, gelmeye çalıştığı noktalardan biri de bu. Bir yerden başlamak noktasında, böyle küçük bir atölyeden de bir motor mücadelesi verilebilir. Geçmişte eminim Türkiye'de birileri bu işe başladı, belki bugün sürmüyorsa da sebepleri sorgulanabilir. Bizim karınca misali yolumuz bu, varırız ya da varmayız bu mücadeleyi sürdüreceğiz."

"ÜRETTİĞİMİZ 16 MOTOR UÇUYOR"

Dönmez, bu motorun "microlight" tipi hafif uçaklar için geliştirilebileceğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Türkiye'de şu anda ürettiğimiz 16 motor uçuyor. Almanya'ya da gönderdik tanıtım amaçlı, bir aracın arkasında takılı hatta arkasında 'Made in Türkiye' yazıyor. Bizim havacılıkla ilgili bilgiye ihtiyacımız var, bu bilgi fizibl ve makul bir girişimle olursa çalışmalarımız sürer. Bugün benim yarattığım model bu, çünkü bir paramotor dediğiniz, hafif bir kasa ve motordan oluşuyor. Küçük bir atölyede üretiyoruz bunu ve biraz daha büyütürseniz bunu microlight tipi uçak olur. Burada bir veya iki kişi uçabilir o uçakla. Bu çalışmalar devam ederse bir sonraki aşamada 2 kişilik, sonra 4 kişilik uçaklara, çok daha büyük uçaklara götürebilir bizi. Uçak mühendisliği okuyanlar da bu projelerde iş sahibi olur ve geliştirirler kendilerini."

Vecihi Hürkuş ve Nuri Demirağ'ın adlarını motorlarına yansıttı

Fahri Dönmez, ürettikleri 3 farklı motor tipini, Türkiye'nin havacılık alanında çok başarılı çalışmalara imza atmış efsane şahısları Vecihi Hürkuş ve Nuri Demirağ'ın adlarının ilk harfleriyle başlayan VH-120, VH-180 ve ND-240 şeklinde isimlendirdi. Ayrıca Dönmez, Türk bayrağının sembolleri ay-yıldızı kazıdığı motorlarının üzerine "Ayinesi iştir kişinin" manasına gelen İngilizce "The work of a man is the mirror of himself" cümlesini de yazdırdı.





Kaynak: AA / Ekonomi

Vecihi Hürkuş Almanya Türkiye Teknoloji Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1 Mayıs Çarşamba EFT-HAVALE işlemi yapılır mı? 1 Mayıs'ta FAST ile para gönderilir mi? 1 MAYIS İSTANBUL VAPUR SEFERLERİ | 1 Mayıs vapur seferleri iptal mi, vapurlar çalışıyor mu? Hangi vapur hatları iptal edildi? Bahar 11. bölüm izle! Bahar dizisi yeni bölüm tek parça izle! Bahar dizisi son bölüm neler oldu? 1 MAYIS TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ Mİ? 1 Mayıs'ta otobüsler, Marmaray, vapurlar, tramvay bedava mı? 1 MAYIS BANKALAR TATİL Mİ? 1 Mayıs Çarşamba bankalar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda bankalar çalışıyor mu? 1 Mayıs AVM'ler ve marketler açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs'ta AVM'ler ve marketlerin çalışma saatleri 2024! Resmi Gazete bugün (1 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI MESAJLARI 2024! 1 Mayıs sözleri neler? 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü sözleri! Anlamlı, kısa ve yeni 1 Mayıs mesajları... Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs maaş yatar mı, 1 Mayıs'ta maaş hesaba geçer mi? 1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 1 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır?
500

Yorumlar (33)

HALİL GÜNER:

ALLAH YARDIMCIN OLSUN AMAN CHP LİLER DUYMASIN AYAKLANIRLAR

39
9
yanıtYanıtla
CHP:

CHP ZAMANINDA BU ÜLKE KENDİ UÇAĞINI KENDİ DENİZALTISINI ÜRETTİ . . . . ARAŞTI BULURSUN . . . TÜRK HAVA KURUMU MUZESİNE BAK. . . BATIRAN AMERİKANCI YOBAZ MENDERESTİ . . . . ÜÇAK FABRİKALARINI TRAKTÖR FABRİKASINA ÇEVİRDİ. . . . ŞİMDİ SUÇLU CHP Mİ OLDU CAHİL

yanıt3
yanıt26
DNGLK CHPLİ:

CHP EVET İSTİKBAL GÖKTE DEĞİLDİR TARLADADIR UÇAK NEYİNE TRAKTÖR NEYİNE YETMİYOR

yanıt1
yanıt0
VATANSEVER:

en kısa zamanda otomobil motoru yapmalısın.

22
0
yanıtYanıtla
aaa:

evet yapsında paralel ve ajanlar kellesini götürsün. . . ıspartada düşürülen uçakta kaç tane toryum mühendisini ve aselsanda çalışan kaç mühendisi intihar süsüyle öldürdüler haberleri okumuyorsun galiba. .

yanıt10
yanıt1
kel tepe:

Tebrik ederim , sizi zaten tanıyoruz , bireysel ucuşlar için maliyet çok önemli spora katkınız büyük.

20
0
yanıtYanıtla
DDD:

lan bi arabayi beceremediniz ucakmi kaldi

2
18
yanıtYanıtla
Adınızı Yazınbaba yorgun:

agirlik bomba tasiyabilen ihalari üretelim gerisi bos

19
0
yanıtYanıtla
TOK AÇIN HALİNDEN NE ANLAYA:

Bu başarılı insan Emekli ASUBAY olsa gerek ama ne hikmetse, VECİHİ HÜRKUŞ, NAMIK EKEN GİBİ , ülkemizde isim yapmış başarılı insanlardan bahsederken, ASUBAY kelimesini kullanmaktan imtina ediyorlar. BU ülkenin ORDUSUNU BU kahramanlar yürütüyor. ÖNÜNÜZDE SAYGI İLE EĞİLİYORUM; çalışkan insanlar. Başarılarınızın daimi olması dileğiyle.

18
0
yanıtYanıtla
cimcik:

Evet firmanin adi alida ve muadil motorlarin dortte bir fiyatina satiyor bu arkadasimiz..

17
0
yanıtYanıtla
Tüm 33 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title