Haberler

Çalışma ve Sosyal Hayatımız Sil Baştan Değişiyor

Güncelleme:

Hükümet, çalışma yaşamı ve sosyal güvenlikle ilgili devrim niteliğinde bir paket hazırlıyor.

Emekliden gündelikçiye, esnaftan taşeron işçiye kadar geniş bir kesimi yakından ilgilendiren düzenlemeler, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın onayı alınarak yaşama geçirilecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, çalışma yaşamında atılacak adımlara ilişkin önemli mesajlar verdi.

2 KİŞİ ÇALIŞTIR PRİMDEN KURTUL

2 kişi istihdam eden emekliden destek primi almayalım diyoruz. Böylece yüzde 15 destek primi vermeyecek. Bu kapsamda olan 160 bine yakın kişi var. Konuyu Başbakan'la da görüşeceğiz. İstihdamı da teşvik etmiş olacağız. Düşünün sadece bir kişi çalıştırsa 4-5 kişilik ailenin geçindirilmesi anlamına geliyor. Genç emeklilik 15-20 yıl sonra tarihe karışacak.

YAŞI DOLUP PRİM EKSİĞİ OLANLAR

Yaşını doldurup prim günü eksik olanlar konusu da gündemde. Birçok konu gibi bu da inceleniyor. Ancak önüme gelen bir çalışma yok.

1.3 MİLYON KİŞİYE SAĞLIK HİZMETİ

Bugün 22 milyar lira Bağ- Kur alacağı var. Yıllarca biriken kronik bir alacaktan söz ediyoruz. Vatandaş, esnaflığı, ticareti bırakalı yıllar olmuş ama borcu var. Sağlık hizmetlerinden de yararlanamıyor. Yeni düzenleme ile primi, hizmet süreleri donduruluyor. Böylece 1 milyon 300 bin kişi sağlık hizmetinden yararlanabilecek.

KIDEM GÜNDEME ALINMALI

Kıdem tazminatı, 657 sayılı Yasa gibi konularda siyasi süreç çok önemli. O yüzden 2015'te kim göreve gelirse bu konuları hemen gündeme almaları gerekiyor. Kıdem konusunda yüzde 100 çalışan lehine bir düzenleme öngördük.

İLK ATAMAYA 3 YIL ZORUNLULUĞU

Kamu çalışanları konusunda bir dizi yeni adım atılacak. İlk atanacak memurlar gittiği yerde 3 yıl kalacak. kariyer mesleğe atananlar konusunda da düzenleme yapılacak. Örneğin bir uzman yardımcısı sınırsız bir şekilde başka kurumlara geçiş yapabiliyordu. Bu da ciddi sıkıntılara neden oluyordu. Şimdi Hazine'den Maliye'ye geçerse başka yere gitmeyecek. Kadrosu orada sabit kalacak.

TAŞERONDA KEYFİLİK BİTİYOR

Bugün kamuda 200 bin işçi var, 700 bin taşeron var. Kamuda taşeron çalıştırmada bir keyfilik var. Asıl işçi ile alt işveren işçisi arasında karmaşık bir durum var. Bunun netleşmesi gerekiyor. Çalışmayla kamuda bir çizgi çekilecek. Hangi işlerin asıl, hangilerinin hizmet alımı şeklinde olacağının tasnifini yapacağız. 'Kamuda şu işleri yapanlar asıl işçi olacak' diyeceğiz. Böylece bir hemşire, taşeron işçi olarak çalıştırılamayacak. Bakıyorsunuz kamuya temizlik elemanı alınıyor ancak başka işlerde çalıştırılıyor. Muvazaalı bir işlem söz konusu oluyor. Taşeron işçinin de izin hakkı, 3 yıl güvencesi, kıdemi olacak. bugün bakıyorsunuz Karayolları'nda 3 bin TL maaşlı işçi var, bir de aynı hizmeti veren 900 TL alan taşeron işçisi var. Bu son bulacak. Özel sektörde de asıl işverene sorumluluk yükleniyor. Örneğin; bir işyeri taşeron şoför çalıştırıyor. Firması şoförün maaşını ödemediğinde asıl işveren önce işçinin maşını verecek.

GÜNDELİKÇİYE FORMÜL BULUNDU

Türkiye'de evde çalışanların sayısı çok yüksek (1 milyon). Kadınlar ve mevsimlik işçilerin istihdam bürosu üzerinden temin edilmesi gündemde. Bürolar etkin hale getirilecek. Böylece 5 gün farklı evde çalışanların sigortası da yatmış olacak. Bu kişilerin kaydı istihdam bürosunda olacak. Diyelim 100 TL'ye geliyor, bunun 20 TL'sini büro alacak. Mevsimlik işçilerin de istihdam bürosu vasıtasıyla gelmesi daha sağlıklı olacaktır. Sektörde kayıt dışılığın da önüne geçilmiş olur. 

Kaynak: Takvim

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Recep Tayyip Erdoğan Faruk Çelik Sil Baştan Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (113)

KADİRkadir@hotmail.com:

SAYIN BAKAN BEN ASGARİ ÜCRETLE ÇALIŞIYORUM 840 LİRA MAAŞ ALIYORUM 400 LİRA EV KİRASI, 2 ÇOCUĞUM VAR KIŞIN SADECE YATTIĞIMIZ ODA VE ÇOCUKLARIN OLDUĞU ODAYI YAKTIĞIMIZ HALDE DOĞALGAZ 250TLDEN AŞAĞI GELMEDİ TELEFON ELEKTİRİK SU PARA BİTTİ. SAYIN BAKAN SÖYLERMİSİNİZ BİZLER YILLARCA BÖYLE NE ZAMANA KADAR BU PARAYLA GEÇİNECEĞİZ ALLAH RAZI OLSUN EŞ DOST ANA BABA AKRABA ONLARIN KATKILARIYLA ACI ZULÜM GEÇİNMEYE ÇALIŞIYORUZ BİZM DE ADAM GİBİ KİMSEYE MUHTAÇ OLMADAN YAŞAMAYA HAKKIMIZ YOKMU ÇOCUĞUM BABA BANA ŞUNU AL DEDİĞİ ZAMAN NİYE AY BAŞI GELSİN ALIYIM YALANI ATMAK ZORUNDA KALIYIM Kİ NASIL BİR DUYGU YAŞADINIZMI BAŞBAKAN YAŞADIMI BAKANLAR MİLETVEKİLLERİ YAŞADIMI EMİNİM YAŞAMAMIŞLARDIR YAŞASALARDI BİZ ASGARİ ÜCRETLİLERİN NE ÇEKTİĞİNİ O ZAMAN ANLARDINIZ ŞUAN ÜLKEMİZDE BOŞANMALARIN EVLENENLERDEN DAHA FAZLA OLDUĞU SÖYLENİYOR EKONOMİK YÖNDEN GEÇİNEMEYEN AİLELER NE YAPIYOR HER GÜN TARTIŞMA HER GÜN TARTIŞMA BOŞANMALARIN ARTMASINA SEBEP OLUYOR ONDAN SONRA BİRİLERİ ÇIKMIŞ 3 ÇOCUK YAP DİYOR

72
2
yanıtYanıtla
okan türkmenazun.21@hotmail.com:

bu kadar ekenomik sıkıntıda olmana rağmen internet cafeye gidip yorum yazmışsın ki kişisel bilgisaarının olmadığını farz ediyoruz.. biz de yedik

yanıt0
yanıt0
Osmanlıoskar_0016@hotmail.cm:

gel bursa ya apartman zemin kat 75 m2 sobalı ocak doğalgazlı ev kira 200 TL. 3 çocukluya kadar vereceğiz. ya 3 yıldır aileye diye camda yazı var. nerde kopuk var biraz muahbbet et. Ya dostuna yada bekara istiyorlar. Doğalgaz ve elektrik i üstüne al dediğimiz gibi kaçıyorlar. Eve yerleşse zaten konu komşu onu ihya edecek. Böyle garip bir ülkedeyiz. Adam asgari ücretli 100 m2 den aşağı ev istemiyor. oda 300 TL ye dolu var. 2005 e kadar o evi tutmaya sıraya giriyorlardı.

yanıt0
yanıt0
yazıkheyhevar@hotmail.com:

okan türkmen biri intenete girebiliyor diğe karnı tokmudur sen ne saçmalıyorsun git be adam yorum falan yapma halden anlıyacak beynin yok senin.

yanıt0
yanıt0
mrtmurat_senol23@hotmail.com:

Osmanlı adın kadar adaletli olsan bari 1 senin dediğin o evde 5 kişilik bir aile nasıl sığsın 2 asgari ücretli sonuçta emek verip çalışan bir insan işsiz değil ki konu komşu yardım etsin bu ne kadar ağır değil mi ama senin o beynin almaz bunları asgari ücretliyi millete avuç açtıran yardıma muhtaç eden benim gözümde şerefsizdir

yanıt0
yanıt0
marabaomerolcer02@hotmail.com:

BEN YANLIZCA SAYIN BAŞBAKANA GÜVENİYORUM KUL HAKKINI ALMAYACAĞINA İNANIYORUM

13
44
yanıtYanıtla
Mertmert@gmx.de:

Bırak yalakalığıda baltaya taşa vurmadan adam gibi derdini dile getir tepkini göster, yağcılıktan bir şey çıkmaz Başbakan da senin bu yazını okumaz haberi olmaz, onun derdi imanı dışardaki koyunları nasıl yaparımda melemelerini veya af buyrun nasıl öküzlerin möhlemelerini keserim derdinde, acaba o seni beni adam insan yerine koyarmı, onun AYAKKABI kutularını doldurdu, sen kendi derdine yan.

yanıt0
yanıt0
keml ertekinkml_ertekin@hotm.com:

kul hakkı 840 tl mi cahil olmayın yaaa

yanıt0
yanıt0
MUSTAFA KILIÇmustafa_k_62@hotmail.com:

BU ÜLKEDE BAŞBAKANDAN BAŞKA KUL HAKKI YİYEN BİRİ VARMIDIR.NASIL ÖLECEK ÇOK MERAK EDİYORUM.TOPRAK BİLE KABUL ETMEZZZ

yanıt0
yanıt0
fbcrysis2_erzurum@hotmail.com:

Başbakan ve tüm kabinesi dalmışlar hazineye yedikçe daha fazlasını istiyorlar. Milyonlar, milyarlar havada uçuşuyor. Neredeyse ısınmak için dahi para kullanacaklar...! Tabi halk fakirleşecek iş bulmak zorlaşacak.

23
12
yanıtYanıtla
Tüm 113 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title