Haberler

Yunanistan'dan skandal mektup: Türkiye'yi kınayın yoksa Avrupa, Ukrayna'nın ardından yeni bir savaş riskiyle karşı karşıya kalacak

Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Yunanistan'ın Türk F-16'larını taciz etmesi sonrası sarf ettiği "Ey Yunan, İzmir'i unutma. Bir gece ansızın gelebiliriz" sözleri Atina'yı derinden sarstı. BM, AB ve NATO'ya art arda mektuplar göndererek dünyaya Türkiye'yi kınamaları yönünde çağrı yapan Yunanistan, aksi halde Avrupa'nın "Ukrayna'nın ardından yeni bir savaş" riskiyle karşı karşıya kalacağını öne sürdü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Yunanistan'a yönelik açıklamaları üzerine harekete geçen Atina, savaş tehdidi iddiasıyla Türkiye'yi dünyaya şikayet etti.

ERDOĞAN'IN "BİR GECE ANSIZIN GELEBİLİRİZ" ÇIKIŞI GÜNDEMİN İLK SIRASINDA

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçen hafta sonu katıldığı bir etkinlikte "Ey Yunan, tarihe bak, tarihe dön, çok daha fazla ileri gidersen bunun bedeli ağır olur. Yunanistan'a tek cümlemiz var, İzmir'i unutma. Adaları işgal etmeniz falan bizi bağlamaz. Vakti saati geldiğinde gereğini yaparız. Hani diyoruz ya, bir gece ansızın gelebiliriz" demesi Yunanistan'da gündemin ilk sırasına oturdu.

BM, AB VE NATO'YA ART ARDA ŞİKAYET MEKTUPLARI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu sözlerinin ardından Atina, Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB) ve NATO'ya art arda şikayet mektupları gönderdi. Türkiye de buna karşı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun imzasıyla 25 AB ülkesi başkentine, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'e, BM Güvenlik Konseyi Daimi Üyeleri ile NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e, Ege sorunlarının çözümüne ilişkin Türkiye'nin tutumunu ve görüşlerini açıklayan mektuplar gönderdi.

RUSYA'NIN UKRAYNA İŞGALİNİ ÖRNEK GÖSTEREREK ŞİKAYET ETTİ

Bu arada AB endişelerini dile getirirken ABD Dışişleri Bakanlığı da " Yunanistan'ın adalar üzerindeki egemenliği sorgulanamaz" diyerek Atina'nın iddialarına destek verdi. Aldığı uluslararası destekten mutlu olan Yunanistan, son şikayet mektuplarında skandal ifadelere imza attı. Politico sitesinin haberine göre, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias imzasıyla gönderilen son mektupta, Türkiye'nin Yunanistan'a yönelik saldırgan söylemlerine son verilmemesi halinde Avrupa'nın "yeni bir Ukrayna" riskiyle karşı karşıya kalacağı iddia edildi.

Erdoğan'ın sözlerini "Yunan halkına yönelik kabul edilemez tehdit" olarak niteleyen Yunanistan, uluslararası kurumlardan derhal Türkiye'yi kınamalarını istedi. Mektupta, "Bunu zamanında yapmamak ve durumun ciddiyetini hafife almak, bizi kıtamızda yaşanan benzer bir olayı yeniden yaşama tehlikesiyle karşı karşıya getirir. Bu hiçbirimizin görmek istemeyeceği bir şey" ifadeleriyle Türkiye'nin söylemi Rusya'nın Ukrayna işgaline benzetildi.

"İÇ POLİTİKAYA YÖNELİK DEĞİL"

Yunan Bakan Dendias, mektupta Türkiye'deki seçimlere de değinerek Erdoğan'ın sözlerinin seçim öncesi iç politikaya yönelik olduğu iddiasının da doğru olmadığını düşündüklerini belirtti. Dendias, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'e hitaben yazdığı mektupta da, "Türkiye'nin tavrı, NATO'nun birliğini ve uyumluluğunu istikrarsızlaştıran ve kriz zamanında Birliğin güney kanadını zayıflatan bir etmendir" ifadelerini kullandı. Türkiye ve Yunanistan arasında gerilim, son zamanlarda hava sahalarından, Ege Denizi'ndeki adalara, deniz yetki alanları ve kıta sahanlığından, Akdeniz'deki hidrokarbon kaynakları ve Kıbrıs'a kadar birçok konuda hızla artıyor.

Erdem Aksoy
Haberler.com - Dünya

Recep Tayyip Erdoğan Yunanistan Türkiye Atina Dünya Güncel Haberler

500

Yorumlar (15)

cemil karaca :

Yunan şunu bilmeli Türk kimseye benzemez her ne kadar içimizde hainler olsada biz hem onlarla hemde dışardaki düşmanlarımızla savaşacak ve kazanacak güce sahibiz ne ukraynaya nede dünyanın diğer devletlerine düşmanlarımız akıllarını başlarına almalı.

188
39
yanıtYanıtla
Doğuş:

Ne zamanki akp oyları düştü Yunanistan ile gerilim yaşıyoruz. 10 yıl önce Yunanistan aynı değilmiydi

81
110
yanıtYanıtla
Yusuf Kuşçu:

Ne zaman yunanla gerilim yasassk icimizdeki artiklari gun yuzune cikiyor

yanıt17
yanıt3
x girilmez:

yıllardrı aynı muhabbet yok suriyeliler oy kullanıyor yok o yok şu madem suriyeliler akp ye oy veriyordu belediyeleri nasıl aldınız alışmışşsınız yalanlarla güdülmeye

yanıt7
yanıt5
Zulkarneyn :

Reis ayarlarıyla oynadı

94
38
yanıtYanıtla
Mustafa Elçi:

ulan avrupanın şımarık ukalası yunan aklını başın al.türkün nabziyla oynama senin o güvendiğin dağlara kar yagar altında kalırsın.....ermeni işgalindeki karağa da bir dön bak neler oldu diye...elinde bir kaç ada var onlardan da olma

114
13
yanıtYanıtla
KENAN KOMUTAN :

bu açıklamalardan şunu anlıyoruz. bak amerika ve fransa bizi gazlıyorsunuz bizde Türklere kuyruğu dikiyoruz. bunlar deli gerçekten bir gece ansızın gelebilirler bizimde etimiz budumuz belli. aman diyim bize arka çıkın. Türkün, Türkten başka dostu olmadığını biz 1000 yıldır biliyoruz.

95
11
yanıtYanıtla
Güray Dilli :

Yunan İzmir'den denize nasıl dökülmüştü , kimler dökmüştü de bu gurur sonra gelenlere de ilham oluyor , tabii ki Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olan Türk Ordusu

39
16
yanıtYanıtla
Umit Cetin:

napacaktık herşeye göz mü yumacaktık o eski türkiye yok artık cumhurbaşkanımıza gereken desteği biz halk olarak vereceğiz

40
11
yanıtYanıtla
Yürek yedim:

Yahu 40 senedir hep gerilim , vuracaksak vuralım valla bıktım bu yunan gerilimlerinden

30
2
yanıtYanıtla
Tüm 15 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title