Haberler

Akbank'ın Aktifleri 2015'te Yüzde 15 Artışla 252 Milyar Lirayı Aştı

Akbank'ın aktifleri 2015 yılında, bir önceki yıla göre yüzde 15 artışla 252 milyar lirayı, toplam kredileri de 185 milyar lirayı aştı.

Akbank'ın aktifleri 2015 yılında, bir önceki yıla göre yüzde 15 artışla 252 milyar lirayı, toplam kredileri de 185 milyar lirayı aştı.

Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, 2015 yılı sonuçlarına ilişkin açıklamasında, "Belirsizliklerin ülkemizde ve küresel ölçekte yoğun olduğu bir yılı geride bıraktık. 2015 bankacılık sektöründe karlılıkların önemli ölçüde azaldığı bir yıl oldu. Akbank olarak bu koşullara rağmen iyi bir performans sergiledik" dedi.

Akbank'ın 4 milyar 179 milyon lira brüt karından 950 milyon lira vergi karşılığı ayırdığını açıklayan Binbaşgil, 2015 sonunda bankanın konsolide net karının 3 milyar 229 milyon liraya ulaştığını belirtti.

"Ekonomimize sağladığımız desteği kredilerimizle 185 milyar liranın üstüne çıkardık."

Binbaşgil, Akbank'ın Türkiye'nin büyüme hikayesinin önemli bir parçası olduğunun altını çizerek, "Bankacılık faaliyetleri, katma değeri yüksek ekonomik faaliyetlerin desteklenmesi için hayati önem taşıyor.  Biz de bu yıl, kredilerimiz vasıtasıyla ekonomimize sağladığımız desteği, 153 milyar lirası nakdi kredi olmak üzere toplam 185 milyar liranın üstüne çıkardık. KOBİ ve kurumsal kredilerimizle reel sektöre verdiğimiz destek, geçtiğimiz yıla kıyasla yüzde 22 artış göstererek 113 milyarın üzerine çıktı" dedi.

"Yüzde 2.2 seviyesinde bulunan takipteki kredi oranımız yüksek aktif kalitemizin göstergesi"

Akbank'ın aktif kalitesini piyasalardaki belirsizliklerin yüksek olduğu bir dönemde koruduğunun altını çizen Binbaşgil, "Bu yıl da güçlü büyüme performansımızı sürdürürken takipteki kredi oranımızı düşük seviyede tutmayı başardık" dedi. Binbaşgil, takipteki kredi karşılıklarına da değinerek, Akbank'ın genel kredi karşılıkları ile beraber takipteki kredilere yüzde 171 karşılık ayırdığını belirtti.

"Toplam mevduatımız yüzde 22 büyüyerek 149 milyar lira seviyesine ulaştı"

Türkiye'de tasarrufların değerlendirilmesinde en nitelikli adres olmayı hedeflediklerini belirten Binbaşgil, "Yılsonunda yüzde 22 artan toplam mevduatımız, 149 milyar liranın üzerine çıktı. Akbank Yatırım Hizmetleri ile, müşterilerimizin yatırımlarını özgüvenle değerlendirebilmeleri için Ak Yatırım ve Ak Portföy ile ortak bir platform oluşturduk.  Sunduğumuz hizmetin arkasındaki uzmanlık, tecrübe ve yüksek teknoloji ile sektörde farklılaşmaya başladık" dedi.

"Başarılı yurt dışı borçlanma işlemleri, Akbank'a uluslararası piyasalarda duyulan güvenin yansıması"

Akbank'ın gerçekleştirdiği başarılı sendikasyon işlemlerinin uluslararası bankacılık alanındaki gücünün ve saygınlığının göstergesi olduğunu belirten Binbaşgil, "1.2 milyar dolar tutarındaki Mart 2014 sendikasyonumuzu, 2015 yılında artan talep ve düşük maliyet ile yeniledik. Ağustos ayında temin ettiğimiz 335 milyon dolar tutarındaki sendikasyon kredisi ile, 2008'den bu yana 3 yıl vadeli sendikasyon kredisi alan ilk Türk bankası biz olduk. Bu krediye Orta Doğu ve Asya'dan bankaları da dahil ederek yatırımcı tabanımızı genişlettik. Ağustos ayında gerçekleştirdiğimiz 1.2 milyar dolar tutarındaki 1 yıl vadeli sendikasyonu ise, uluslararası piyasalardaki maliyetleri düşürerek, yenilemeyi başardık.  Muhabir bankacılıktaki gücümüzü bir kez daha kanıtlayarak, bu alanda da sektöre yön vermeye devam ettik" dedi ve ekledi:

" Türkiye'nin En Değerli Markası olduk"

"Bu yıl, Türkiye'de En Değerli Marka unvanını alan ilk banka olmanın mutluluğunu yaşadık. Ürün ve hizmetlerimizin üstün kalitesini, uluslararası platformlarda kazandığımız ödüllerle taçlandırdık.  Mobil uygulamamız Akbank Direkt, küresel düzeyde aldığı ödüllere bir yenisini ekleyerek, Global Finance tarafından 'Dünyanın En İyi Mobil Bankacılık Uygulaması' unvanını aldı. Türkiye Müşteri Memnuniyeti Endeksi'nde, özel bankalar kategorisinde ilk sıraya yerleştik. Hizmet kalitemizin müşterilerimizce de teyit edilmesi bizi sevindirdi. Sabancı Üniversitesi ile birlikte yürüttüğümüz Akbank Aile Şirketleri Akademisi, bu yıl ilk mezunlarını verdi."

(Fotoğraflı)

- İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Hakan Binbaşgil Türkiye Akbank Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title