Haberler

Ecb Başkanı Draghi'den "Uzun Süre" Düşük Faiz Vurgusu

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, ECB'nin faizlerin uzun süre mevcut seviyelerde ya da daha düşük kalmasını beklediğini söyledi

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, ECB'nin faizlerin uzun süre mevcut seviyelerde ya da daha düşük kalmasını beklediğini söyledi.

Draghi, ECB'nin politika faizini değiştirmeden rekor düşük seviye olan yüzde 0,5'te bırakmasının ardından Frankfurt'ta düzenlediği basın toplantısında genişlemeci para politikasının gerektiği sürece devam edeceğini belirterek, ECB Yönetim Konseyi'nin faiz oranlarının mevcut seviyelerde ya da daha düşük kalmasını beklediğini aktardı.

Avro Bölgesi'ndeki risklerin aşağı yönlü olduğunu yineleyen Draghi, istihdam piyasası koşullarının zayıf olmaya devam ettiğini, aşağı yönlü risklerin beklentiden daha kötü olan ekonomik aktiviteden kaynaklandığını söyledi.

Draghi, "Avro Bölgesi enflasyon bekleyişleri güçlü bir şekilde çapalanmış durumda, enflasyon orta vadede 'kontrol altında' kalmaya devam ediyor. Yılın kalan bölümünde enerji fiyatlarına bağlı olarak enflasyonda volatil bir seyir izlenebilir. Enflasyonda yukarı yönlü riskler dolaylı vergiler ve emtia fiyatlarından, aşağı yönlü riskler ise zayıf ekonomik koşullardan kaynaklanıyor" dedi.

Draghi, ECB toplantısında faiz konusunun kapsamlı bir şekilde tartışıldığını, geniş zaman diliminde faizlerin uzun süre mevcut ya da daha düşük seviyelerde kalacağı söyleminin ECB tarafından ilk kez dillendirildiğini vurgulayarak "ECB tesadüf eseri bu söylemi kullanmadı. Bu söylem ilk kez kullanıldı. Yönetim konseyi bütün faiz oranlarının aynı seviyede kalmasını ya da daha düşük seviyede olmasını bekliyor. İlk kez böyle bir karar alıyor ve böyle bir şey söylüyor" diye konuştu..

ECB'nin negatif faize teknik olarak hazır ve açık fikirli olduğunu belirten Draghi, yüzde 0,5 oranındaki faizin en düşük seviye olmadığını söyledi. Draghi ECB'nin geleceğe yönelik mesajlar konusunda görüşbirliği içinde olduğunu vurgulayarak "İleriye yönelik öngörülerimizde vadeye işaret etmedik. Beklenmedik bir adımla ileriye dönük bir sinyal verdik" dedi.

Draghi, bir soru üzerine faizlerin uzun bir süre düşük tutulacağına atfen "Uzun bir süre 6 ya da 12 ay değil, uzun bir zaman demek" ifadesini kullandı.

Kurun bir politika hedefi olmadığını tekrarlayan Draghi, likidite bolluğunun devam edeceğini, bu politikadan çıkışın uzak olduğunu ve tahvil alımının harekete geçirilmeye hazır olduğunu söyledi.

Fed'in geçtiğimiz haftalarda parasal genişleme hızını daraltılabileceğini işaret etmesinin ardından, Draghi'nin faizlerin uzun süre mevcut seviyelerde ya da daha düşük tutulacağını açıklaması ECB'nin gevşek para politikasına devam edeceği anlamını taşıyor.

Piyasalar Draghi'nin açıklamalarıyla moral bulurken, açıklamalar sonrasında avro/dolar paritesi 1,2910 seviyelerine geriledi, Avrupa borsalarındaki ortalama yükseliş yüzde 2'nin üzerine çıktı. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

European Central Bank Merkez Bankası Mario Draghi Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title