Haberler

Kıbrıs'ı Karıştıran Tutanaklar! Gizli Görüşmeler İfşa Edildi

Güncelleme:

Kıbrıs'ın küçük muhalefet partilerinden EDEK'in lideri Marinos Sizopulos, BM'nin 'gizlilik kararı' uyguladığı, tutanakları açıkladı.

Kıbrıs Rum yönetiminde Türklerle federasyon kurulmasına karşı çıkan küçük muhalefet partilerinden EDEK'in lideri Marinos Sizopulos, BM'nin 'gizlilik kararı' uyguladığı, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum lider Nikos Anastasiadis'in arasındaki anlaşma tutanaklarını basın toplantısıyla açıkladı.

RUM KESİMİNDE SİYASİ KRİZE NEDEN OLDU

Anastasiadis'in parti liderlerine gizli damgasıyla verdiği müzakere tutanaklarından önemli bulduğu bölümlerini basınla paylaşan Sizopulos, Rum kesiminde siyasi krize neden oldu. 'Devlet ciddiyetini' bozmakla suçlanan Sizopulos, eylemini eleştiren siyasileri, 'Tutanakları açıklamaya devam edeceğim' diyerek tehdit etti.

LİDERLERİN ANLAŞTIĞI 4 KONU

Sizopolis'in açıkladığı Türk ve Rum liderler arasındaki anlaşmadan 4 madde şöyle:

1. Yüksek Anayasa Mahkemesi: Yüksek Mahkemenin eşit sayıda Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk üyeden oluşması (4+4) konusunda uzlaşıya varıldı. Anayasal konularda başkan seçimi (Yunan, İngiliz ve Türk yargıçlar dışında) yabancı yargıçlardan oluşan bir listeden kurayla yapılacak. Yabancı yargıç başkanlık edecek ve oy eşitliği olması durumunda karar verici oya sahip olacak.

2. Senato: Üst hukuk organının oluşumu etnik kökene dayanacak ve eşit oranda, yüzde 50/50 şeklinde Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türklerden (20+20) oluşacak.

3. Vatandaşların Nitelikleri: Kıbrıs Türk oluşturucu devletine yerleşecek Rumlar, Türklerin milletvekilliği seçimlerinde oy kullanamayacak. AB parlamentosu ve belediye seçimlerinde oy kullanabilecek.

4. Mülkiyet: Mülkiyet Komitesi (bir Kıbrıslı Rum'a, bir Kıbrıslı Türk ve başkanlık edecek bir yabancı uzman oranıyla oluşan) kriterler temelinde önceliğin mal sahibinde mi yoksa kullanıcıda mı olduğuna karar verecek. 1974 öncesi tapu verilerine göre KKTC'nin yüzde 80'i Rumlara ait. Rumlar 'mal sahibi', Türkler ise, 'kullanıcı' olarak tanımlanıyor. (Kaynak: Hürriyet)

Kaynak: Haberler.com / Dünya

Nikos Anastasiadis Mustafa Akıncı Kıbrıs Dünya Haberler

Refah'ta Hamas'tan İsrail ordusuna pusu: 8 ölü

Refah'ta Hamas'tan İsrail ordusuna pusu: 8 ölü

Diyanet'i karıştıran iddia! Gözaltına alınan Türk hacı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslendi: Bizi çöp gibi götürdüler

Diyanet'i karıştıran iddia! Gözaltına alınan Türk hacı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslendi: Bizi çöp gibi götürdüler

Adıyaman'da skandallar zinciri! Doktorla hastanenin kavgası, Hamza bebeğin hayatına mal oldu

Adıyaman'da skandallar zinciri! Doktorla hastanenin kavgası, Hamza bebeğin hayatına mal oldu

Bakmadan Geçme

A101 bayramda kapalı mı? 16 Haziran Pazar Kurban Bayramı 1. GÜNÜ A101 açık mı kapalı mı? ŞOK bayramda kapalı mı? 16 Haziran Pazar Kurban Bayramı 1. GÜNÜ ŞOK açık mı kapalı mı? BİM bayramda kapalı mı? 16 Haziran Pazar Kurban Bayramı 1. GÜNÜ BİM açık mı kapalı mı? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 16 Haziran AFAD ve Kandilli deprem listesi! 16 Haziran Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 16 Haziran 2024 Pazar Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 16 Haziran Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? İtalya-Arnavutluk maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) İtalya-Arnavutluk maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Bayram namazı nasıl kılınır? Bayram namazı kaç rekat? Yalova Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Yalova Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Uşak Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Uşak Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Tunceli Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Tunceli Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Tokat Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Tokat Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Tekirdağ Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Tekirdağ Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Yozgat Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Yozgat Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Van Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Van Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti!
Ersan Şen: Şartlarda anlaşırsak Eylem Tok'un oğlunun davasını alırım

Ersan Şen: Şartlarda anlaşırsak Eylem Tok'un oğlunun davasını alırım

500

Yorumlar (25)

Maraşlı ömer Mobil-ANDROID:

O kadar asker boşuna mı şehit oldu yani... Yazıklar olsun...

36
0
yanıtYanıtla
Değişen bişe yok:

Savaşta sürekli kazanip masada kaybeden tek milletiz sanirsam. bkz: Lozan Antlaşmasi, burnumuzun dibindeki Ege Adaları yine masa oyunlariyla gitmiş.Tarihimizden ders çikaramayan ender ülkelerdeniz ...

20
3
yanıtYanıtla
Istanbul vMobil-IOS:

Bu kibrislilari kim seviyo nankor hain insanlar hepsi

19
4
yanıtYanıtla
DÜŞÜNÜR:

RUMLARIN TÜRK BÖLGESİNDE MÜLK SAHİBİ OLMASI VE KANTONLAŞMASI KESİNLİKLE ENGELLENMELİDİR. SAVAŞLA YAPAMADIKLARI İŞGALİ KAĞIT ÜSTÜNDE YAPMAYA ÇALIŞIYORLAR.

21
2
yanıtYanıtla
vatandaş:

kendi bağımsız ülkemizi başka ülkeye vermeyelim. bırakın rumu yunanı.

21
1
yanıtYanıtla
SATMIŞLAR LA..:

Kıbrıs elden çıkmış, gavurlar karar verecekmiş. lafa bak 80 i rumlarınmış. .

16
3
yanıtYanıtla
Istanbul vMobil-IOS:

Kibris turku diye bisey yoktur

4
13
yanıtYanıtla
afyon m:

Vaybe kıbrıs rumlara geçmiş bu anlaşmayla

15
0
yanıtYanıtla
Kaan Mobil-IOS:

ECEVİT alır bunlar satar durmak yok satmaya devam sattıktan sonra gavurlar sizi övecek madalya vercek

7
8
yanıtYanıtla
Recep Atli:

Biz iyi asker yetistiriyoruz ama en azindan ingilizce ve almancayi ana dili gibi bilen siyasetci yetistiremiyoruz. Onun icin dünya siyasetinden anlamiyorlar, kendilerini Türkiye basini ile sinirliyorlar. Iyi bir siyasetci en fazla 6 saat uyur kalan zamanini görevi disinda dünya siyasetini takip etmekle gecirir. Kanaat sahibi olur ve kararlarini kendi verir. Saraya basketbolcu danisman almaz. Basket atip siyaset yapilmaz. Bu kadar danismani alma selahiyeti varmi acaba? Sonunda maaslari ödeyen biziz

9
1
yanıtYanıtla
Tüm 25 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title