Haberler

İran'ın dini lideri Hamaney'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a: Türkiye'nin olası Suriye harekatı bölgeyi istikrarsızlaştırır

Güncelleme:

Dünya bugün İran'ın başkenti Tahran'daki zirveye kilitlenirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir araya gelen İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, Türkiye'nin olası Suriye operasyonuna ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. İran devlet televizyonunun aktardığına göre, Hamaney, Erdoğan'a Suriye'ye askeri bir harekatın bölgeyi istikrarsızlaştıracağını söyledi. Görüşmenin ardından Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Reisi bir araya geldi ve ikili ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan resmî ziyarette bulunmak üzere gittiği İran'da, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi tarafından resmî törenle karşılandı. Erdoğan daha sonra İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ile bir araya geldi.

"HERHANGİ BİR SALDIRI TERÖRİSTLERE FAYDA SAĞLAYACAKTIR"

İran devlet televizyonu, İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in Suriye zirvesi için Tahran'da bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, Suriye'ye askeri bir saldırının bölgeyi istikrarsızlaştıracağını söylediğini aktardı. Habere göre Hamaney, "Suriye'ye yapılacak herhangi bir askeri saldırı bölgeye zarar verecek ve teröristlere fayda sağlayacaktır" dedi.

İran'ın dini lideri Hamaney'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a: Türkiye'nin olası Suriye harekatı bölgeyi istikrarsızlaştırır

OPERASYON SİNYALİ ABD VE RUSYA'NIN TEPKİSİNİ ÇEKMİŞTİ

2016'dan bu yana Suriye'nin kuzeyinde dört operasyon düzenleyen Türkiye, sınır boyunca 30 kilometrelik (20 mil) derin "güvenli bölgeleri" genişletmek için daha fazla askeri operasyon başlatacağını açıklamıştı. Erdoğan'ın bu açıklamaları başta bölgede aktif olan ABD ve Rusya'nın tepkisini çekmişti. Bölgede aktif olan bir diğer ülke olan İran'ın ise bugün gerçekleşecek görüşmelerde Suriye için arabuluculuk yapmaya çalışacağı duyurulmuştu.

ERDOĞAN-REİSİ ORTAK BASIN TOPLANTISI

Tahran'daki ziyaretleri kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile ortak bir basın toplantısı da düzenledi. Reisi, basın toplantısında yaptığı açıklamada, iki ülke arasındaki iş birliği ve yatırımlara değinirken, "Türkiye ile ortak sanayi projeleri, bilim teknoloji alanında ortaklıklar da müzakere konularımızın arasındaydı. İki ülke arasındaki mevcut doğalgaz anlaşmasının da süresinin uzatılması için çabalarımızı sürdürüyoruz. Bu sayede doğalgaz ihracat hacmimiz de artacaktır" dedi.

İran'ın dini lideri Hamaney'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a: Türkiye'nin olası Suriye harekatı bölgeyi istikrarsızlaştırır

"BİZ BATI GİBİ TERÖRİST AYRIMI YAPMIYORUZ"

Reisi, "Terörizm ve uyuşturucu ile mücadele konularında da görüşmeler yaptık. Terör örgütleri ülkeler için farklılık gösteriyor ama her kim sınırlarımız veya ülkelerimiz için tehlike oluşturuyorsa bunlar teröristtir. Batı gibi biz terörist ayrımı yapmıyoruz. Hangi başlık altında olursa olsun, teröristlerin güvenliği tehlikeye atmasına izin verilmemelidir" dedi. Suriye konusuna da değinen Reisi, "Özellikle her iki taraf da Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması gerektiğini vurgulamıştır. İki ülke arasındaki iyi ilişkiler, bölgenin iki güçlü ülkesidir ve bu iki ülkenin iş birliği bölgenin güvenliğinin artmasını sağlayacaktır. Bugün görüşmelerde bu konuları da ele aldık. Konuyla ilgili irademizi ortaya koyduk" dedi.

ERDOĞAN: İRAN İLE TİCARET HACMİNİ ARTIRACAĞIZ

Reisi'nin ardından söz Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'daydı. Erdoğan, "Reisi'nin de dediği gibi komşularla iyi ilişkiler kurmayı çok değerli buluyorum. İki ülke arasındaki iş birliğini artırmak için görüşmeler gerçekleştirdik. Bizim 30 milyar dolarlık bir ticari hacme ulaşma isteğimiz vardı. Ancak maalesef pandemi nedeniyle bu hedefimizin gerisinde kaldık. Şu an itibariyle 7,5 milyar doları yakaladık. Ben inanıyorum ki iki ülkenin kararlı yürüyüşü ile hedeflediğimiz rakama ulaşacağız. Savunma sanayinde atacağımız adımlarla da bu süreci hızlandırmamız mümkün" dedi. Erdoğan, "Terörle mücadelemiz büyük önem arz ediyor. PKK-PYD-YPG ve FETÖ iki ülke için de sorundur ve huzur bozan baş belalarıdır" dedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN ÜÇLÜ ZİRVEYE KATILACAK

Öte yandan bugün Tahran'a giden Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşecek ve Üçlü Zirve Toplantısı'na katılacak. On yılı aşkın bir süredir kaosun ve şiddetin hüküm sürdüğü Suriye'de İran ve Rusya yönetimleri Beşar Esad'ı desteklerken Türkiye ise muhalifleri destekliyor.

Erdem Aksoy
Haberler.com - Dünya

Ayetullah Ali Hamaney Recep Tayyip Erdoğan Suriye İran Haberler

500

Yorumlar (9)

ENGİN :

iranın ne işi var suriyede ?

63
26
yanıtYanıtla
Tacettin bayındır:

bu müşrik perslerden ne beklenir zaten...kendileri orda ne yapıyorlar,,,,,

31
9
yanıtYanıtla
Melih Kılaç:

Batıya karşı Türkiye İran Çin Rusya koalisyonunu destekliyorum.Batıdan kıyamete kadar dost olmayacağını aklınıza kazıyın

23
13
yanıtYanıtla
Güray Dilli :

Beş yıldır Çin bize ihracat yapıyor , bizim ona satışımız yok. Nasıl olacak bu koalisyon. AB ülkelerine ihracat yapmazsan sonrası hayal

yanıt5
yanıt1
neocon con:

Türk bayragi nerde?

19
7
yanıtYanıtla
Teo Yüksel:

Biz İran'dan ne izin almak zorunda değiliz bunlar kim bizi uyarıyor? Suriyelilere ev sahipliği yapan biziz biz İran alsın ülkemizde Suriyelileri kendisi baksın. Tek ümidimiz Ümit !

14
8
yanıtYanıtla
musta fa:

bu ne saygisizlik ayni saygisizligi iran cb baskanina iadesi ile turkiye de yapilmali

6
13
yanıtYanıtla
Demir Acer :

esadin yonettigi bolgede insanlarin bir eli yagda bir eli balda guya bizim guvende tuttuklarimiz sefil bir sekilde yasam mucadelesi veriyor, diyecegim orada kapsamli bir baris isteniyorsa esad ile isbirligi sart

15
2
yanıtYanıtla
Güray Dilli :

Suriyeli kaçak sığınmacıya ülkene dön diyorum o da sen önce ülkemden çık , diyor. Ne diyeceğim şimdi buna

11
2
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title