Haberler

Peru'da tüyler ürperten keşif! Tüm vücudu iple bağlanmış mumya bulundu

Güncelleme:

Peru'daki çalışan arkeologlar sıra dışı bir keşif yaptı. Ellerini yüzünü kapatmış haldeyken vücudu bir halatla sıkıca bağlanarak gömülen bir mumya gün yüzüne çıkarıldı. Bin 200 yaşında olduğu açıklanan ve cinsiyeti belirlenemeyen mumyanın neden böyle gömüldüğü gizemini korurken, araştırmacılar çeşitli tahminler yürüttü.

Peru'da San Marcos Ulusal Üniversitesi'nden arkeologlar, başkente yaklaşık 16 kilometre uzaklıktaki Cajamarquilla arkeolojik alanında keşfetti. Mumyanın 800 ila bin 200 yaşında olduğu tahmin edilirken, mezarda ayrıca seramik, sebze kalıntıları ve taş aletler de bulundu.

"TÜM VÜCUDUNU VE ELLERİNİ BAĞLAMIŞLAR"

Çalışmayı yürüten Prof. Dr. Pieter Van Dalen Luna, "Ceset mezara yerleştirildikten sonra onun soyundan gelen kişiler burayı hiç yalnız bırakmamış. Ona uzun yıllar boyunca yiyecek ve adaklar sunulmuş. Tüm vücudunun bağlanmış olması ve elleriyle yüzünü kapatmış bir halde gömülmesi onu bölgede bulunan diğer mumyalardan ayırıyor'' şeklinde konuştu.

ÖNEMLİ BİR KİŞİ OLDUĞU DÜŞÜNÜLÜYOR

Luna ve ekibi bu ayrıntılı bağlama işinin gizemini henüz çözememiş olsa da ''muhtemel yerel cenaze geleneğinin bir parçası olacağını'' söyledi. Mumyanın yaklaşık 25 ila 30 yaşlarında olduğu ve muhtemelen çağdaş toplumda önemli bir kişi olduğu düşünülüyor.

Peru'da tüyler ürperten keşif! Tüm vücudu iple bağlanmış mumya bulundu

CİNSİYETİ ERKEK OLABİLİR

Erkek olduğu düşünülen mumya, muhtemelen 500 yıl önce Güney Amerika'nın güney kısmına hakim olan İnka uygarlığına ait olarak tanımlandı. İnka İmparatorluğu, bir zamanlar Güney Amerika'nın güney kısmına, güney Ekvador ve Kolombiya'dan orta Şili'ye kadar hakim oldu ve ilk olarak 13. yüzyılın başlarında Peru yaylalarında ortaya çıktı. İmparatorluk, 1532'de başlayan ve 1532'de İnkaların son kalesini ele geçiren İspanyolların eline geçti. Ardından bölgedeki çok kültürlülük ve etnik çeşitlilik yok oldu.

Peru'da tüyler ürperten keşif! Tüm vücudu iple bağlanmış mumya bulundu

''ŞAŞKIN VE MUTLUYUZ''

Pieter Van Dalen Luna, "Bu keşif, İspanyol öncesi zamanlardaki etkileşimlere ve ilişkilere yeni bir ışık tutuyor" dedi. Arkeolog Yomira Huaman Santillan da CNN'e, ekibin bir mumya aramadığı için keşfin sürpriz olduğunu söyledi. Huaman CNN'e verdiği demeçte, "Bütün ekip gerçekten mutluydu çünkü bunun olacağını düşünmemiştik. Bu kadar önemli bir keşif yapmayı beklemiyorduk. Şaşkın ve mutluyuz'' dedi.

Gözde Nur Bayar
Haberler.com - Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

Survivor CANLI izle! 28 Nisan Pazar TV8 Survivor HD izleme linki! Kirli Sepeti 106. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 28 Nisan Kirli Sepeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Teşkilat 106. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 28 Nisan Teşkilat yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 28 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 28 Nisan 2024 Pazar Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Kirli Sepeti CANLI izle! Kirli Sepeti 28. BÖLÜM FULL İZLE! Kapıcılar Kralı konusu ne, oyuncuları kimler? Kapıcılar Kralı filmi nerede çekildi, kaç yılında çekildi? Kapıcılar Kralı ne zaman nerede çekildi? Kapıcılar Kralı konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Atla Gel Şaban konusu ne, oyuncuları kimler, film nerede çekildi? Atla Gel Şaban filmi hangi il ve ilçede çekildi, hangi yıl yapımı? Hipodrom nerede? Atla Gel Şaban filmi nasıl bitiyor? Atla Gel Şaban final sahnesi İZLE! Atla Gel Şaban sonunda ne oluyor? Teşkilat CANLI İZLE! Teşkilat 105.bölüm izle! Teşkilat yeni bölüm izleme linki! Teşkilat dizisi yeni bölüm FULL HD İZLE! 28 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 28 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 28 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 28 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İYİ PARTİ'NİN YENİ GENEL BAŞKANI KİM OLDU? Meral Akşener'in yerine kim geçti? Eski Fenerbahçe yıldızı Papiss Cisse kaç TL'ye futbol oynuyor?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title