Haberler

Efsane Güreşçi Yaşar Doğu Anıldı

Türk Güreşinin Efsane İsmi Yaşar Doğu, Ölümünün 47. Yılında Memleketi Samsun'un Kavak İlçesinde Düzenlenen Etkinliklerle Anıldı.

Türk güreşinin efsane ismi Yaşar Doğu, ölümünün 47. yılında memleketi Samsun'un Kavak ilçesinde düzenlenen etkinliklerle anıldı.

Kavak Kaymakamlığı ve Kavak İlçe Belediyesi tarafından Yaşar Doğu Anma Etkinlikleri kapsamında Halk Eğitim Merkezi'nde panel düzenlendi. Panelin açılış konuşmasını yapan Kavak Belediye Başkanı Bahri Kesici, Yaşar Doğu'nun hayatı Türk milleti için ve özellikle de yetişen sporcular için okunacak çok önemli bir kitap olduğunu söyledi. Kesici, "Onu doğru okuyup doğru anlamak gerekir. Bu kitaptan herkesin ve her kesimin alacağı dersler vardır. Bu nasıl bir sermayedir ki gün geçtikçe değeri artmaktadır. Yaşar

Doğu Türk ve dünya güreşinde sporcu olarak, karakter olarak, dürüstlük, samimiyet yardım severlik, azim, irade, başarı hırsı, sistematik çalışma, zeka, çeviklik, inanç ve ahlak olarak bir markadır. Türk milletinin karakteristik özelliklerini temsil etmede ilk akla gelecek isimlerden biri olan Yaşar Doğu aynı zamanda milletimizin en belirgin sosyal ve kültürel birikimidir" dedi.

Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ise Yaşar Doğu'nun kişiliği, ahlakı hem de spor alanındaki başarısı ile örnek alınması ve unutulmaması gereken değerli bir şahsiyet olduğunu vurguladı. Güzeloğlu, "Özellikle Türkiye Cumhuriyeti'nin hem spor kimliğini hem de spor alanındaki başarısını en üst düzeye çıkarmış uluslararası başarısı ile ülkesini çok büyük bir başarı ile temsil etmiştir. Kendisi gibi çok önemli sporcular yetiştirmiş ve Türk spor hayatına ismini yazdırmıştır. Hiç bir başarı hedef değil, her

başarı onu geçmek üzerine inşa edilmelidir. Türk güreşi ve Türk sporu her alanda gelişme sürecini daha ötesine daha büyüğüne hedeflemek ve bu başarılarında genç kuşaklarca elde edilmek zorundadır. Türk milletinin hem değerlerini hem de gücünü başarı ile taşıyan, temsilen ve aldığı şampiyonluklarla bunu dünya ölçeğinde kabul ettiren Yaşar Doğu rahmetle anıyoruz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından panelistler Güreş Federasyonu Başkanı Dr. Osman Aşkın Bak ve OMÜ Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Türkmen, Yaşar Doğu'nun hayatından kesitler sunarak Türk güreşi hakkında açıklamalarda bulundu.

Federasyonu Başkanı Dr. Osman Aşkın Bak, Yaşar Doğu Turnuvası'nı dünya genelinde yapılan ilk 5 turnuvadan biri haline getireceklerini söyledi. Her yıl gerçekleştirilen Yaşar Doğu Güreş Turnuvası'na şu an 22 ülkenin katıldığını belirten Bak, "Bu sayıyı 35'e çıkartıp, dünyanın ilgisini Türkiye'ye çekmek istiyoruz. Bu turnuvayı değişik sebeplerden dolayı Samsun'da yapmamız imkansız gözüküyor. Bugün güreşte, Türkiye olarak çok kötü durumda değiliz. Dünya şampiyonluklarımız var. Federasyon olarak alt yapıya

büyük önem veriyoruz. Bu konuda önemli projelerimiz de var. Vakti geldikçe uygulamaya sokacağız. Devletin yaptığı özelleştirmelerle bir çok güreş kulübümüz kapanmış durumda. Ancak, kulüpler arasındaki başarılarla güreş yeniden ayağa kalkacak. Samsun'da yeni şampiyonlar, Yaşar Doğular çıkmalı" dedi.

Sivas İl Özel İdaresi'nin güreş takımı kurduğunu, Samsun'un da kurması gerektiğini ifade eden Bak, "Güreş takımı kuran her kuruma federasyon olarak destek veriyoruz. Bu Samsun için de geçerli. 1946'da ki güreşçilerimiz şampiyon olduklarındaki karşılama töreni ile şimdiki arasında çok büyük fark var. O şaşaalı karşılamalar güreş için maalesef şimdi yok artık. Bugün ata sporumuz medyada hak ettiği yeri almıyor. Ancak buna rağmen biz çalışmalarımıza devam edeceğiz" diye konuştu.

Yaşar Doğu'nun talebelerinden dinlediği bir anıyı anlatan Dr. Osman Aşkın Bak, "Bir gün Yaşar Doğu, çuvala odunları doldurmuş, Ankara Gölbaşı'ndaki antrenman salonuna gidiyormuş. Arkadaşları nereye gittiğini sorunca; 'Salonun sobasını yakıp, minderlerin söküğünü dikeceğim' demiş. Şimdi böyle insanları bulmak imkansız. Yaşar Doğu bize, güreşi böyle sevmemiz gerektiğini göstermiştir. Böylesine büyük bir sporcu ve antrenörle çalışmayı çok isterdim. Kendisinin doğrularını ve ilkelerini kendimize düstur

edineceğiz" ifadelerini kullandı.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Türkmen de Yaşar Doğu dönemindeki güreşle günümüzdeki güreşi kıyasladı. Türkmen, kaybolan prestijin ve bozulan imajın yeniden kazınılması, çağdaş ve akademik yönetim anlayışıyla mümkün olabileceğini, hedefe sıkıntıların üzerine ciddiyetle gidilerek ulaşılabileceğine dikkat çekti. Mehmet Türkmen, sözlerini şöyle tamamladı;

"Bu bağlamda; camiada birlikteliğin sağlanması, kulüpleşme ve tesisleşme, antrenör ve hakemlerin bilimsel çalışmaları, eski şampiyonların durumu, altyapı ve geleneksel güreşçilerimiz, medya ilişkileri, sporcu sağlığı ve doping gibi konuların iyileştirilmesi ve geliştirilmesi, eğitimin sağlanabilmesi Türk güreşinin sıkıntılarını giderecektir."

(İG-SA-MFS-S)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Spor

Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title