Haberler

"Eğitim Her Engeli Aşar" kampanyası, engellileri eğitimle buluşturacak

Güncelleme:

Türkiye Beyazay Derneği, engellileri eğitimle buluşturmak için hayata geçireceği "Eğitim Her Engeli Aşar" kampanyasıyla 7 bin 104 öğrenciye ulaşmayı hedefliyor.

Türkiye Beyazay Derneği, engellileri eğitimle buluşturmak için hayata geçireceği "Eğitim Her Engeli Aşar" kampanyasıyla 7 bin 104 öğrenciye ulaşmayı hedefliyor.

Türkiye Beyazay Derneği Genel Başkanı Nejla Sümer, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, derneğin Kartal'daki rehabilitasyon merkezinde 180'ye yakın fiziksel, zihinsel, görme engelli ve otistik öğrenciye müzik, spor, beden eğitimi ve bilgisayar alanlarında ücretsiz ders verildiğini anlattı.

Kovid-19 pandemisi nedeniyle merkezin yüzde 50 kapasiteyle çalıştığına değinen Sümer, engelli çocukların uzaktan eğitim sürecinde en çok tablete ve diz üstü bilgisayara ihtiyaç duyduğunu aktardı.

"Eğitim Her Engeli Aşar" kampanyası

Sümer, derneğin engelli bireylerin eğitimine destek olmak için 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde başlatacağı "Eğitim Her Engeli Aşar" kampanyasına ilişkin şu bilgileri verdi:

"Türkiye genelinde 1 yıl süre ile yardım toplanacak kampanya kapsamında toplanması planlanan 20 milyon liralık bir bütçeyle 7 bin 104 engelli öğrencinin eğitimine destek olabilmeyi ve hayatlarına dokunmayı amaçlıyoruz. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde Türkiye genelinde tüm şubelerle birlikte kampanyamız başlatılacak. İnşallah 3 ay içinde istediğimiz rakamlara ulaşırız. Şu an çocuklarımız en çok tablet ve laptopa ihtiyaç duyuyor çünkü çoğu öğrencimiz evden çalışıyor. Kampanya süresinde 150'si lise, 350'si üniversite öğrencisi olmak üzere 500 engelli öğrencimize 10 ay boyunca eğitim bursu vermeyi hedefliyoruz. 3 bin 920 engelli öğrenciye eğitim materyali yardımı yapacağız."

Nejla Sümer, toplumun yüzde 11,6'sının engellilerden oluştuğunu kaydederek, "Engelliliğin bir kusur değil bir beden yapısı olduğunun düşünülmesi gerekiyor. Öğrencilerimiz sınıflarda kaynaştırma eğitimlerinde bazı sorunlar yaşıyor. Engelliliğin çocukların yapısı olduğunu kabul edilirse, çocuklarımızın eğitimi aksamaz." dedi.

Tuğrul Bey Anadolu Lisesi öğrencisi, doğuştan görme engelli Firdevs Melike Alkan, Türkiye Beyazay Derneği Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nde ders alıyor. Müzik dinlemek, enstrüman çalmak ve kitap okumaktan keyif aldığını dile getiren Alkan, "Ortaokulu Türkan Sabancı Görme Engelliler Okulu'nda okudum. Şu an okuduğum karma okulumda, sınıfta sadece ben görme engelliyim. Eğitimden memnunum. Arkadaşlarım ve öğretmenlerimle iletişimim iyi gidiyor." dedi.

"Yavuz Bingöl'le beraber bağlama çalmayı çok istiyorum"

Alkan, müziğe küçük yaşlardan itibaren ilgi duyduğunu belirterek, şunları anlattı:

"Enstrüman çalmak istediğimde, 'Bütün müzik aletlerinin sesini dinle ve hangisi sana cazip geliyorsa onu çal.' dediler. Bağlamayı seçtim. Evimize yakın kursta bağlama çalmayı öğrenmeye başladım. Türkiye Beyazay Derneği'nde çalmaya devam ettim. Halk oyunu alanında ve müzik alanında sesli korolara da katıldım, tiyatroda da oynadım. 7-8 gösteriye çıktım. Gelecekte Yavuz Bingöl ile beraber bağlama çalmayı çok istiyorum. Bu alanda kendimi geliştirmeye devam edeceğim."

Baston kullanmaya 2 yıl önce başlayan Alkan, "İnsanların engellilere karşı biraz duyarlı olmaları ancak bu duyarlılığın aşırısına kaçmamaları gerekiyor. Bazı insanlar, 'Aman düşmesin, kafasını bir yere vurmasın' gibi duyarlılığı abartabiliyorlar. Engellilere karşı vurdum duymaz değil orta şekilde duyarlı olmamız gerekiyor." diye konuştu.

Melike Alkan, hakim olmak ve engellilere yönelik projelerde yer almak istediğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title