Haberler

Türkiye'nin İmajı Zedeleniyor

Türkiye Aleyhine Açılan Tahkim Davalarının Büyüklüğü 51.5 Milyar Doları Buldu, Bunun 35 Milyarlık Kısmı Uzanlara Ait.

Türkiye aleyhine bugüne kadar açılan tahkim davalarının büyüklüğü 51.5 milyar dolara ulaştı. Bunun 47 milyar dolarlık kısmı Uzan Grubu bünyesindeki şirketlerle ilgili olurken, tahkim davaları kapsamında Türkiye şimdiye kadar 1.5 milyar dolarlık ödeme yaptı. Türkiye'nin önünde ise hala 35 milyar dolarlık tahkim davası bulunuyor.

CNBC-e Business Dergisi haberine göre, uluslararası ticaret ve yatırım anlaşmalarında ICC, UNCITRAL ve ISCID tahkim müesseseleri dikkat çekiyor. Bu üç müessese de Türkiye aleyhine açılan tahkim sayısı 17 olurken, bu 17 davada Türkiye'den toplam 51.5 milyar dolarlık tazminat talep edildi. 17 davadan 12'si sonuçlanırken, sonuçlanan 12 davanın dördünde Türkiye haklı bulundu ve toplam büyüklüğü 8.8 milyar dolar civarında olan tazminat talebi reddedildi. Geriye kalan 8 davadan altısında ise Türkiye 250 milyon dolar civarında tazminat ödedi. İki davada ise Türkiye davacı taraf ile uzlaşırken, bu uzlaşmalarda Türkiye'nin ödediği para 1.5 milyar doların üzerinde oldu.

-MOTOROLA VE NOKİA'YA 1.2 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNDE ÖDEME YAPILDI-

Uzlaşmaların ilki Motorola ve Nokia'nın açtığı tahkim davalarında yapıldı. İki şirket Telsim'den 2.5 milyar doları bulan alacağına karşılık 4.8 milyar dolarlık tahkim davası açtı. Müzakereler sonucunda Motorola, Telsim'in satışından elde edilecek gelirin yüzde 20'sini, Nokia ise yüzde 7.5'ini almaya razı olarak davadan vazgeçti. Bu anlaşmayla Türkiye Motorola ve Nokia'ya toplam 1.2 milyar doların üzerinde ödeme yaptı. İkinci uzlaşma ise Aria'nın açtığı 2.5 milyar dolarlık davada gerçekleşti. Türkiye Aycell'in borçlarını sıfırlayıp birleşme sonucu ortaya çıkacak Avea'ya 300 milyon dolar aktarmayı kabul ederek Telekom Italia ile uzlaştı.

-6 TAHKİM DAVASINDA TALEP EDİLEN TAZMİNAT 34 MİLYAR DOLAR-

Türkiye'nin önünde hali hazırda ICC, UNCITRAL ve ISCID'de açılmış ve sonuçlanması beklenen 6 tahkim davası daha bulunuyor. Bu davalarda Türkiye'den talep edilen tazminat bedeli ise 34 milyar dolar seviyesinde bulunuyor.

-TAHKİM DAVALARININ 47 MİLYAR DOLARLIK BÖLÜMÜ UZAN GRUBUNDAKİ ŞİRKETLERE AİT-

Türkiye aleyhine bugüne kadar açılmış 51.5 milyar dolar büyüklüğündeki tahkim davalarının 47 milyar dolarlık bölümü bir dönem Uzan Grubu bünyesinde bulunan şirketlerle ilgili. Uzan şirketleri ile ilgili şimdiye kadar 8 dava açarken, Türkiye açılan davaların ikisini kazandı ve toplamda 8.5 milyar dolarlık tazminat talebi reddedildi. İki davada ise uzlaşma sağlanmış ve bunun sonucunda Türkiye, davacı iki şirkete 1.2 milyar dolar civarında ödeme yapmış. Geriye kalan dört dava ise halen devam ediyor. Devam eden davalarda Türkiye'den talep edilen toplam tazminat 33 milyar 850 milyon dolar. Başka bir deyişle Türkiye bir dönem Uzan Grubu bünyesinde bulunan şirketlere ait dosyalarını kapatabilirse tahkimle ilgili bir sorunu kalmamış olacak.

-TÜRKİYE'NİN İMAJI ZEDELENİYOR-

Bir dönem Amerikan Hazinesi'nde yabancı varlıklar kontrolü departmanında çalışmış daha sonra Washington'da Eren Hukuk Bürosu adıyla avukatlık şirketi kuran Hal Eren, tahkim davaları konusunda Türkiye'yi uyararak, şöyle dedi:

"Türkiye aleyhine açılan tahkim davası sayısında özellikle son yıllarda hızlı bir artış söz konusu. Bu zaten yatırımcı açısından Türkiye'nin imajını zedeleyen bir durum. Buna bir de davacı şirketi temsil eden avukatların medyaya yaptığı açıklamalar eklenince Türkiye sözünde durmayan, anlaşmalara sadık kalmayan bir ülke olarak görünmeye başladı."

-TÜRKİYE AVUKATLAR HAKKINDA DAVA AÇMALI-

Yakından takip ettiği Libenanco davasından da örnek veren Eren, "Libenanco'yu temsil eden avukatlar uzunca bir süredir medyada Türkiye aleyhine oldukça olumsuz iddiaları içeren demeçler veriyor. Türkiye bu konuda önlem almak zorunda. İşe Washington Barosu'na bu avukatları şikayet ederek başlayabilir, hatta dava da açmalıdır" dedi.

/**

TAHKİM DAVALARI

DAVACI TAHKİM İSTENEN TAZMİNAT SONUÇ

     (milyon dolar)

-Saba Fakes* ICSID 19.000 devam ediyor

-Libananco* ICSID 10.100 devam ediyor

-Polska* UNCITRAL 4.000 devam ediyor

Energetyka Holding

-Cementownia* UNCITRAL 750 devam ediyor

-Anadolu Elekt. ICC 326 devam ediyor

Dağıtım

-Alaplı Elekt. B.V ICSID 93 devam ediyor

-Motorolla Credit ICSID 4.800 1.2 milyar dolar ödenerek,uzlaşıldı

Corporation+Nokia*

-İş-Tim ICC 2.500 300 milyon dolar ödenerek,uzlaşıldı

Telekomünikasyon

Hizmetleri

-PSEG Global Inc. ICSID 500 50 milyon dolar ödendi

-Güney Ege Enerji ICC 479 97 milyon dolar ödendi

İşletmeleri

-Sakarya Bolu ICC 93 30 milyon dolar ödendi

Elektrik Dağıtım

-Süsel Süzer ICC 83 35 milyon dolar ödendi

Soma Elektrik

-Kızılırmak Elekt. ICC 35 35 milyon dolar ödendi

Dağıtım

-İstanbul Elektrik ICC 183 reddedildi

Dağıtım A.Ş

-Kanel Kangal ICC 121 reddedildi

Elektrik Üretim

-Europe Cement* ICSID 3.800 reddedildi

-Cementownia* ICSID 4.648 reddedildi

*Uzan Grubu bünyesindeki şirketlere bağlı davalar

**/

(ANKA)

(HM/HF)

Kaynak: ANKA / Dünya

Haberler

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

Son anket yayınlandı! CHP ile AK Parti arasındaki makas iyice açılıyor

Son anket yayınlandı! CHP ile AK Parti arasındaki makas iyice açılıyor

Ölümlü yol verme kavgasının görüntüleri ortaya çıktı! Araçtan inip kurşun yağdırıyor

Ölümlü yol verme kavgasının görüntüleri ortaya çıktı! Araçtan inip kurşun yağdırıyor

Bakmadan Geçme

Ethereum EFT onayı ne zaman, onay gerçekleşti mi? Polis tayinleri ne zaman 2024? #129300 Galatasaray seçimi ne zaman, yarın mı? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 24 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 24 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 24 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 24 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 24 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 24 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 24 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 24 Mayıs 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 24 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! 24 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 24 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Aziz Yıldırım'ın yönetim listesinde kimler var? İşte Aziz Yıldırım'ın yönetim kurulu!
Filistin'i resmen tanıyan Norveç'ten bir adım daha: Topraklarımıza adım atarsa Netanyahu'yu tutuklayacağız

Filistin'i resmen tanıyan Norveç'ten bir adım daha: Topraklarımıza adım atarsa Netanyahu'yu tutuklayacağız

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title